Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Chantiers d’Europe” (εργοτάξια της Ευρώπης) που πραγματοποιούνται απο τις 4 εως τις 15 Ιουνιου 2012 στο Théâtre de la Ville, η Αγγελική Ιονατος βάζει στο επίκεντρο την Ελλάδα. Η συναυλία πραγματοποιείται την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο Παρίσι και θα αναμεταδοθεί ζωντανά την ίδια μέρα στις 22.00 ώρα Ελλάδος από την ιστοσελίδα mediapart.fr

Η οικονομική και πολιτική κρίση της Ευρώπης δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ελλάδα, η οποία διανύει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Η ελληνίδα Αγγελική Ιονάτος, κάνει ένα αφιέρωμα στους έλληνες, στην ελληνική αντίσταση και σε αυτόν τον τόπο που κλυδωνίζεται μέσα στην Ευρώπη. Ενα αφιέρωμα μέσω της ποίησης μεγάλων ελλήνων σύγχρονων ποιητών και μέσω των τραγουδιών. Ειδικά για αυτή τη μουσική παράσταση που δεν έχει εκδοθεί, θα παίξει μαζί με δυο νέους μουσικούς, στην υπηρεσία της ελληνικής αντίστασης και της ελπίδας των λαών.

“Το ξέρουμε, η ποίηση είναι ένα όπλο γεμάτο μέλλον”. Γι’αυτό και η Αγγελική Ιονάτος κάνει μια επίκληση στους ποιητές, τους αγαπημένους της έλληνες ποιητές, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κωστή Παλαμά, αλλά και άλλους, τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Πάμπλο Νερούδα. Σε μουσικές συνθέσεις της ίδιας, αλλά και κάποια τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και της Κατερίνας Φωτεινάκη, με τη συνοδεία δυο νέων μουσικών, (Κατερινα Φωτεινάκη: κιθάρα και φωνή, Gaspar Claus: τσέλο) τραγουδά στα ελληνικά και αφηγείται στα γαλλικά, με στόχο την αντίσταση στον μηδενισμό και την καλλιέργεια της ελπίδας, για να “λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση”.

Λέει η Αγγελική Ιονάτος:
Οι ποιητές είναι εξόριστοι. “Πενθούν τον ήλιο και πενθούν τα χρόνια που έρχονται”, όμως δεν πεθαίνουν. Ξαγρυπνούν και φυλάνε την ανθρωπιά μας. Διασχίζουμε βάρβαρους καιρούς, υπόδουλοι της πλουτοκρατίας, πρέπει να ξαναβρούμε καταφύγιο στους ποιητές μας γιατί ο λόγος τους είναι πολιτικός και συχνά προφητικός. Αυτοί πού ειναι “κοντά στο φώς και την αλήθεια” όπως λέει ο Κ. Παλαμάς, ίσως να μάς βοηθήσουν να ξαναβρούμε τη μνήμη μας και την ουτοπία πού είναι το ίδιο απαραίτητες όσο και το ψωμί.

Η Αγγελική Ιονάτος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά απο το 1982 ζει μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Έχει κυκλοφορήσει 18 προσωπικούς δίσκους, μελοποιήσεις μεγάλων ελλήνων ποιητών. Οι δίσκοι της “Μαρία Νεφέλη” (Ελύτης) και “Sappho de Mytilène” (Σαπφώ), έχουν βραβευτεί με το βραβείο Charles Cros. Το 1995 ο Μίκης Θεοδωράκης της εμπιστεύτηκε την ερμηνεία του έργου του “Μια θάλασσα” που δεν έχει ποτέ εκτοτε εκδοθεί. Το 2006 κάνει τον δίσκο “Eros y Muerte” σε ποίηση του Παμπλο Νερούδα. Τελευταίος της δίσκος είναι ο “Νυχτερινός κήπος” με την Κατερίνα Φωτεινάκη, με την οποία είναι σε περιοδεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Αγγελικής Ιονάτος στη στήλη μας Συναντήσεις.