Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Πώς αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι καλλιτέχνες την έννοια της Υγείας; Της νόσου, της ίασης, τον ρόλο της επιστήμης στα ζητήματα της Ανθρώπινης Υγείας και των συμπεριφορών που προκύπτουν όταν αυτή κλονίζεται;

Αν η σύγχρονη κοινωνία έχει κερδίσει τόσα στην έρευνα, την ιατρική, την παρασκευή φαρμάκων, και αν ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει για το σώμα του όσα σε καμία άλλη εποχή, βοηθούμενος από πλήθος δημοσιευμάτων, εικόνων και αναφορών σε σχέση με αυτό, τότε πώς αντιλαμβανόμαστε τη νόσο σε σχέση με τον άνθρωπο του παρελθόντος;

Ο κύκλος αυτών των διαλέξεων διερευνά μέσα από το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών την εικόνα του πάσχοντος σώματος στην τέχνη καθώς και τον τρόπο που οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την θνητότητα του ανθρώπου, την μετάβαση από την νόσο στην ίαση, όχι μόνον σωματικά αλλά και πνευματικά, τον ρόλο της ίδιας της τέχνης ως «βάλσαμου» στον πόνο του ανθρώπου. Στον κύκλο αυτό, θα προβληθούν έργα γύρω από το ζήτημα ενώ θα ακουστούν προσωπικές μαρτυρίες καλλιτεχνών που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σώμα και τα όριά του, καθώς θα γίνει αναφορά και σε καλλιτέχνες που πάσχουν οι ίδιοι και τότε η τέχνη τους γίνεται το θεραπευτικό τους όχημα.

1η συνάντηση: Γιατρός η Θεός; Η περίπτωση Damien Hirst και άλλες ιστορίες.
2η συνάντηση: Η γλυπτική των πληγών. Γιατί οι καλλιτέχνες δείχνουν το Πάσχον Σώμα; Η περίπτωση του Marc Quinn και ο ρεαλισμός του Ron Mueck.
3η συνάντηση: Τα όρια του πόνου και η Αγιάτρευτη Πληγή. Η περίπτωση της Marina Abramovic και όσων την πιστεύουν… γύρω από μια μπανιέρα γεμάτη χαμομήλι.
4η συνάντηση: Να σας πω την ιστορία μου; Οι καλλιτέχνες αφηγούνται περί Αθανασίας… και βιντεοσκοπούν την καθημερινότητά τoυς… όπως έκανε ο Dieter Roth.

Πληροφορίες:
Κάθε Πέμπτη, από 27 Νοεμβρίου – 18 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Κόστος:
Κύκλος 4 συναντήσεων: 40€, Μεμονωμένη διάλεξη* (για όλους): 15€, Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
(Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή): 32€
Χορηγός: 28€, Νέοι Φίλοι ως 35 ετών: 20€
Κρατήσεις από τη Δευτέρα 27/10

Η τελική κράτηση της θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων έως και 2 ημέρες πριν την έναρξη του κύκλου.

Τρόποι πληρωμής:
– Οnline με πιστωτική κάρτα ή Pay pal, μέσω του www.cycladic.gr
– στο Λογιστήριο του Μουσείου, Δευτέρα – Παρασκευή (εκτός Τρίτης), 10.00 – 17.00
– με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή ή μέσω web banking:
ALPHA BANK 11500/2002/013699 ή IBAN λογ/μού GR 95 0140 1150 1150 02002013699.
Παρακαλούμε στην αιτιολογία να αναγράφετε το επώνυμο του συμμετέχοντα και του εισηγητή. (π.χ. Αντωνιάδης – ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ)
ηλεκτρονικά:
W: cycladic.gr
Μ. [email protected]
τηλεφωνικά:
Τ. 2107228321-3 (εσωτ.125)
Τα προγράμματα (διαλέξεις και εργαστήρια) θα πραγματοποιηθούν εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.

* Οι συμμετέχοντες που παρακολουθούν τους κύκλους διαλέξεων έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις μεμονωμένες παρακολουθήσεις.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ, οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.