Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί μέσα από τα μυστήρια και τους αστικούς μύθους της, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια ρόλων με κληρονόμους που γνωρίζουν την ιστορία της, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο χώρο της dot2dot στο κέντρο της πόλης, μέσα από μία περίεργη συνάντηση με τον αγαπημένο αντιήρωα Αστερίξ και industrial ιστορίες ντυμένες με μουσική.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

– Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 20.00-22.00: Αυτός, αυτές και τα μυστήρια
Περιπατητική διαδρομή με θέμα τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης
Τα νυχτοπερπατήματα της dot2dot και του Γιώργου Μαντζουρανίδη συνεχίζονται καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας. Αστικοί θρύλοι, μυστήρια, συνωμοσίες, μίση, πάθη και υπερβολές. Δημιουργήματα της φαντασίας που επιβίωσαν σαν φήμες και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα; Πραγματικά γεγονότα που ο ανθρώπινος νους παρερμηνεύει από την αδυναμία του να τα συνδέσει με την ιστορία της πόλης; Ή μήπως και τα δύο μαζί; Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη κρύβει πιο πολλές τέτοιες ιστορίες απ’ όσες φαντάζεσαι.

Δηλώσεις συμμετοχής:
[email protected], +302311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος: 10€ (κανονικό) – 8€ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 12.00-14.30: Οι κληρονόμοι
Διαδραστική περιήγηση με παιχνίδι ρόλων
Η dot2dot και η Gamecraft προ(σ)καλούν να περπατήσεις μαζί τους και να γνωρίσεις την πόλη μέσα από μια άλλη ματιά. Μνημεία διαφορετικών εποχών, που καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, γίνονται η αφορμή για μία δημιουργική, γεμάτη φαντασία περιήγηση. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι δε θα είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις. Η ιστορία της πόλης ξεδιπλώνεται μέσα από μία σειρά δοκιμασιών. Προϋπόθεση είναι να συμμετέχεις ενεργά, να ακολουθήσεις τους κανόνες, να συνεργαστείς με την ομάδα σου και να λύσεις όλους τους γρίφους. Το όνομά σου, άλλωστε, εμπλέκεται σε μία υπόθεση κληρονομιάς.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], +302311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 15€ (κανονικό) – 12€ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων) – περιλαμβάνεται εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

– Κυριακή 16 Νοεμβρίου 12.00-14.00: Διάσημοι καλλιτέχνες και έργα του 20ου αιώνα
Εκπαιδευτικό εργαστήριο σύγχρονης τέχνης για παιδιά 6-10 ετών
Το εικαστικό εργαστήριο σύγχρονης τέχνης για παιδιά θα συνεχιστεί το Νοέμβριο με ένα εργαστήριο για τον εκκεντρικό καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί. Η ιστορία του δημιουργού και του έργου του, οι επιρροές του και μεγάλα κινήματα στην ιστορία της τέχνης παρουσιάζονται μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό. Παρατηρούμε, συζητάμε, ανταλλάσσουμε σκέψεις και ιδέες και στη συνέχεια αναπαράγουμε τα έργα μέσα από τη δική μας ματιά χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική με διάφορα υλικά και το κολάζ. Και φυσικά το διασκεδάζουμε.

Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], +302311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 10€, για μέλη της ίδιας οικογένειας (2+ παιδιά): 20% έκπτωση

– Σάββατο 22 Νοεμβρίου 12.00-14.00: Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!
Ο Αστερίξ στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη – Περιπατητική διαδρομή
Ο Αστερίξ αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στο χωροχρόνο και να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη. Έχει μάθει ότι κάποτε αυτή η πόλη υπήρξε σημαντική πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αποφασίζει να διαπιστώσει ο ίδιος από κοντά αν τελικά αυτοί οι Ρωμαίοι ήταν πράγματι τρελοί. Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη τον περιμένει μια έκπληξη. Μία βόλτα της ομάδας dot2dot μαζί με μία μεγάλη παρέα πρόκειται να ξεκινήσει όπου να’ναι. Κρυφακούει για λίγο και καταλαβαίνει αμέσως ότι ξέρουν πολλά για τους Ρωμαίους. Μιλούν για τον αυτοκράτορα και τα ανάκτορά του, τον ιππόδρομο και μία θριαμβική αψίδα, για ένα μαυσωλείο που έμεινε άδειο, αλλά και για ρωμαίους πολίτες που έζησαν και τάφηκαν εκεί. Μα τον Τουτάτη, αυτή ήταν η ευκαιρία που έψαχνε.

Αφετηρία: Ροτόντα – Τέλος: Αρχαιολογικό Μουσείο (υπαίθρια έκθεση)
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], +302311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος: 10€ (κανονικό), 8€ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)

– Κυριακή 30 Νοεμβρίου 12.00-14.00: Από μηχανής ιστορίες
Περιπατητική διαδρομή με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης & μουσικό event
Περιηγούμαστε σε μία λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική όψη της Θεσσαλονίκης: στη δυτική είσοδο της πόλης, μία περιοχή στενά συνδεδεμένη με τη βιομηχανική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης του 19ου και 20ου αιώνα. Μοναδικά κτιριακά σύνολα, τα αποκαλούμενα άλλοτε «βιομηχανικά παλάτια του 19ου αιώνα», δίνουν την αφορμή να δούμε τι συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη δύο αιώνες πριν, με τις μηχανές να δουλεύουν, τους εργάτες να διαδηλώνουν, την πόλη να εκσυγχρονίζεται. Στο τέλος της διαδρομής, εμείς, οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης, ζωντανεύουμε και γεμίζουμε τους άδειους βιομηχανικούς χώρους με πειραματικούς και industrial ήχους σε ένα αυτοσχεδιαστικό live από την Granny Records.

Αφετηρία: Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 19)
Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 2311242382 (όνομα, τηλέφωνο & mail)
Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 20 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 12€ (κανονικό) – 10€ (φοιτητικό, ανέργων, παρέες άνω των 4 ατόμων)