Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων με αφορμή το εγχείρημά του, «Πρόσκληση στο εργαστήρι του δημιουργού» παρουσιάζει δύο σημαντικούς δημιουργούς της νεότερης γενιάς: τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ και τον κινηματογραφιστή Έκτορα Λυγίζο.

Ο Αύγουστος Κορτώ θα μιλήσει πρώτη φορά για το νέο του βιβλίο με τίτλο Το βιβλίο της Κατερίνας, μια βιογραφία της οικογένειάς του. Η ιστορία ξεκινά απ’ την αυτοκτονία της μητέρας του, πιάνει τον μίτο της ύπαρξής της από την αρχή: Μικρά Ασία, ορεινή Θεσσαλία, και κατόπιν Θεσσαλονίκη – η γενέτειρά της (και η δική μου).Το βιβλίο αυτό γράφεται σχεδόν καθ’ υπαγόρευση, με αφήγηση,ακατέργαστη και οδυνηρή. Ως μοναχογιός ο ίδιος και άρα ως μόνο πλέον ζωντανό δοχείο της Κατερίνας, ο συγγραφέας ταυτίζεται μαζί της ,νιώθοντας την οργή ή τον πόνο της.

Ο Έκτορας Λυγίζος θα μιλήσει, επίσης πρώτη φορά, για την παρθενική μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία αυτή την περίοδο κάνει τον γύρο του κόσμου αποσπώντας βραβεία και επίσημες συμμετοχές στα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης θα προβάλει αποκλειστικά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων αποσπάσματα της ταινίας, επικεντρώνοντας την ομιλία του γύρω από την εμπειρία του πάνω στην προετοιμασία, τα γυρίσματα και το post-production της ταινίας. Ο ίδιος αναφέρει: «Πώς είναι να γυρίζεις στην Ελλάδα μια μεγάλου μήκους ταινία χωρίς χρήματα; Οι συμβιβασμοί, οι αναγκαστικές λύσεις, αλλά και η δημιουργικότητα που προκύπτει από την πίεση. Πώς είναι να απασχολείς ανθρώπους χωρίς αμοιβή και πώς το όραμα του ενός γίνεται όραμα μιας ολόκληρης ομάδαςΤο αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (2012) βραβεύτηκε στα Διεθνή Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, της Σεβίλλης, του Μόντρεαλ, του Λοτζ και της Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στα επίσημα προγράμματα των Φεστιβάλ Τορόντο, Λονδίνου, Ρέυκεβικ, Χάιφας, Μπέργκεν, Ταλλίν, Ρότερνταμ, Γκόα, Γκέτεμποργκ, Les Arcs, Χονγκ Κονγκ και Ρότερνταμ.

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Αύγουστος Κορτώ : Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 20.00
Έκτορας Λυγίζος : Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 20.00
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σίκινου, Κυψέλη
Τηλ. 2130040496

Είσοδος ελεύθερη