Πρόγραμμα Οκτωβρίου

Το Εργοτάξιο Ιδεών, μια πρωτοβουλία των εκδόσεων Ευρασία, ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβριο στο Café Floral στην πλατεία Εξαρχείων. Δύο φορές τον μήνα, πάντα Τρίτες, 19:00–21:00, το Εργοτάξιο φιλοξενεί δύο ομιλητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τις απόψεις τους για ένα θέμα φιλοσοφικό, πάνω στο οποίο μπορεί κανείς έπειτα να κουβεντιάσει, να στοχαστεί και να προβληματιστεί.

Σε κάθε συνάντηση οι 2 εισηγήσεις θέτουν απλώς το γενικότερο πλαίσιο της κουβέντας που θα ακολουθήσει. Ο φιλοσοφικός χαρακτήρας των παρουσιάσεων στόχο έχει να προάγει μια ποικιλία θεματικών, να θέσει προβληματισμούς έξω από τα στενά όρια του ξύλινου λόγου, της ιδεολογικής ματιάς και του άγονου ακαδημαϊσμού. Το πνεύμα που διέπει αυτή τη σειρά συναντήσεων δεν είναι αυτό της αμφισβήτησης και της στείρας κριτικής, αλλά της επερώτησης των όσων λαμβάνονται σιωπηρά ως δεδομένα μεταξύ ανήσυχων και σκεπτόμενων ανθρώπων.

Φέτος το Εργοτάξιο ασχολείται με τον Ντερριντά, τη γενιά του’30, τη λογοτεχνία, τον Χέγκελ και τον Χάιντεγκερ. Πόσο επίκαιρα παραμένουν όμως αυτά τα γνωστά και «μεγάλα» φιλοσοφικά ονόματα; Στόχος του Εργοταξίου δεν είναι να υπερασπιστεί το όνομα όσο να κάνει χώρο για να εκδηλωθεί τούτος ο προβληματισμός και αυτή η εμπειρία πίσω από το όνομα.

Στο εγχείρημα αυτό έχουν συνδράμει σημαντικοί άνθρωποι από το χώρο της φιλοσοφίας, της τέχνης και των ανθρωπιστικών επιστημών, άνθρωποι όπως ο Στέφανος Ροζάνης, ο Κώστας Κουτσουρέλης, ο Αλέξανδρος Κιουπκιολής, ο Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, η Βίκυ Ιακώβου, αλλά και πολλοί άλλοι. Στο φετινό Εργοτάξιο εγκαινιάζεται επιπλέον η λεγόμενη Στρογγυλή Τράπεζα, όπου τρεις ομιλητές όχι μόνο εκθέτουν τη σκέψη τους στην κριτική, αλλά συνομιλούν μεταξύ τους και με τους παριστάμενους ελεύθερα και δίχως περιορισμούς.

Πληροφορίες Εκδήλωσης
Floral
Θεμιστοκλέους 80, 106 81 Εξάρχεια
http://www.floralcafe.gr/

Κάθε δεύτερη Τρίτη, 19:00–21:00

Διοργάνωση: Εκδόσεις Ευρασία

Πρόγραμμα Νοεμβρίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου: 19.00-21.00
“Η ιδέα μιας μετακαπιταλιστικής κοινωνίας”

Μια από τις δημοφιλέστερες αλλά και πιο ασαφείς έννοιες του σύγχρονου πολιτικού λόγου είναι αυτή μιας κοινωνίας «μετά τον καπιταλισμό». Μιας κοινωνίας εναλλακτικής διακυβέρνησης, άλλων οικονομικών πρακτικών και διαφορετικού ιδεολογικού προσανατολισμού. Ποια είναι όμως η θεωρητική σημασία και η πολιτική εμβέλεια μιας τέτοιας ιδέας; Τι θα μπορούσε να σημαίνει στην πράξη;Στη συνάντηση αυτή, την πρώτη της καινούριας περιόδου του Εργοταξίου Ιδεών, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν δύο διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Αλέξανδρος Κιουπκιολής (Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ)
Μιχάλης Σκομβούλης (υπ. Δρ Φιλοσοφίας, Παν/μο Paris Ι)

Τρίτη 23 Οκτωβρίου
: 19.00-21.00
Στρογγυλή Τράπεζα
“Ζακ Ντερριντά: Η ηθική και η πολιτική της συγχώρησης”

Στο ύστερο έργο του, ο γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντερριντά (1930-2004) αποπειράθηκε να ανιχνεύσει μια λογική της συγχώρησης ως μια παράδοξη λογική του αδυνάτου. Η πραγματική συγχώρηση, γράφει,δεν είναι απλά δύσκολη, αλλά αδύνατη.Ορισμένα εγκλήματα είναι απαράγραπτα και ασυγχώρητα. Αλλά αυτά ακριβώς εγείρουν το διακύβευμα της αληθινής συγχώρησης. Η αληθινή συγχώρηση είναι η συγχώρηση του ασυγχώρητου.

Γεράσιμος Κακολύρης (Λέκτορας Φιλοσοφίας, Παν/μιο Αθηνών)
Βαγγέλης Μπιτσώρης (Συγγραφέας, μεταφραστής)
Ευτύχιος Πυροβολάκης (Συμβασιούχος Λέκτορας Φιλοσοφίας, Παν/μιο Πατρών)

Τρίτη 6 Νοεμβρίου: 19.00-21.00
“Η ελληνική διανόηση απέναντι στην κρίση: το παράδειγμα της δεκαετίας του ’30”

Στην κρίσιμη περίοδο του ελληνικού μεσοπολέμου, δύο ζητήματα συνδεδεμένα αναπόσπαστα, η εθνική/κοινωνική ανασυγκρότηση και ο νέος πολιτισμικός προσανατολισμός, τέθηκαν με οξύτητα και προκάλεσαν εντάσεις. Δημόσιοι διανοούμενοι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων συμμετείχαν ενεργά στην έντονη ιδεολογική —και όχι μόνο— σύγκρουση, επιχειρώντας να ορίσουν την κρίση, να θέσουν τα διακυβεύματα της εποχής και να προτείνουν τις δικές τους λύσεις για την υπέρβαση των αδιεξόδων. Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστούν αναγνώσεις της κρίσης όπως την είδε η πνευματική ελίτ της εποχής και θα δοθεί το περίγραμμα της κυρίαρχης τοποθέτησης απέναντι σε αυτή: ένα νέο όραμα για τον ελληνισμό, με ζητούμενο όμως τις κατάλληλες ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Βασίλης Μπογιατζής (Δρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας)
Κατερίνα Πάπαρη (Εκπαιδευτικός, υπ. Δρ Τμήματος Ιστορίας ΕΚΠΑ)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου: 19.00-21.00
“Η λογοτεχνία πέρα από την ιστορική συγκυρία”

Η θέση της Τέχνης μέσα σε μια κλυδωνιζόμενη κοινωνία, ο ρόλος του καλλιτέχνη και η ενδεχόμενη ευθύνη του απέναντι στην κοινότητα, αποτελούν ζητήματα αμφίσημα που επιδέχονται πολλαπλές απαντήσεις. Οι τρέχουσες συνθήκες κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στη διαλεύκανση της αοριστίας. Θά’πρεπε ο καλλιτέχνης να γίνει η συνείδηση του λαού του,διακινδυνεύοντας έτσι να εγκλωβιστεί στις εφήμερες μέριμνες της εποχής του, ή μήπως οφείλει να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα διαχρονικότητας και στην κλήση για υπέρβαση της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας; Στη συνάντηση αυτή δύο σύγχρονοι λογοτέχνες θα επιχειρήσουν να αποσαφηνίσουν αυτά τα ερωτήματα, ανιχνεύοντας τα διακυβεύματα που επιτάσσει η λογοτεχνική δημιουργία εν γένει αλλά και η δυτική λογοτεχνία σήμερα.

Γιώργος Λαμπράκος (Συγγραφέας, μεταφραστής)
Δημήτρης Τανούδης (Συγγραφέας, μεταφραστής)