Η χρήση της κάμερας έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα όλων. Από την κάμερα των κινητών τηλεφώνων μέχρι τις κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, δημόσια ή ιδιωτική, όχι απλώς καταγράφεται, αλλά ακόμα περισσότερο, κυκλοφορεί, αναδιανέμεται, αναπαράγεται, σκηνοθετείται, αλληλεπιδρά μέσα στο Διαδίκτυο. Πραγματικότητα και τέχνη συγχέονται στο YouTube και στις άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες και στιγμιότυπα της ανθρώπινης ζωής συχνά παίζουν σαν ταινίες αναρτημένες σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης, σε sites και σε blogs. Ο καθένας μπορεί εύκολα και γρήγορα να φτιάξει μια ταινία, να πει την ιστορία του, να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης που θα κυκλοφορεί ελεύθερο στο διαδικτυακό σύμπαν, διαγράφοντας από εκεί και πέρα τη δική του τροχιά. Από την άλλη πλευρά, το σύγχρονο σινεμά μοιάζει να επηρεάζεται από την αισθητική και τη διαλεκτική του ψηφιακού δικτυωμένου κόσμου. Ταινίες που θυμίζουν «οικιακά» βίντεο, πλάνα που παραπέμπουν σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης, αποσπασματικές αφηγήσεις.

Ποια είναι η θέση και ποιος ο ρόλος του κινηματογράφου μέσα σε αυτά τα νέα πλαίσια; Ο κινηματογράφος ως τέχνη αφήγησης ιστοριών έχει ξεπεραστεί; Απειλούνται, λόγω της ευρείας χρήσης νέων τεχνολογιών, οι παραδοσιακές δομές στην αλυσίδα παραγωγής μιας ταινίας; Τι θα γινόταν αν οι ταινίες κυκλοφορούσαν ελεύθερες; Ποιος ο ρόλος των κινηματογραφικών φεστιβάλ στη συντήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών δομών της κινηματογραφικής βιομηχανίας και στη διάδοση νέων πειραματικών μορφών σινεμά; Πώς μπορούν εναλλακτικές μορφές και πειραματικές εκδοχές του μέσου να βρουν το δρόμο τους προς το κοινό;

Στον απόηχο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» και εν όψει του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, άνθρωποι που αγαπούν το σινεμά, ζούνε γι’ αυτό και από αυτό, συναντιούνται για να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.

Συμμετέχουν:

Γιώργος Κωνσταντινίδης, Erasers, real time cinema
Άγγελος Φραντζής, σκηνοθέτης
Κάτια Γκουλιώνη, ηθοποιός
Βένια Βέργου, δημοσιογράφος
Γιάννης Ζουμπουλάκης, δημοσιογράφος
Διονύσης Σαμιώτης, κινηματογραφικός παραγωγός, Odeon
Άρτεμις Καλαντζάκου, σύμβουλος επικοινωνίας
Νίκος Βερβερίδης, Ιδρυτής του Φεστιβάλ shoot_it και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Art n Sports
Συντονισμός συζήτησης: Ευγενία Μπόζου

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
http://www.sgt.gr/

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη