Βιογραφικό

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Heath Bunting έρχεται προσκεκλημένος στην Αθήνα για την παρουσίαση του εργαστηρίου How to Build a New Legal Identity. Το εργαστήριο πραγματεύεται το θέμα της κοινωνικής κατασκευής της ταυτότητας και πώς αυτή διαμορφώνεται στη σύγχρονη δικτυωμένη πραγματικότητα. Λόγω των οικονομικών και κοινωνικών ανατροπών στο διεθνές προσκήνιο, η ταυτότητα υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές. Σε αυτές τις αλλαγές συγκαταλέγονται θέματα οργάνωσης και διανομής της γνώσης, νέες μορφές επικοινωνίας και νέοι τρόποι διακυβέρνησης που οργανώνονται μέσω βάσεων δεδομένων και δικτύων.

Στο πλαίσιο του έργου The Status Project (2004 – σε εξέλιξη), μέρος του οποίου αποτελεί το εργαστήριο, ο Heath Bunting εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων μεταβλητών ταυτοτήτων. Το Status Project (2004- σε εξέλιξη) εξετάζει και χαρτογραφεί τις διασυνδέσεις των ατόμων με το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Heath Bunting δημιουργεί βάσεις δεδομένων, που περιλαμβάνουν πάνω από 10.000 καταχωρίσεις, οι οποίες στη συνέχεια μέσω λογισμικού απεικονίζονται σε χάρτες. Κάθε χάρτης αναπαριστά το δίκτυο μιας κοινωνικής θέσης, για παράδειγμα, την κοινωνική θέση ενός αστέγου ή ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωπικά δεδομένα όπως ένας λογαριασμός email, μια κάρτα βιβλιοθήκης, ένα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας ή μια πιστωτική κάρτα μπορούν να εκθέσουν την κινητικότητα (mobility) μας σε διαφορετικά συστήματα και δίκτυα. Χρησιμοποιώντας εργαλεία από το διαδίκτυο, όπως λογαριασμούς email, αλλά και από το δημόσιο χώρο, όπως ταχυδρομικές διευθύνσεις, οι συμμετέχοντες θα ανιχνεύσουν τα “αποτυπώματα”(traces) που αφήνουν στο σύστημα μέσα από τις κινήσεις τους και την ανταλλαγή των προσωπικών τους δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ο Heath Bunting θα μας παρουσιάσει τεχνικές και στρατηγικές για τη δημιουργία νέων ταυτοτήτων. Η παρουσίαση του εργαστηρίου How to Build a New Legal Identity σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αποσκοπεί στη διερεύνηση των χαρακτηριστικών της ταυτότητας σε κάθε χώρα. “Είναι αρκετά απελευθερωτικό να πιστεύεις ότι μπορείς να έχεις μια άλλη ταυτότητα”.

Πληροφορίες εκδήλωσης
διάλεξη:Σάββατο, 4 Μαΐου 2012 στις 12.00
εργαστήριο:Κυριακή, 5 Μαΐου 2012 στις 12.00
διάκεια εργαστηρίου: 6 ώρες

Κατερίνα Γκουτζιούλη: katerina.gkoutziouli@gmail.com, +30 6946086647
Μαριάννα Χριστοφή: info@frowntails.com, mob. +30 6944276307

Frown Tails
Παραμυθιάς 6, Κεραμεικός

Ο Heath Bunting είναι Βρετανός καλλιτέχνης και δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της τέχνης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το έργο του επικεντρώνεται στη δημιουργία ανοιχτών και δημοκρατικών επικοινωνιακών συστημάτων και δομών. Η εικαστική του πορεία ξεκίνησε από το δημόσιο χώρο χρησιμοποιώντας εκφραστικά μέσα όπως γκράφιτι, performance, παρέμβαση, πειρατικό ραδιόφωνο, fax/mail art, και συστήματα BBS, και αργότερα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο διαδίκτυο με την εμφάνιση του. Είναι συν-ιδρυτής του κινήματος της net.art και έχει δημιουργήσει πολλά διαδικτυακά και αναγνωρισμένα έργα.

Το έργο του Heath Bunting έχει παρουσιαστεί στα ακόλουθα: The New Museum, Νέα Υόρκη, Tate Modern, Λονδίνο, 49 Biennale di Venezia, Βενετία, Transmediale, Βερολίνο, Documenta X, Κάσελ, Γερμανία, The Banff Centre, Καναδάς, Lovebytes Festival, Σέφιλντ, Αγγλία, Art Teleportacia, Μόσχα, ICA, Λονδίνο, The InterCommunication Center (ICC), Τόκυο, Apex Art, Νέα Υόρκη, Proboscis, Λονδίνο, The Watershed, Μπρίστολ, μεταξύ άλλων. Έχει διδάξει και παρουσιάσει τη δουλειά του σε πανεπιστήμια όπως University of West of England, Μπρίστολ, Goldsmiths, Λονδίνο, University of Westminster, Λονδίνο, Konstfack, University College of Arts, Στοκχόλμη, Mertz Academy, Στουτγάρδη, Royal College of Art, Λονδίνο και αλλού.

Info: www.irational.org/heath