Το πρότζεκτ ArtUP! συνεργάζεται με καλλιτέχνες και επιμελητές από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία με στόχο να δημιουργήσει τοπικές και διαδικτυακές εκθέσεις καθώς και μια πλατφόρμα για καλλιτέχνες, επιμελητές και ένα ευρύ κοινό σε αυτήν την περιοχή με την ιδιαίτερη πολιτισμική πολυμορφία.

Μετά την έκθεση “Γειτονιά Χ.0” (2012) στην Άγκυρα, μια σειρά εκθέσεων υπό τον τίτλο “PARABOLE” (2013) σε διάφορες πόλεις στη Βουλγαρία και την έκθεση “Home/s” (2013) που παρουσιάζεται τώρα στην Αθήνα, το ArtUP! συνεργάζεται με το φεστιβάλ για την τέχνη και τον ψηφιακό πολιτισμό Transmediale του Βερολίνου, με στόχο τη δημιουργία μιας έκθεσης με καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η έκθεση θα αποτελέσει μέρος του επόμενου προγράμματος του φεστιβάλ Transmediale (από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Βερολίνο) και θα παρουσιάσει έργα υπό τον τίτλο “Future past-Past future” (“Μελλοντικό παρελθόν-παρελθοντικό μέλλον”). Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο χώρο SUPERMARKT, που βρίσκεται στην πρώην ζώνη μεταξύ ανατολικού και δυτικού Βερολίνου και σήμερα αποτελεί μέρος τόσο της κεντρικής ζωής της πόλης όσο και των προαστίων. Την έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στο ανερχόμενο κέντρο της πόλης του Βερολίνου, θα επιμεληθεί η Sandra Naumann.

Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής έργων:

Έμοιαζε το μέλλον καλύτερο στο παρελθόν; Είναι το μέλλον σήμερα ήδη ξεπερασμένο; Ή μήπως είναι το παρελθόν που σήμερα μοιάζει να απαρτίζεται από ευτυχισμένες στιγμές σε σχέση με το παρόν που ζούμε τώρα; Υπάρχουν μελλοντικές ουτοπίες σε περιόδους κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης, σε καιρούς φτώχειας, διαφθοράς και δυσπιστίας απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες; Τελικά, υπάρχει όραμα για ένα καλύτερο μέλλον ή μήπως μας στοίχειωσαν τα οράματα μας για ένα καλύτερο μέλλον και τα πετάξαμε στον κάδο των αχρήστων της ιστορίας;

Η έκθεση “Future past-Past future” θέτει ερωτήματα όχι μόνο για τα πιθανά σενάρια του μέλλοντος αλλά και για τη σχέση του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Τι ρόλο παίζουν τα τωρινά αλλά και τα ιστορικά γεγονότα σε σχέση με τα οράματα του μέλλοντος σε αυτή τη φορτισμένη περιοχή; Με ποιους τρόπους οι ιστορικές ταυτότητες αυτών των χωρών αλλά και οι μεμονωμένες αφηγήσεις της ιστορίας της κάθε χώρας διαμορφώνουν τις ιδέες μιας πιθανής επόμενης ημέρας; Τι συγκρούσεις ενυπάρχουν ανάμεσα σε εκείνους που αποζητούν το μέλλον στο αέναο παρελθόν και σε εκείνους που θέλουν να σπάσουν τα δεσμά των κανόνων της παράδοσης; Εάν ο χρόνος γυρνούσε πίσω και η πορεία του είχε διαφορετικές κατευθύνσεις, ποιες θα ήταν αυτές; Και πώς θα έμοιαζε ένα παρελθοντικό μέλλον, που στο μεταξύ έγινε το παρόν;

Η έκθεση “Future past-Past future” θέτει ερωτήματα σχετικά με την ισχύ των παλιών και νέων μέσων. Η δήλωση “η επανάσταση έχει μεταδοθεί τηλεοπτικά” θα μπορούσε να εφαρμοστεί όχι μόνο για την Αραβική Άνοιξη αλλά και για τις μαζικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία που καταγράφηκαν από αναρίθμητα κινητά τηλέφωνα και τηλεοπτικές κάμερες και έκαναν το γύρο του κόσμου. Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από αυτές τις εικόνες που διακινούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Και πώς αυτές οι εικόνες μπαίνουν σε δημιουργικό διάλογο με τα κινήματα διαμαρτυρίας; Πώς αντανακλάται η έκφραση της δημόσιας διαμαρτυρίας στις ψηφιακές τέχνες; Τι μεθοδολογίες αντίστασης έχουν αναπτυχθεί στις ψηφιακές τέχνες; Με ποιους τρόπους διεξάγεται η μάχη για την κάλυψη των γεγονότων, την κυριαρχία των κοινωνικών δικτύων και τη λογοκρισία από την κυβέρνηση;

Χώρος και Ημερομηνίες:

Η έκθεση “Future past-Past future” είναι μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ Transmediale στο Βερολίνο. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014. Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά στην πλατφόρμα του ArtUP!
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του ArtUP!, στις ιστοσελίδες των Ινστιτούτων Goethe στις τρεις χώρες, στη σελίδα του ArtUP! στο Facebook και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ Transmediale.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Καλλιτέχνες από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία που δραστηριοποιούνται στον τομέα της media art μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Η επιμελήτρια της έκθεσης θα επιλέξει τους καλλιτέχνες από κάθε χώρα, οι οποίοι θα έχουν υποβάλλει έργο για τη συμμετοχή τους στην έκθεση. Κάθε καλλιτέχνης θα λάβει € 500,00 (πεντακόσια ευρώ).

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.