Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί στην ενότητα «H Eπιστήμη… της Λαμπρής» από τις 17 έως τις 22 Απριλίου για να ρίξουμε φως στην επιστήμη που κρύβεται πίσω από τα Πασχαλινά έθιμα και να γιορτάσουμε φτιάχνοντας κατασκευές και δοκιμάζοντας τα όρια της επιστήμης.

Πρόγραμμα:

Ώρα 13.30 έως 14:10, Πειράματα (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Αυγά αλλιώτικα από τ’ άλλα: Αυγά που δεν σπάνε και αυγά που χοροπηδάνε!
Θύμωσαν τα αυγά σας; Δώστε τους ξίδι …θα μαλακώσουν! Τι παθαίνουν τα αυγά αν τα βάλουμε στο ξίδι; Η χημεία δίνει και πάλι την απάντηση.
Το κρασί νερό δεν γίνεται. Ή μήπως όχι; Μικρά χημικά «θαύματα» μπροστά στα μάτια σας!
Τα σταφύλια της… Λαμπρής! Τι συμβαίνει όταν βάλουμε σταφύλια σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;
Χρώματα και πυροτεχνήματα: Μαθαίνουμε τα μυστικά των πυροτεχνημάτων. Πού οφείλονται τα χρώματα και η λάμψη τους; Κατασκευάζουμε ένα δικό μας πυροτέχνημα όλο «γλύκα»!
Η επιστήμη των κεριών: Τι είναι τα κεριά και γιατί φωτίζουν; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα, με τη βοήθεια της χημείας και της βιολογίας;
Ζάχαρη και υπεροξείδιο του νατρίου: Μια γλυκιά και εκρηκτική χημική αντίδραση!
Βόμβα υγρού αζώτου: Πόσο εκρηκτικό μπορεί να είναι το νερό; Παρακολουθήστε αυτό το πείραμα και θα εκπλαγείτε!

Ώρα 15:00 έως 18:00, Διαδραστικό εργαστήρι: «Πέτα το αυγό από τον δεύτερο!» (προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Διαλέξτε προσεκτικά την παρέα σας και ελάτε να διαγωνιστείτε σε εφευρετικότητα και τόλμη! Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και παίρνουν όλοι τα ίδια υλικά. Στόχος κάθε ομάδας είναι να φτιάξει μια έξυπνη «συσκευή πτήσης» για ένα ωμό αυγό! Η συσκευή πρέπει να το προστατέψει από την πτώση του από τον δεύτερο όροφο! Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τους νόμους της Φυσικής, προκειμένου να δημιουργήσουν την κατάλληλη κατασκευή που θα προστατεύσει το αυγό. Στο τέλος, όλες οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις κατασκευές τους!

Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να συμβάλλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών της και ιδιαίτερα των νέων, όσον αφορά στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας». Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ’ αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σάς προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά.

Ίδρυμα Ευγενίδου

Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο
τηλ +30 2109469640