Στο πλαίσιο των συναντήσεων με καλλιτέχνες από μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την έκθεση Τέχνης Πολιτική, ο Αυστριακός καλλιτέχνης Όλιβερ Ρέσλερ θα συζητήσει με την Διευθύντρια κ. Άννα Καφέτση, η οποία έχει επιμεληθεί την έκθεση, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στις 19.00.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο του γνωστού ακτιβιστή καλλιτέχνη, ο οποίος συμμετέχει στην μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ με την εγκατάσταση Τί είναι δημοκρατία; 2007-2009

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη:
Στην ουσία, το «τί είναι δημοκρατία;» δεν αποτελεί ένα ερώτημα, αλλά δύο. Αφενός, το ερώτημα συνδέεται με τις συνθήκες των σημερινών κοινοβουλευτικών, αντιπροσωπευτικών δημοκρατιών, οι οποίες και εξετάζονται κριτικά στο παρόν έργο. Αφετέρου, το ερώτημα ανιχνεύει διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς θα μπορούσε να είναι ένα πιο δημοκρατικό σύστημα και ποιες οργανωτικές μορφές θα μπορούσε να προσλάβει. Το έργο αυτό έθεσε το ερώτημα «τί είναι δημοκρατία;» σε έναν αριθμό ακτιβιστών και πολιτικών αναλυτών από δεκαοχτώ πόλεις του κόσμου… Οι συνεντεύξεις καταγράφονταν σε βίντεο από τον Ιανουάριο του 2007. Σε όλους τους συνεντευξιαζόμενους τέθηκε μεν το ίδιο ερώτημα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια πληθώρα διαφορετικών προοπτικών και απόψεων από ανθρώπους που ζουν σε κράτη τα οποία κατά κανόνα χαρακτηρίζονται ως «δημοκρατίες».

Ο Όλιβερ Ρέσλερ γεννήθηκε το 1970 στο Knittelfeld στην Αυστρία. To διάστημα 1989-1995 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη. Από το 1994 δημιουργεί πρότζεκτ στο δημόσιο χώρο και βίντεο πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η οικονομία, τρόποι αντίστασης κ.α. Πολλά από τα έργα του αποτελούν προϊόντα συνεργασιών με άλλους καλλιτέχνες και πολιτικούς. Ενδεικτικά αναφέρονται η συνεργασίες με τον καλλιτέχνη David Thorne (Boom!”, έργο σε εξελίξη), με τον πολιτικό αναλυτή Dario Azzellini (τα φιλμ Venezuela from Below και 5 Factories–Worker Control in Venezuela) και με τον καλλιτέχνη Zanny Begg (What Would It Mean To Win?”). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, όπως What Is Democracy?, Alexandria Contemporary Arts Forum – ACAF, Alexandria, 2010, Rewind, Fast Forward. Video Art from the Collection of the Neue Galerie, Neue Galerie, Graz, 2009, Disobedience – An ongoing video archive, MNAC – National Museum of Contemporary Art, Bucharest, 2009, Retracing Territories, Fri-Art–Centre d’Art Contemporain, Fribourg, 2007, transRobota, 7th Baltic Biennial of Contemporary Art, National Museum, Szczecin, 2007. Ζει και εργάζεται στη Βιέννη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. H εκδήλωση θα διαρκέσει 75’. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Είσοδος ελεύθερη

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111