Ένα χρόνο μετά το θάνατό της, το Megaron Plus, διοργανώνει ημερίδα στη μνήμη αυτής της σπουδαίας γυναίκας-παράδειγμα, που δεν επέτρεψε στη σύγχρονη πραγματικότητα να κλονίσει την εμπιστοσύνη της στην αναγεννητική δύναμη της «ελληνικότητας» και την αντοχή της ελληνικής κλασικής σκέψης. Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία τη με Γαλλική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έλληνες και Γάλλοι πανεπιστημιακοί συναντιούνται στην Αθήνα για να μας μυήσουν στο σύμπαν της Jacqueline de Romilly και να μας θυμίσουν ότι η κορυφαία αυτή ιστορικός και ελληνίστρια ανακάλυπτε αδιάκοπα στους αρχαίους συγγραφείς και στα δημόσια πρόσωπα της εποχής, τα εργαλεία για να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο. Στο συμπόσιο θα μιλήσουν: ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σπύρος Φλογαϊτης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Marc Fumaroli της Γαλλικής Ακαδημίας, η Monique Trédé- Boulmer, διευθύντρια του Κέντρου Αρχαίων Μελετών της École Normale Supé rieure, και ο Paul Demont καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV), διευθυντής της Σχολής «Αρχαίοι και Μεσαιωνικοί Κόσμοι» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νικολέτα Γιαντζή, επίκουρος καθηγήτρια Ευρωπαϊκής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για την Jacqueline de Romilly (1913-2010) το ταξίδι για την Κλασσική Ελλάδα άρχισε τυχαία: στα 15 της χρόνια η μητέρα της, η συγγραφέας Ζαν Μαλβουαζέν, της χάρισε ένα αντίτυπο του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Τα υπόλοιπα 82 χρόνια της ζωής της τα πέρασε παρέα με τον πολυπληθή αρχαίο ελληνικό κόσμο και τα θαύματά του και έβρισκε διαρκώς σε αυτή την μακρινή εποχή τις απαντήσεις για τους καιρούς που ζούσε.
Στο κύκνειο έργο της, «Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή», δημοσιευμένο λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η οικουμενική «ελληνίδα» Ρομιγί, στέλνει ένα μήνυμα-οδηγό στις σκοτεινές μέρες της ευρωπαϊκής κρίσης και μιλάει για την Αχίλλειο Πτέρνα της σύγχρονης δημοκρατίας: «Στην πολιτική, η διαφάνεια χωρίς σθεναρή ηθική, χωρίς την ηθική ακεραιότητα που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις, δεν αρκεί».

Στα ελληνικά και γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα
http://www.megaron.gr
302107282333