Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει μια εκδήλωση – αφιέρωμα προς την Κική Δημουλά την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, σε επιμέλεια και συντονισμό του Γιάννη Ευσταθιάδη.

Πρόκειται για μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας, με αφορμή την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της, με τίτλο The Brazen Plagiarist (Η θρασεία λογοκλόπος) από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας Rika Lesser (Ρίκα Λέσερ).

Στην εκδήλωση, η Κική Δημουλά θα μιλήσει για την περιπετειώδη μετανάστευση της ποίησής της στην αγγλική γλώσσα – για τις αγωνίες και τις απολαβές της. Θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Σγουράκη (που θα δούμε προσεχώς στην κρατική ΝΕΤ). Ποιήματα της Κικής Δημουλά θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου (αγγλικά) και Μαρίνα Ψάλτη (ελληνικά). Άλλα ποιήματα θα ακουστούν μελοποιημένα από τον Νίκο Ξυδάκη («Μελαγχολία», Έρεβος, 1956) και τον Τάσο Ρωσόπουλο (το πρώτο μέρος από το «Δύο μικρά ποιήματα για ένα αίνιγμα και ένα δρόμο», Επί τα ίχνη, 1963). Θα προβληθούν επίσης πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί και σχόλια του Χρήστου Παπαγεωργίου πάνω σε στίχους της Κικής Δημουλά.

Για τη MWRL, την Παγκόσμια Πολιτεία Γραμμάτων του Ντόρη και της Σεσίλ Μαργέλλου (αφιερωμένης στην έκδοση σημαντικών έργων της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα), θα μιλήσουν ο διευθυντής του Yale University Press, John Donatich (Τζον Ντόνατιτς), η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και ο Γιάννης Ευσταθιάδης.

Το βιβλίο με τον υπαινικτικό τίτλο The Brazen Plagiarist (Η θρασεία Λογοκλόπος), δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα της τελευταίας συλλογής της ποιήτριας (Τα εύρετρα, 2010), είναι προϊόν τρίχρονης και επίπονης μεταφραστικής δουλειάς, και η έκδοσή του φιλοδοξεί να συμβάλει στην παγκόσμια αναγνώριση και βράβευση του κορυφαίου έργου της Κικής Δημουλά. Το βιβλίο, που στάθηκε αφορμή για την πρόσφατη φιλοξενία της στο πρωτοσέλιδο της International Herald Tribune με ένα εγκωμιαστικό άρθρο τιτλοφορούμενο «Το σκοτεινό όραμα της Ελληνίδας ποιήτριας» και αναδημοσιευμένο στους New York Times, προλογίζεται από την ίδια και συνοδεύεται από μεταφραστικό σημείωμα της Ρίκα Λέσερ, καθώς και από εκτενή εισαγωγή, χρονολόγιο και βιβλιογραφία δια χειρός Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου. Το εξώφυλλο του τόμου κοσμείται από έργο του Βλάση Κανιάρη.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας.

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Τρίτη 29 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 19:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα
http://www.megaron.gr
302107282333