Το Blue Growth για δεύτερη συνεχή χρονιά διευρύνει τις δράσεις του με σκοπό τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάδειξη νέων επιχειρήσεων στους τομείς της πράσινης ναυτιλίας, του αειφόρου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, της βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής και των νέων τεχνολογιών στη ναυσιπλοΐα, το περιβάλλον και την ενέργεια.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015, το Blue Growth συμμετέχει από τις 26 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, σε πολυήμερες εκδηλώσεις καινοτομίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με στόχο την ανάδειξη και την ενίσχυση οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία.

Αφετηρία του ταξιδιού αποτελεί το Posidonia Sea Tourism Forum, στις 27 Μαΐου στις 15:00, αίθουσα ΜC3.4, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Αθηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου η ομάδα του Blue Growth  θα παρουσιάσει τις σύγχρονες μεθόδους και τις καλές πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός γίνεται μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Επόμενος σταθμός για την ομάδα του Blue Growth είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 το οποίο θα λάβει χώρα από τις 28 έως τις 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 28 Μαΐου από τις 10:30 έως τις 12:30, στην αίθουσα MC3.2 το Blue Growth σε συνεργασία με το Nest Centre for Social Entrepreneurship διοργανώνει workshop με θέμα «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Θαλάσσια Καινοτομία» στο οποίο διακεκριμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και ερευνητές θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει το κοινωνικό επιχειρείν ως ένας πυλώνας καινοτόμου ανάπτυξης της γαλάζιας οικονομίας. Παράλληλα με τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015, το Blue Growth θα διατηρεί ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τις επιχειρηματικές ομάδες που διακρίθηκαν στον πρώτο επιχειρηματικό διαγωνισμό Blue Growth και να αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Δηλώσεις συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας μπορούν να γίνουν δωρεάν.

Το ταξίδι συνεχίζεται από τις 29 Μαΐου στις 18:00 έως τις 31 Μαΐου με τον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Startup Weekend Piraeus Blue Growth: Shipping and Logistics που θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του Startup Weekend Piraeus , άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο θα έρθουν κοντά, θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους, θα δημιουργήσουν ομάδες και θα ξεκινήσουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση με την βοήθεια διακεκριμένων μεντόρων και επιχειρηματιών από το Ελληνικό startup οικοσύστημα.

Τελευταίο σταθμό του Blue Growth αποτελεί το Get CruiseIΝΝ από την 1η έως τις 4 Ιουνίου, ένα πρότυπο ταξίδι επιχειρηματικότητας στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν με τη βοήθεια μεντόρων  τις επιχειρηματικές τους ιδέες στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Νησιωτικής Οικονομίας και να κερδίσουν βραβεία ενώ ανακαλύπτουν το Αιγαίο με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Odyssey.

Οι παραπάνω δράσεις οδηγούν στον δεύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας Blue Growth Competition για τη θαλάσσια οικονομία και καινοτομία. Οι στόχοι του διαγωνισμού είναι:

– η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της θαλάσσιας οικονομίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας

– η προώθηση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας στη θαλάσσια οικονομία καθώς και της εξωστρέφειας ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της στον τομέα της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας

– η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας.

Η διαδικασία συμμετοχής
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, ενώσεις/ομάδες προσώπων, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν στη χώρα μας, με χρόνο λειτουργίας λιγότερο ή ίσο του ενός έτους. Η διαδικασία αιτήσεων στον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Competition ξεκινάει την Τετάρτη 27 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την επιχειρηματική τους πρόταση μέσα από τον ιστότοπο του διαγωνισμού.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν χρειάζεται να αφορούν σε μία από τις παρακάτω θεματικές ενότητες, οι οποίες συμβαδίζουν με τους τομείς της ελληνικής, θαλάσσιας οικονομίας που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα:

–  τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
– ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα
– καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες
– αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός
– θαλάσσιες μεταφορές

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή αξιολογητών εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στις υπό εξέταση θεματικές περιοχές. Οι τρεις πρώτες νικήτριες ομάδες θα κερδίσουν:

υποστηρικτικές υπηρεσίες αξίας: 5000€ έκαστη

φιλοξενία και καθοδήγηση στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα από το δίκτυο του Aephoria.net

υποτροφίες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Aephoria.net, είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων για τη δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προάγουν την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία εταιρικού σχήματος, τη διαμόρφωση της εταιρικής ταυτότητας και πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο μεντόρων από έμπειρα στελέχη της αγοράς, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, με πλούσια εμπειρία στην πραγματική αγορά και οικονομία. Στις νεοσύστατες εταιρείες προσφέρεται χώρος εργασίας με βασικό εξοπλισμό και ευρυζωνική σύνδεση, καθώς και οι απαραίτητες νομικές και λογιστικές υπηρεσίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εταιρίες τους σε Έλληνες και ξένους επενδυτές ώστε να προσελκύσουν κεφάλαια για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ηλεκτρονικά στο email: Bluegrowth@aephoria.net