Το Μουσείο της Πόλεως των ΑθηνώνΊδρυμα Βούρου Ευταξία και η Επιτροπή Νέων της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνουν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 και ώρα 12.00 ημερίδα με θέμα:

«Από την Αυτοκρατορία στα Εθνικά Κράτη: Προσδιορίζοντας την ταυτότητα της μοντέρνας πόλης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη».

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν μια περίοδο, κατά την οποία οι πόλεις αυτές υπέστησαν μια σειρά αλλαγών, που τις μεταμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό. Τα νέα πολεοδομικά σχέδια βασισμένα σε δυτικά πρότυπα επιφέρουν μία μεταβολή σε σχέση με το παρελθόν και αλλάζουν, σε πολλές περιπτώσεις ριζικά, την αστική γεωγραφία των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου. Τα τείχη των πόλεων κατεδαφίζονται, βουλεβάρτα αντικαθιστούν τα στενά σοκάκια και οι χαοτικοί μαχαλάδες αντικαθιστώνται από οικοδομικά τετράγωνα πλαισιωμένα από ευθυγραμμισμένες οδούς. Προς απογοήτευση των οριενταλιστών, οι πόλεις αλλά και οι κάτοικοί τους υιοθετούν δυτικά πρότυπα που είναι συνυφασμένα με την πρόοδο.

Ο κ. Σάββας Τσιλένης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, ΕΙΕ, θα μιλήσει για τον εκδυτικισμό στην «καρδιά της Ανατολής» και συγκεκριμένα για την πολεοδομική εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης για έναν αιώνα (1850-1950).

Ο κ. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του καθημερινού πολιτιστικού ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, θα μιλήσει για την Αθήνα, «μια Μπραζίλια του 19ου αιώνα». Τα νέα πολεοδομικά σχέδια της πόλης εμπνέονται από την κλασική αρχαιότητα, βυζαντινά και ισλαμικά κτήρια κατεδαφίζονται. Από μικρή επαρχιακή πόλη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα όραμα του νεοκλασικισμού.

Σε καμία άλλη πόλη η ρήξη με το παρελθόν δεν ήταν τόσο βίαιη και απότομη, όσο στη Σμύρνη, η πολυπολιτισμική πόλη χάνεται μέσα στις φλόγες και τα νέα πολεοδομικά σχέδια καταστρέφουν ό,τι γλύτωσε από την πυρκαγιά. Πριν από τη Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη είχε και αυτή γνωρίσει την καταστροφική δύναμη της πυρκαγιάς. Ο κ. Νίκος Πατσαβός, Εντεταλμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μας αφηγείται την Ιστορία των δύο πόλεων και την πολεοδομική ανάπτυξή τους μετά την πυρκαγιά.

Η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζει με την αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής ταυτότητας στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τη δεκαετία του ’30.

Πληροφορίες

ώρα 12.00

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Ι. Παπαρρηγοπούλου 7

Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα