Πρόγραμμα δράσεων

Η Νέα Βαβυλώνα ήταν ένα μοντέλο ουτοπικής πόλης του αρχιτέκτονα Constant. Βασιζόταν στη λογική ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου που επέτρεπε δυναμικές και παιγνιώδεις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους και το περιβάλλον τους. Η Νέα Βαβυλώνα ήταν μία πόλη που δε χτίστηκε ποτέ αλλά μέρος της σκέψης του Constant φαίνεται να γίνεται σήμερα πραγματικότητα με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Η ζωή στις ανερχόμενες «έξυπνες πόλεις» φαίνεται να έχει χαρακτήρα ανοικτό, συμμετοχικό και παιγνιώδη αλλά η συνεχής συνδεσιμότητα και η ατέρμονη συλλογή και αξιοποίηση αστικών δεδομένων μικρά περιθώρια αφήνουν για μία απρόβλεπτη, εφήμερη και ελεύθερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Καθώς στη μετα-ψηφιακή εποχή η εξιδανίκευση της συνδεδεμένης πόλης μοιάζει να περνάει στο παρελθόν, γινεται και πάλι διακριτή η ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό των στοιχείων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενωτικά, συσπειρωτικά για τους κατοίκους της.

Το New Babylon Revisited προσκαλεί στην Αθήνα καλλιτέχνες και θεωρητικούς για δράσεις και εργαστήρια που προτείνουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές συνδεσιμότητας και επαναπροσεγγίζουν τις υποδομές των δικτύων, τεχνολογικών και μη, που βρίσκονται στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία και τα εργαστήρια ενός κτιρίου στην Πραξιτέλους θα ενωθούν με την κατασκευή ενός δικτύου από σωλήνες και κάψουλες που παραπέμπει στους «πνευματικούς σωλήνες» των μητροπόλεων στο παρελθόν. Μια περιπλάνηση στην πόλη θα προσφέρει την ευκαιρία για ελεύθερη ανταλλαγή αρχείων και μια συζήτηση για περίφραξη των αθηναϊκών κοινών θα μεταφερθεί σε ένα, εκτός του διαδικτύου, ασύρματο δίκτυο. Ένα παρασιτικό μετακινούμενο μικρο-συνέδριο θα επαναπροσεγγίσει την Αθήνα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός στη Μαυρομιχάλη θα λειτουργήσει σαν ανοιχτό και προσβάσιμο δίκτυο προσκαλώντας τους κατοίκους σε συζητήσεις και δράσεις.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θεωρητικοί:
Telekommunisten (Baruch Gottlieb & Jeff Mann) σε συνεργασία με την ομάδα Errands
reSync [Adnan Hadzi, James Stevens], Αντώνης Γαλανόπουλος & Oliver Lerone Schultz
Christina Kral /YΚΟΝ & Angela Jeradi
Πάκυ Βλασσοπούλου, Daniel Kemeny, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου, & Andreas Sell

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Σοφία Ντώνα

Δήλωση συμμετοχής στο: info@newbabylonrevisited.net μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (περιορισμένος αριθμός θέσεων)
Παρακαλούμε αναφέρετε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και χρησιμοποιήστε ως θέμα στο email τον τίτλο της δράσης.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.newbabylonrevisited.net

Octo Apps
Αυτόνομα πνευματικά δίκτυα – συμμετοχική παρέμβαση/ εγκατάσταση με τους Telekommunisten σε συνεργασία με την ομάδα Errands
Πραξιτέλους 33, 10560 Αθήνα

«Μια μοναδική ευκαιρία για να εμπλακεί κανείς στην κατασκευή ενός παγκόσμιου πνευματικού συστήματος διανομής. Το Octo-Apps εξελίσσεται σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και αν εγγραφεί κανείς σήμερα γίνεται μέρος μιας μοναδικής επανάστασης. Στο παρελθόν έπρεπε να βασιστούμε σε μη αποτελεσματικές γραφειοκρατικές διαδικασίες εξαρτώμενες από το κράτος για να δούμε την ανάπτυξη νέων υποδομών. Με το Apps, το Octo καλωσορίζει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προσκαλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στην κατασκευή μιας υποδομής από την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι. Πληροφορίες θα διαρρεύσουν σύντομα για το πού και το πώς. Το μέλλον είναι τώρα και το μέλλον είναι εδώ στην Αθήνα».

H κριτική του δικτύου των Telekommunisten εκφράζεται με έργα και δράσεις που αμφισβητούν τις δομές, τους κανόνες και τις συμπεριφορές των αυτοματοποιημένων συστημάτων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Στο Octo Apps οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν το δικό τους ταχυδρομικό / πνευματικό σύστημα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρικές τους σκούπες και κοινούς σωλήνες αποχέτευσης. Η κοινότητα πρέπει να διαμορφώσει τα δικά της πρωτόκολλα για να συνεργαστεί, διαβεβαιώνοντας πως οι κάψουλες καταλήγουν όπου πρέπει. Η δυναμική της κοινότητας προς ένα αυτόνομο σύστημα επικοινωνίας έρχεται έτσι αντιμέτωπη με τα κεντρικοποιήμενα συστήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα και νέοι τρόποι επικοινωνίας επιδιώκονται. Η επανάσταση είναι βέβαια μόνο η αρχή, η πολλή δουλειά έρχεται όταν οι κοινότητες θέλουν να διατηρήσουν ότι κέρδισαν. Το Octo Apps είναι μια σειρά ασκήσεων για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν γίνεται αντιληπτό ότι μια καλύτερη κοινωνία είναι εφικτή.

To Octo σχεδιάστηκε απο τους Raumlabor Berlin ως κεντρικοποιημένο δίκτυο για το κτίριο του Haus der Kulturen der Welt ως το «κεντρικό σύστημα δυσ-επικοινωνίας» του φεστιβάλ Transmediale το 2013. Τροποποίηση του ως αποκεντρωμένο δίκτυο κατασκευάστηκε για το Chaos Computer Club στο Αμβούργο το 2013.

Για το σχεδιασμό και την παραγωγή του συνεργάστηκαν επίσης οι Jeff Mann, Jonas Frankki, Tatiana Bazzichelli, Diani Barreto, Mike Pearce και Rico Weise.

Στην Αθήνα θα κατασκευαστεί για πρώτη φόρα ως αποκεντρωμένο σύστημα επικοινωνίας σε κτήριο γραφείων και εργαστηρίων και θα τεθεί σε λειτουργία από τους ίδιους τους κατοίκους. Για το σχεδιασμό του στην Αθήνα η ομάδα των Telekommunisten θα συνεργαστεί με την ομάδα Errands καθώς και την ομάδα των συμμετεχόντων της δράσης.

Πρόγραμμα:
5 – 7 Νοεμβρίου, 14.00 – 20.00: Συνεργατικός σχεδιασμός δικτύου in situ
Σάββατο 8 Νοεμβρίου, 11.00 – 14.00: Παρουσίαση και δράση του Octo Apps ανοιχτή στο κοινό

Athens Conference for Utopian Technologies Etc
Μικρο-συνέδριο και περιπλάνηση γύρω από το κέντρο της Αθήνας
με τις Christina Kral/ ΥΚΟΝ & Angela Jerardi, σε συνεργασία με το Circuits and Currents, Project Space της Α.Σ.Κ.Τ. και με το Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ.
Circuits and Currents, Project Space της Α.Σ.Κ.Τ., Νοταρά 13 & Τοσίτσα, 10683 Αθήνα

Αντιπαραβάλλοντας την ουτοπικά σχεδιασμένη πόλη του, τη Νέα Βαβυλώνα, στην τότε μοντέρνα πόλη, ο Constant φανταζόταν στη δεκαετία του ‘60 ένα διαφορετικό αστικό περιβάλλον το οποίο θα ήταν απελευθερωμένο από την εργασία και θα επέτρεπε στη παιγνιώδη δραστηριότητα να είναι κυρίαρχη. Την ίδια περίπου εποχή, το ολλανδικό κίνημα των Provo προσέγγιζε την πόλη σαν πεδίο πολιτικής και παράλογης δράσης, προτείνοντας ένα παιγνιώδη ακτιβισμό. Ήταν η περίοδος που προτάσεις σαν αυτές έρχονταν να τονίσουν τη δυνατότητα της αλλαγής ή και της ανατροπής για οποιαδήποτε δεδομένη πόλη ή κοινότητα.

Επιστρέφοντας στην ουτοπική αυτή γραμμή σκέψης αλλά και στην παιγνιώδη εμπλοκή που προτείνεται για τους κατοίκους στο αστικό περιβάλλον, η ομάδα των ΥΚΟΝ (Φινλανδία/Γερμανία) και η επιμελήτρια Angela Jerardi διοργανώνουν το πρώτο «Αθηναϊκό Συνέδριο για τις Ουτοπικές Τεχνολογίες κλπ», ένα ιδιαίτερο συνέδριο που θα λάβει χώρα στο κέντρο της πόλης. Το μικρο-συνέδριο αυτό προσκαλεί τους συμμετέχοντες να δουν και να χρησιμοποιήσουν την πόλη με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Μηχανισμοί παιχνιδιού θα προσφέρουν τη μεθοδολογία για να προσεγγιστεί η πόλη και η πολιτιστική της υποδομή. Μια σειρά από υπάρχοντα αλλά και νέα απροσδόκητα εργαλεία θα δοκιμαστούν και οι συμμετέχοντες της δράσης θα σχεδιάσουν ένα νέο επίπεδο προσέγγισης της πόλης. Στη διαδικασία αυτή, η παρασιτική χρήση και η οικειοποίηση υπάρχοντος υλικού θα είναι πρωταρχικής σημασίας, με στόχο την πρόκληση αλλαγών και ανατροπών.

Πρόγραμμα δράσης:
Παρασκευή: 18.00 – 20.00
Σάββατο: 12.00 – 17.00
Κυριακή: 15.00 – 18.00

reStreet
Εργαστήριο & Περιπλάνηση από κόμβο σε κόμβο
με τους James Stevens (reSync/ SPC), Αντώνης Γαλανόπουλους (boattr/kiben) & Adnan Hadzi (reSync/ Goldsmiths),
σε συνεργασία με το Athens Wireless Metropolitan Network και το Space Under Νοταρά 49, 10683 Αθήνα

Σε μια εποχή που τα ζητήματα που αφορούν στην ιδιωτικότητα των κατοίκων και στην παρακολούθηση παραμένουν ανοιχτά, η ομάδα reSync συστήνει μια σειρά από πειραματικές και δοκιμασμένες τεχνικές και πρακτικές για την ελεύθερη και δίχως άγχος επικοινωνία στο δημόσιο χώρο. Κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα, τα μέλη του reSync θα χρησιμοποιήσουν τους κόμβους του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών και θα τους συνδέσουν με σημεία reSync που θα διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας. Ειδικά αυτοκόλλητα με QR codes θα τοποθετηθούν κοντά σε αυτά σημεία με σκοπό να εντοπιστούν και να σκαναριστούν ώστε να συγχρονιστεί η ανταλλαγή αρχείων. Με τον τρόπο αυτό μία ασυνήθιστη περιπλάνηση από κόμβο σε κόμβο θα διαμορφωθεί και μια διαφορετική συνδεδεμένη εμπειρία εκτός του ίντερνετ θα αποκαλύψει τις δυνατότητες ενός δικτύου πέρα από περιορισμούς.

Ξεκινώντας με μια εισαγωγική συζήτηση γύρω από τις ανοιχτές υποδομές και τη φιλοσοφία ανοιχτού λογισμικού, στο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι διαφορετικοί τρόποι ανταλλαγής και διαμοιρασμού, εντοπίζοντας το ενδιαφέρον ειδικά στα κατανεμημένα δίκτυα και τις ασύρματες κοινότητες της πόλης. Θα παρουσιαστούν τεχνικές συγχρονισμού αρχείων εστιάζοντας ειδικά στην εφαρμογή τους σε κατανεμημένα δίκτυα. Παραδείγματα κοινωνικής διαμεσολάβησης, ζώνες αλληλεπίδρασης και ψυχογεωγραφίες θα συλλεχθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία χαρτών, εντύπων και αυτοκόλλητων με QR codes στο πλαίσιο του εγχειρήματος.

Οι κόμβοι του reSync θα ναι διαθέσιμοι για διερεύνηση από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Τα σημεία του reSync θα παραμείνουν ζωντανά όσο οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν επιτρέποντας τη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου και την ελεύθερη επικοινωνία εντός αυτού.

Yλικό για τους κόμβους της περιπλάνησης θα παρέχει και το εργαστήριο “Enclosures of New Athens” το οποίο οργανώνεται παράλληλα.

Για το εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές, smart phones, ip cameras ή άλλες συσκευές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Πρόγραμμα:
Παρασκευή: 13.00 – 19.00
Σάββατο: 13.00 – 19.00
Κυριακή: 12.00 – 15.00 (περιπλάνηση στην πόλη ανοιχτή στο κοινό)

Enclosures of New Athens/ Glossary of Subsumption: Sightseeing new localizations of power
Ερευνητικό εργαστήριο για τις σύγχρονες «περιφράξεις» των κοινών
με τους Adnan Hadzi (Goldsmith/reSync) & Oliver Lerone Schultz (Common Media Lab, CDC), σε συνεργασία με το Common Media Lab του Center for Digital Cultures του πανεπιστημίου της Leuphana
Space Under
Νοταρά 49, 10683 Αθήνα

Το “Enclosures of New Athens: Sightseeing new localisations of power” είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο και ένας περίπατος βάσει των κατανεμημένων δικτύων της πόλης ειδικά σχεδιασμένος για την Αθήνα σε συνεργασία με την ομάδα του reSync.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός γλωσσαρίου με έννοιες και όρους σχετικούς με τη σύγχρονη λογική των κοινών και των περιφράξεων τους, ξεκινώντας από τον τρόπο που βιώνονται στην ίδια την πόλη. Για το λόγο αυτό, κάτοικοι της Αθήνας με ενεργό ρόλο στα αστικά κοινά αρχικά θα προτείνουν χώρους που μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικοί για την περιγραφή των παραπάνω εννοιών. Σαφείς αλλά και ασαφείς δομές εξουσίας και λογικές οικειοποίησης, αξιοποίησης και διαχείρισης θα ληφθούν υπόψη και θα τεθούν ερωτήματα όπως: Τι θα χρειαζόταν για να μετατραπούν οι χώροι αυτοί σε κοινά αγαθά της πόλης; Πώς η υπαγωγή που βρίσκεται στην καρδιά της αναπαραγωγής και επανεργοποίησης δομών εξουσίας εντός του καπιταλισμού γίνεται κατανοητή ως μια σύνθετη, ρευστή, προσαρμόσιμη και συνεχώς ανανεώσιμη διαδικασία;

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα μελετήσουν, θα συζητήσουν και θα σχολιάσουν τις θεμελιώδεις έννοιες των κοινών, των περιφράξεων και της υπαγωγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδεθούν και θα αξιοποιηθούν για τον περίπατο του εργαστηρίου reSync . Επίσης θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός ερευνητικού Pirate Box που μπορεί να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί οπουδήποτε οποτεδήποτε. Το «γλωσσάρι της υπαγωγής» είναι ένα εγχείρημα εν εξελίξει που εστιάζει στους τρόπους που η εξουσία ενσωματώνεται και η αξία διαμορφώνεται στη μετα-μιντιακή εποχή.

Πρόγραμμα
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου: 13.00 – 19.00
Σάββατο 8 Νοεμβρίου : 13.00 – 19.00
Κυριακή 9 Νοεμβρίου: 12.00 – 15.00

Babylon Radio
Εφήμερος ραδιοφωνικός σταθμός & δράσεις στο χώρο
με τους/τις Πάκυ Βλασσοπούλου, Daniel Kemeny, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμά Νικολάου, Andreas Sell, σε συνεργασία με το 3 137 (Μαυρομιχάλη 137, 11472 Αθήνα)

Το Babylon Radio είναι ένας χώρος συνάντησης, μια κατασκευασμένη συνθήκη συνύπαρξης, ανοιχτή και μη κατευθυνόμενη Χτίζοντας αρχικά μια ξύλινη αποσπόμενη σκάλα που ενώνει το πεζοδρόμιο στη Μαυρομιχάλη με το πατάρι του 3 137, η ομάδα του 3 137 στήνει έναν εφήμερο ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό με στόχο να λειτουργήσει σαν ενα ανοικτό και προσβάσιμο δίκτυο. Για την τεχνική υποδομή του σταθμού θα χρησιμοποιηθεί ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Την ίδια ώρα το ισόγειο του εργαστηρίου υποδέχεται ανθρώπους για διαβάσμα, μαγειρική, ανταλλαγή απόψεων και συνταγών.

Το πρόγραμμα του Babylon Radio επιθυμεί να αναπτυχθεί προσκαλώντας ανθρώπους που συμμετέχουν σε ομάδες και εναλλακτικές κοινότητες, να παρουσιάσει εκπομπές τέχνης και ταυτόχρονα να λειτουργήσει σαν ενα “speaker’s corner” προσκαλώντας ανοιχτά οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του σταθμού. Στόχος είναι η συνάντηση και η συζήτηση με όλους τους καλεσμένους να δημιουργήσει νέες συγκυρίες και διασταυρώσεις από διαφορετικούς χώρους.

Για την πραγματοποίηση του σταθμού και την ανάπτυξη του προγράμματος το 3 137 προσκαλεί και συνεργάζεται με τους Γερμανούς καλλιτέχνες Daniel Kemeny και Andreas Sell.

Το Babylon Radio θα τρέξει από την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 9 Νοέμβρη και θα εκπέμπει σε 24ώρη βάση στο χώρο του 3 137 στη Νεάπολη Εξαρχείων.

Το 3 137 θα είναι ανοιχτό στο κοινό τις ημέρες της δράσης, Παρασκευή 7 – Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.