Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλια Λύρατζη παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν σε ζητήματα σχετικά με το πόσο πραγματικό είνι το Σύμπαν που ζούμε, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 18.00 στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η ομιλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 18.00.

Η Θεωρία της Σχετικότητας που διατύπωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι σε όλους γνωστή από την πρόβλεψη μιας σειράς παράδοξων γεγονότων που συμβαίνουν στο Σύμπαν και τα οποία με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν και πειραματικά. Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, η ταχύτητα ενός σώματος μέσα στο ορατό Σύμπαν, παρά την αντίθετη γνώμη της κλασικής Νευτώνειας Φυσικής, δεν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός. Ο χώρος και ο χρόνος μπορούν να παραμορφωθούν, να επιμηκυνθούν και να συμπιεστούν. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας, η μάζα ενός σώματος δεν παραμένει σταθερή, αν μεταβάλλεται η ταχύτητά της, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε καθαρή ενέργεια με βάση την περίφημη σχέση Ε = mc2, που αποτέλεσε τη θεωρητική βάση της πρώτης ατομικής βόμβας. Αυτό, όμως, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι ότι ο Αϊνστάιν απέδειξε ότι ολόκληρο το παρατηρούμενο και μετρούμενο Σύμπαν δεν είναι παρά μια εικόνα του πραγματικού Σύμπαντος. Όσα οι ανθρώπινες αισθήσεις αντιλαμβάνονται σαν ύλη ή ενέργεια, για τη Θεωρία της Σχετικότητας, δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τρισδιάστατου χώρου. Και επειδή ο χώρος είναι ένα αισθητό τίποτα, ένα πύκνωμα ύλης δεν είναι παρά μια καμπύλωση του τίποτα, το οποίο ο εγκέφαλός μας, και μόνο αυτός, μετασχηματίζει σε κάτι που ονομάζουμε και αντιλαμβανόμαστε σαν ύλη.

Παράλληλα κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου (ώρα 16.30 έως 17.30) συνεχίζεται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, η Διαδραστική Αφήγηση με τίτλο ΑΪΝΣΤΑΙΝ: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Μια μαγευτική αφήγηση για τη ζωή και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν! Παράλληλα με την αφήγηση, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τους φέρουν πιο κοντά στα αποτελέσματα της σκέψης του Αϊνστάιν.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ίδρυμα Ευγενίδου

Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο
http://www.eugenfound.edu.gr
+302109469600