Το ελculture και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του κοινού πρότζεκτ Talk Forward την Τρίτη 24 Απριλίου και ώρα 19:00, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Η στάση μας στην πόλη: Ανα-Ζητώντας μια νέα αστικότητα”.

Ο αστικός χώρος ανέκαθεν αποτελούσε τον καμβά έκφρασης των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δυναμικών κάθε εποχής. Ο 20ός αιώνας υπήρξε ίσως η περίοδος όπου οι δυναμικές αυτές αποτυπώθηκαν με εντονότερο από κάθε άλλη φορά τρόπο. Αστική διάχυση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενεργειακή κατανάλωση, αυτοκινητοκεντρική ανάπτυξη, άρνηση της σημασίας του δημόσιου χώρου, διάσπαση της κοινωνικής συνοχής – όλα αυτά είναι λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν τη σύγχρονη αστική εικόνα. Για την Αθήνα θα πρέπει να συμπληρώσουμε την απουσία ή τις παλινωδίες του σχεδιασμού, τα κύματα των προσφύγων, την εσωτερική μετανάστευση, το προβληματικό πολιτικό πλαίσιο, την εγκατάλειψη του κέντρου κ.α. Ο κύκλος αυτής της περιόδου κλείνει, άλλοτε ηπιότερα και άλλοτε απότομα και με «πολύ θόρυβο».

Νέες δυναμικές ιδέες και αντιλήψεις για την ποιότητα ζωής εκφράζονται με διάφορους τρόπους και από διάφορες κοινωνικές πλευρές, καλώντας την πόλη να τις εξυπηρετήσει, να τις ενισχύσει, και να τις αγκαλιάσει. Δημιουργικότητα, καινοτομία, χαρά, εγγύτητα, ηπιότητα, αυτονομία, τεχνολογία, νέα κοινωνικά δίκτυα, οικονομία, φαντασία, συνεργασία, περιβαλλοντική ευθύνη, επαφή με το δημόσιο χώρο είναι μερικές από τις λέξεις που σκιαγραφούν το περιεχόμενο μιας νέας αστικότητας, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση κατοίκου και πόλης.  Ωστόσο, η αστική αδράνεια είναι ισχυρή καθιστώντας την αλλαγή δύσκολη. Εάν δεν περιμένουμε αυτή η μετάβαση να γίνει με δαρβινικούς όρους, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τη συζήτηση και ίσως τη δράση. Ποιο, λοιπόν, θα είναι το περιεχόμενο της νέας αστικότητας; Πώς αυτό θα εκδηλώνεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο; Αρκούν οι πρωτοβουλίες πολιτών και κατοίκων, τα κινήματα των ποδηλατιστών, οι επιμέρους παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από καλλιτέχνες ή ομάδες αρχιτεκτόνων, ή μήπως πρέπει και ο αστικός χώρος να μετασχηματιστεί για να την υποδεχθεί και να την ενισχύσει; Τι πρέπει να κρατήσει και τι να ακυρώσει; Με ποιους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους;

Επιμέλεια-Συντονισμός συζήτησης:
Δημήτρης Μηλάκης, Δρ Συγκοινωνιολόγος, Πολεοδόμος Μηχανικός

Συμμετέχουν:
Δημήτρης Λάλλας | Δρ. Κοινωνιολόγος Παντείου Πανεπιστημίου
Νίκος Μπαρμπόπουλος Βλαντής | Συγγραφέας, Δρ. Πολεοδόμος ΕΜΠ
Στέλιος Γιαμαρέλος | Αρχιτέκτων (Re-think-Athens)
Κωνσταντίνος Πανταζής, Μαριάννα Ρέντζου | Point Supreme Αρχιτέκτονες
Άλκηστις Ρόδη | Αρχιτέκτων,  εντ. Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
Ζαχαρίας Μαυροειδής | Σκηνοθέτης

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας τις προτάσεις, τις ιδέες και τις δράσεις τους ομάδες, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

Το Talk Forward αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζονται, θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
http://www.sgt.gr/
+302109005800