Τελευταία και κορυφαία εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 35χρόνων από την ίδρυσή του, αποτελεί η τελετή απονομής βραβείων Gina Bachauer και η συναυλία βραβευμένων υποτρόφων του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Τα Βραβεία απονέμονται από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και από τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου Αθήνας. Στο τέλος της συναυλίας, θα ακολουθήσει δεξίωση.

Για πρώτη φορά φέτος, τέσσερα από τα βραβεία δίνονται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αναβάθμισης Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου Αθήνας και φέρουν τον τίτλο «Διεθνή Βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα». Ο Νικόλας Δούμπας (1830-1900) υπήρξε ελληνο-αυστριακός ευεργέτης, επιχειρηματίας, μεγάλος φιλόμουσος, στενός φίλος του Richard Wagner και Johann Strauss.

Τα βραβεία Gina Bachauer απονέμονται στα παρακάτω πρόσωπα και φορείς: Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου και στον ιδρυτή-καλλιτεχνικό διευθυντή του, Peter Tiboris (Διεθνές Βραβείο Gina Bachauer), Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» και στον καλλιτεχνικό διευθυντή της, σολίστ τρομπέτας Σωκράτη Άνθη (Βραβείο Gina Bachauer Πολιτιστικού Οργανισμού της Περιφέρειας), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού (Βραβείο Gina Bachauer Πολιτιστικού Οργανισμού της Περιφέρειας), Γιώργο Λεωτσάκο (Βραβείο Gina Bachauer- κατηγορία συγγραφή μουσικολογικού συγγράμματος), Wendy Clark (Βραβείο Gina Bachauer-κατηγορία μουσική εκπαίδευση), Χώρο Πολιτισμού και Τεχνών «An Art Artistry» (Βραβείο Gina Bachauer-κατηγορία πολιτιστικού φορέα που δραστηριοποιείται στην Αθήνα), Εditions Musica Ferrum (Βραβείο Gina Bachauer-κατηγορία μουσικών εκδόσεων), Εργαστήριο Ψαλτικής και στον χοράρχη Αθανάσιο Παïβανά (Βραβείο Gina Bachauer-κατηγορία χορωδιακού συνόλου και κατηγορία δισκογραφίας) και Trio 92 (Βραβείο Gina Bachauer-κατηγορία συνόλου μουσικής δωματίου).

Τα βραβεία Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα απονέμονται στα παρακάτω πρόσωπα και φορείς: Nίκο Βατόπουλο (κατηγορία κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς), Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης (κατηγορία κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς), Όμιλο Φουρλή (κατηγορία κοινωνικής προσφοράς) και Ελευθέριο Μισιργή (κατηγορία νέου ανερχόμενου καλλιτέχνη).

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετέχουν η χορωδία «Εργαστήρι Ψαλτικής», υπό τη διεύθυνση του Αθανάσιου Παïβανά, Βάσια Αλάτη (σοπράνο), το Trio 92 (Nadezda Kalmykova , βιολί, Λουκία Λουλάκη, βιολοντσέλο, και Maciej Skarbek, πιάνο), ο Σπύρος Λευθεριώτης (κλαρινέτο), ο Λευτέρης Μισιργής (πιάνο), ο Ανδρέας Χρηστάκης (πιάνο), η Γεωργία Λαζαρίδου (πιάνο), ο Βασίλης Ναθαναήλ (πιάνο), Γιώργος Καζιάνης (ταμπούρο), η Βάντα Αθηναίου (τρομπόνι), η Χορωδία «Ασπασία Κανατσούλη», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Σκεντέρη, και η Παιδική Χορωδία Ωδείου «Clement Harris», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη.

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer ιδρύθηκε το 1979 και έχει θέσει ως βασικούς του σκοπούς να διατηρήσει με κάθε δυνατό μέσο ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης πιανίστας Gina Bachauer. Συνεχίζοντας το όραμά της, υποστηρίζει και προβάλει νέους προικισμένους σολίστ. Κάθε χρόνο προσφέρει υποτροφίες σε επιλεγμένους, ιδιαίτερα ταλαντούχους μουσικούς, για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής σκηνής, όπως οι Wolfgang Sawallisch, Ζubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Murray Perahia και Alicia de Larrocha, καθώς και με γνωστές ορχήστρες (Philharmonia Orchestra, Israel Philharmonic κ.ά.).

Ο Σύνδεσμος Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας (ΣΑΙΕΚΑ) ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πρωτεύουσας και την επίλυση προβλημάτων της, που σχετίζονται με τον εμπορικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας και σημαντικής δράσης του, έχει λάβει σοβαρές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της πρωτεύσας, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει ημερίδες, συμπόσια, συνέδρια και εκθέσεις με θέμα την Αθήνα.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Διεθνή Μουσικά βραβεία Gina Bachauer 2014
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 19:00
Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο
Ελεύθερη είσοδος