Πρόγραμμα

Η Διημερίδα αυτή ευελπιστεί να αποτελέσει επίκεντρο για την διερεύνηση και την αναζήτηση νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο όπου ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων.

Ο στοχασμός και ο διάλογος που προτείνεται δεν περιορίζεται στο γάλλο-γερμανικό πλαίσιο. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στις υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τρόπων χρηματοδότησης του πολιτισμού από τους κρατικούς φορείς και τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, η κρατική προώθηση του πολιτισμού δεν μπορεί να παραιτηθεί από την αξίωση της ποιότητας και της ευρείας απήχησης, δίχως παρ’ όλα αυτά να εγγυάται την πλήρη χρηματοδότηση μέσω δημοσίων πόρων. Με αυτά τα δεδομένα, τα περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα και οι πρωτοβουλίες στο χώρο του πολιτισμού πρέπει αναγκαστικά να αναζητήσουν νέους τρόπους εξασφάλισης πόρων.

Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αποδεικνύεται σε επιτυχημένα παραδείγματα εδραιωμένων θεσμών και πειραματικών νευραλγικών τομέων της δημιουργικής οικονομίας και στις δύο χώρες. Στη Διημερίδα αυτή, θα εξεταστεί από κοινού με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού χώρου το κατά πόσον γερμανικά και γαλλικά μοντέλα πολιτιστικών φορέων αποκεντρωμένης λειτουργίας και μεικτής χρηματοδότησης μπορούν να μεταφερθούν σε μία χώρα, όπου παρά τη χρόνια ελλιπή χρηματοδότηση του πολιτιστικού τομέα οι δημόσιοι και οι ιδιώτες χρηματοδότες σπανίως έχουν συνεργαστεί μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες Εκδήλωσης
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, 18:30

Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31,
Τηλ. 210 3398600
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, 18:30
Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16,
Τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος Ελεύθερη

Βιογραφικά

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, 18:30
Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Τηλ. 210 3398600
Πολιτιστική πολιτική και κρίση / πολιτιστική πολιτική σε κρίση: για μία νέα οικονομία του πολιτισμού

Εισαγωγή: Jean-Claude Pompougnac, Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας

Συντονισμός:
Michael Martens, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung για την Νότιο-ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία

Συμμετέχουν:
Θοδωρής Αμπαζής, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Didier Deschamps, διευθυντής της DRAC Languedoc-Roussillon
Laurent Lebon, διευθυντής του Centre Pompidou Metz
Brigitte Lefèvre, διευθύντρια χορού της Όπερας του Παρισιού
Γιώργος Λούκος, διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Barbara Mundel, διευθύντρια του θεάτρου Freiburg i.Br.
Christiane Riedel, διευθύντρια του ZKM (Κέντρο για Τέχνη και Τεχνολογία Μέσων), Karlsruhe
Jochen Sandig, διευθυντής του Radialsystem V – New Space for arts, Berlin
Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, 18:30
Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Εν καιρώ κρίσης ο πολιτισμός παραμένει πόλος έλξης και ανάπτυξης; Πώς επανακτόνται οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές, η κινητικότητα των καλλιτεχνών και των παραγωγών σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο σε συνεχή μετάλλαξη;

Συντονισμός:
Μυρσίνη Ζορμπά, συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής

Συμμετέχουν:
Jean Baptiste Joly, διευθυντής της Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
Ξένια Καλπακτσόγλου, συνιδρύτρια/διευθύντρια της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
Άσπασία Λούβη, διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Verena Metze-Mangold, αντιπρόεδρος της Unesco Γερμανίας
Poka-Yio, συνιδρυτής/διευθυντής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
Sylviane Tarsot-Gillery, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Institut français Paris
Emmanuel Wallon, κοινωνιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X – Nanterre

Jean-Claude POMPOUGNAC
Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας
Φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, ο Jean-Claude POMPOUGNAC εργάστηκε στην Δημόσια βιβλιοθήκη πληροφοριών (BPI) του Centre Pompidou. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, τεχνικός σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού, διευθυντής της DRAC Centre και του φορέα πολιτιστικής δράσης της πόλης του Bondy (93). Είναι σήμερα σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας.

Didier DESCHAMPS
Διευθυντής της DRAC Languedoc-Roussillon
Κάτοχος της Agrégation γερμανικών, ο Didier DESCHAMPS διηύθυνε το Γαλλικό Ινστιτούτο του Αμβούργου και του Μονάχου πριν διοριστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας το 1993. Επικεφαλής του τομέα πολιτισμού στο Γραφείο του Υπουργού το 2004, διευθύνει την DRAC Languedoc-Roussillon από το Σεπτέμβριο του 2006.

Laurent LE BON
Διευθυντής του Centre Pompidou-Metz
Διπλωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po) και της Σχολής του Λούβρου, επιμελητής του Centre Pompidou, Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ο Laurent LE BON διευθύνει το Centre Pompidou-Metz από τον Μάιο του 2010. Συγγραφέας άρθρων και βιβλίων με θέμα την τέχνη, διδάσκει παράλληλα στην Σχολή του Λούβρου και στο Sciences Po Paris

Brigitte LEFEVRE
Διευθύντρια Χορού της Εθνικής Όπερας του Παρισιού
Απόφοιτη της Σχολής χορού της Όπερας του Παρισιού στην οποία εντάσσεται σε ηλικία μόλις 8 ετών, η Brigitte LEFEVRE εργάστηκε αρχικά ως χορεύτρια και χορογράφος πριν ακολουθήσει καριέρα υψηλόβαθμου στελέχους διοίκησης πολιτιστικών φορέων από το 1985. Αξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας, Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, διευθύνει από το 1996 τον τομέα Χορού της Εθνικής Όπερας του Παρισιού.

Sylviane TARSOT-GILLERY
Αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Institut français Paris
Υψηλόβαθμη διοικητική λειτουργός, διπλωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (IEP) του Παρισιού, η Sylviane TARSOT-GILLERY ανέλαβε την διεύθυνση διαφορετικών διοικητικών οργανισμών προσφέροντας αναγνωρισμένες γνώσεις στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα. Είναι από τον Οκτώβριο του 2010, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Institut français Paris (πρώην Culturesfrance).

Emmanuel WALLON
Καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris X Ouest – Nanterre
Πτυχιούχος του IEP (Paris), διδάκτωρ κοινωνιολογίας (EHESS) και διευθυντής ερευνών στις πολιτικές επιστήμες (Paris X), ο Emmanuel WALLON είναι καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris X (Nanterre) και στο Κέντρο θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Louvain-la-Neuve (Βέλγιο). Συμμετέχει παράλληλα σε συμβουλευτικές επιτροπές οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικών και πολιτιστικών φορέων.

Jean-Baptiste JOLY
Διευθυντής της Akademie Schloss Solitude
Γεννημένος στο Παρίσι, ο Jean-Baptiste Joly ζει και εργάζεται στη Στουτγάρδη από το 1983, αρχικά ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής της Akademie Schloss Solitude για την προώθηση και τη δικτύωση των καλλιτεχνών, από το 1989, είναι επίσης επίτιμος καθηγητής της ανώτατης σχολής καλών τεχνών του Βερολίνου (Kunsthochschule für Gestaltung Berlin-Weißensee).

Jochen SANDIG
Επιχειρηματίας
Ιδρυτής τεσσάρων πολιτιστικών ιδρυμάτων στο Βερολίνο όπου ζει από το 1989, ο Jochen Sandig δημιούργησε με την Sasha Waltz το 1993, τη χορευτική ομάδα Sasha Waltz & Guests. To 2006 εγκαινίασε με τον Folkert Uhde, manager και καλλιτεχνικό διευθυντή φεστιβάλ, τον πολυχώρο εκδηλώσεων και πολιτισμού «Radialsystem V – New Space for the Arts» στο Βερολίνο.

Barbara MUNDEL
Διευθύντρια του Θεάτρου του Φράιμπουργκ
Σκηνοθέτις θεάτρου στο Ντάρμστατ, το Μάνχαϊμ, το Βερολίνο («Deutsche Oper», «Volksbühne»), το Μόναχο, το Μπόχουμ, το Ρέκλινγκχάουζεν, τη Βασιλεία, τη Φρανκφούρτη, το Ζάλτσμπουργκ («Festspiele»), διευθύντρια του Θεάτρου της Λουκέρνης («Luzerner Theater») και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού οργανισμού του Μονάχου («Münchner Kammerspiele»), η Barbara Mundel διευθύνει από το 2006 το Θέατρο του Φράιμπουργκ «Theater Freiburg i.Br.».

Christiane RIEDEL
Διευθύντρια του ZKM Καρλσρούης
Διευθύντρια του Deutscher Werkbund [Σύνδεσμος Γερμανών Επιτηδευματιών] της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Niedersächsischer Forschungsverbund für interdisziplinäre Forschung [Ένωση για τη διεπιστημονική έρευνα της Κάτω Σαξονίας], η Christiane Riedel διευθύνει από το 2002 το ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe [Κέντρο για την Τέχνη και την Τεχνολογία των Μέσων της Καρλσρούης] (www.zkm.de).

Verena METZE-MANGOLD
Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την UNESCO
Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την UNESCO, η Verena Metze-Mangold διηύθυνε τη δημοσιογραφική σχολή της Ευαγγελικής Εκκλησίας του εκδοτικού-δημοσιογραφικού κέντρου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Φρανκφούρτη. Διετέλεσε διευθύντρια τμήματος της Ραδιοφωνίας της Έσσης. Από το 2001 εκπροσωπεί τη Γερμανία στο διακρατικό συμβούλιο «Information for All».

Michael MARTENS
Μέλος της ομάδας συντακτών της Frankfurter Allgemeine Zeitung από το 2001, ο Michael Martens εργάστηκε αρχικά σε χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν κατά την διάρκεια του πολέμου. Από το Βελιγράδι όπου εγκαθίσταται το 2002, αναλαμβάνει την ανταπόκριση για τις χώρες των Βαλκανίων. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, Έκτοτε προσπαθεί να κατανοεί την Τουρκία και να μη χάσει από το οπτικό του πεδίο τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Thodoris ABAZIS
Σκηνοθέτης, συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της Ουτρέχτης, ο Θοδωρής Αμπαζής παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου και μουσικού θεάτρου. Συμμετείχε σε μουσικοθεατρικές παραγωγές, σεμινάρια, σκηνοθεσίες και μουσικές συνθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εκτελεί σήμερα αντίστοιχα καθήκοντα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Yorgos LOUKOS
Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Χορευτής στο Théâtre du Silence, στην Όπερα της Ζυρίχης, στην Όπερα της Μασσαλίας και την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης., ο Γιώργος ΛΟΥΚΟΣ εργάστηκε στην Όπερα της Λυών αρχικά ως διευθυντής μπαλέτου πριν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση το 1991. Διευθυντής του Φεστιβάλ Χορού των Καννών, διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το France Moves. Το 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Aspasia LOUVI-ΚΙΖΙ
Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς
Διδάκτωρ Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Paris I-Sorbonne, η Ασπασία Λουβή-Κίζη εργάστηκε στην UNESCO και στη συνέχεια ως αρχαιολόγος, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δίδαξε βυζαντινή τέχνη στην Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (πρόγραμμα του πανεπιστημίου Paris X-Nanterre). Από το 2002, είναι Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Denys ZACHAROPOULOS
Kαλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Ιστορικός και κριτικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας, ο Ντένης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ συντόνισε διεθνή καλλιτεχνικά σχέδια, από το Ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης μέχρι την Μπιενάλε της Βενετίας. Από το 2006 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Myrsini ZORBA
Συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, η Μυρσίνη ΖΟΡΜΠΑ διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Ευρωβουλευτής. Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

POKA-YIO
Συν-ιδρυτής / διευθυντής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης, υπήρξε μέλος του πειραματικού μουσικού σχήματος “Ilios”. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2005 διευθύνει με την Ξένια Καλπακτσόγλου την Μπιενάλε της Αθήνας. Από το 2009 συνεργάζεται με την Brand Strategy Agency lovetofly.eu.

XENIA KALPAKTSOGLOU
Cofondatrice/codirectrice de la Biennale d’art contemporain d’Athènes
Ancienne directrice du Centre d’art contemporain de la Fondation DESTE d’Athènes, Xenia Kalpaktsoglou compte dans son actif de nombreuses expositions de jeunes artistes grecs et publications sur l’art contemporain. Cofondatrice de la Biennale d’art contemporain d’Athènes, elle la dirige jusqu’à ce jour avec Poka-Yio (Polydoros Karyofyllis).