Στη “Μητριαρχία“, τη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου, 60 γυναίκες ηθοποιοί -αλλά και ακτιβίστριες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ποιήτριες, λογοτέχνες – διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, κοινωνικών προελεύσεων, πολιτικών πεποιθήσεων και ερωτικών προτιμήσεων, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σε μια χωρίς παύσεις συνάντηση 5 ημερών.

Αναζητούν τον τρόπο που θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, σε μια κοινωνία δομημένη εδώ και αιώνες πάνω στον αντρικό λόγο. Την ημέρα συζητούν, αναλύουν, συμφωνούν και συγκρούονται πάνω σε όλα όσα τις αφορούν: κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σώμα, σχέσεις, τέχνες, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα χορεύουν, τραγουδούν, εξομολογούνται βιώματα κι εμπειρίες, ενοχές, μυστικά, φόβους, επιθυμίες, προκαταλήψεις, αμφιβολίες.

Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο πείραμα; Από αυτή την ιδιότυπη συνέλευση χωρίς μανιφέστα και προκαθορισμένους στόχους, που το μόνο που τη διαπνέει είναι η επιθυμία για επικοινωνία, έκφραση κι ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό;

Τα πρόσωπα της ταινίας πλάθονται εκκινώντας από βιωματικό υλικό που οι ίδιες οι ηθοποιοί φέρουν και επεξεργάζονται. Οι προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και γυναικών του περιβάλλοντός τους, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των ηρωίδων της “Μητριαρχίας”. Η πειραματική αυτή προσέγγιση στη μυθοπλασία συνορεύει με τον κινηματογράφο της τεκμηρίωσης και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η πρότερη (και σε πολλές περιπτώσεις μακρόπνοη) συνεργασία με όλες τις ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στην ταινία παρέχει ένα γόνιμο έδαφος εμπιστοσύνης, στο οποίο ανθίζει μια συγκινητική συλλογική δυναμική.

Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας ξεκινούν τον Ιούνιο του 2013, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει την αφορμή να επανεξετασθεί η θέση της Γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και οι συντελεστές της επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο θέματα φύλου που μπορεί να φαντάζουν αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Στη “Μητριαρχία”, 60 γυναίκες με μία στενή σχέση συνεργασίας με το Νίκο Κορνήλιο, έχουν συγκεντρωθεί για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αφορά άμεσα το μισό πληθυσμό και σίγουρα έμμεσα το άλλο μισό.

Μέρος της χρηματοδότησης της ταινίας στηρίζεται σε crowdfunding, που ξεκινάει στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει 1 μήνα, μέσω της πλατφόρμας Indiegogo.

Εκδηλώσεις:

«Γυναίκες, Κοινωνία, Σινεμά, Μητριαρχία»
Ανοιχτή συζήτηση για τους Έμφυλους Ρόλους
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136, Τηλ.:+302103609695)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» διοργανώνουν την Κυριακή 26 Μαΐου στις 12.00, ανοιχτή συζήτηση για τα ζητήματα του γυναικείου φύλου, με αφορμή τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Νίκου Κορνήλιου «Μητριαρχία».

Σε μια εποχή όπου οι ταυτότητες βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού προβληματισμού, ενώ η βία αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο επαναπροσδιορισμός των καθιερωμένων αξιών μοιάζει περισσότερο επιτακτικός από ποτέ. Στην εκδήλωση συζητούνται θέματα βίας, φύσης μητρότητας, πατρότητας, σώματος, εικόνας, σεξουαλικότητας, ηλικίας, ασθένειας, θανάτου, εξαρτημένων σχέσεων, οικογένειας, εργασίας, τέχνης πολιτικής, παρενόχλησης, ενοχών, βιασμών, ιστορίας, θρησκείας, δικαιωμάτων, φεμινισμού, γλώσσας, σεξισμού. Στη συζήτηση συμμετέχουν γυναικείες οργανώσεις και φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα και τα θέματα φύλου.

Παράλληλα, πραγματοποιείται η παρουσίαση και η προβολή σκηνών από τα γυρίσματα της ταινίας «Μητριαρχία», που παρουσιάζει 60 γυναίκες σε μια πενθήμερη, χωρίς παύσεις, συνάντηση στην οποία επιχειρούν να αναζητήσουν τη δική τους φωνή στον κόσμο σήμερα.