Το ελculture και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνουν, στο πλαίσιο του κοινού πρότζεκτ Talk Forward, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα σήμερα», την Τρίτη 22 Μαΐου 2012.

Τη δεκαετία του 1990 έγινε λόγος για άνθηση του σύγχρονου χορού στον τόπο μας. Χάρη και στον προγραμματισμό των φεστιβάλ, οι χορευτικές ομάδες κατάφεραν να μυήσουν ένα σχετικά μαζικό κοινό σε σύγχρονες χορευτικές πρακτικές και αισθητικές που έως τότε μόνο στο εξωτερικό μπορούσε να παρακολουθήσει.

Σήμερα, όμως; Το τοπίο φαντάζει ζοφερό. Η Κρατική Σχολή Χορού εξακολουθεί να παράγει έργο μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ενώ το ΕΚΕΘΕΧ δεν υπάρχει πια. Χορευτές και χορογράφοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποαπασχολούνται. Την ίδια στιγμή υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Μικρές ομάδες ξεπηδούν και με λίγα μέσα καταφέρνουν να ανεβάσουν παραστάσεις με ενδιαφέροντα δείγματα χορευτικής γραφής. Ο σύγχρονος χορός φιλοξενείται με εισπρακτικές επιτυχίες σε μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ. Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στήριξης για την εξάπλωσή του χορού σε όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας συνέργειες με την ΑΣΚΤ αλλά και με ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα.

Η συζήτησή μας, λίγο πριν από την έναρξη των μεγάλων θερινών φεστιβάλ, που υποστηρίζουν σθεναρά το σύγχρονο χορό, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μια αφορμή για να συναντηθούν οι άνθρωποι του χορού, να ανταλλάξουν απόψεις, να θέσουν ερωτήματα, να εκφράσουν ανησυχίες, να παρουσιάσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν καιρώ κρίσης. Θα καταφέρει ο σύγχρονος χορός να βρει την υπόσταση και την ταυτότητά του στη σημερινή ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό; Θα αναγνωριστεί η σημασία και η ανάγκη ενίσχυσης των σπουδών χορού σε ανώτατο επίπεδο; Πώς μπορούν να επιβιώνουν οι ομάδες χορού έξω από το πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης; Και τελικά: Θα μπορέσει ο σύγχρονος χορός να ανθίσει στη χώρα μας μέσα σε ένα πλαίσιο που θα απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το ταλέντο των ανθρώπων του;

Συντονισμός συζήτησης:
Κατερίνα Κανέλλη, Αρχισυντάκτρια ελculture

Συμμετέχουν:
Πατρίσια Απέργη| χορεύτρια και χορογράφος ομάδα Αερίτες
Χριστιάνα Γαλανοπούλου |ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια MIR festival
Αντιγόνη Γύρα | χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια  του Κινητήρα
Γιάννης Καρούνης | χορευτής και χορογράφος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο χώρο του Χορού, dancetheater.gr
Μαρία Κολιοπούλου |χορογράφος, ομάδα χορού πρόσχημα, μέλος του Συνδέσμου Χορού

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας τις ιδέες, απόψεις και τις δράσεις τους ομάδες & σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του χορού.

Το Talk Forward αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζονται, θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Τρίτη 22 Μαΐου 2012 στις 19:00
Χώρος πολλαπλών λειτουργιών
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
http://www.sgt.gr/
+302109005800

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.