Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2015 παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Βράνος και ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κ.Ο.Θ. Κωνσταντίνος Γκαρέλας.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνονται οι τακτικές συναυλίες της Κ.Ο.Θ., η διοργάνωση συναυλιών μουσικής δωματίου «Κυριακάτικα Πρωινά» και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κ.Ο.Θ. σε σχολεία, ιδρύματα και νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη συνεργασία της Κ.Ο.Θ. με το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη για τη διοργάνωση της συναυλίας «15/3/1943: Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς Ημέρα Μνήμης», με την οποία τιμάται η μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και πραγματοποιείται με αφορμή την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στις 15 Μαρτίου του 1943. Η Κ.Ο.Θ. θα συνεργαστεί επίσης με τον Ο.Μ.Μ.Θ. για τη συμπαραγωγή του Ρέκβιεμ του Τζουζέπε Βέρντι (8/4/2015), ενώ προηγήθηκε η συνεργασία της ορχήστρας με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας για την παραγωγή του Πολωνικού Κοντσέρτου (23/1/2015). Ανάμεσα στους μαέστρους που θα διευθύνουν την Κ.Ο.Θ. την τρέχουσα περίοδο συμπεριλαμβάνονται οι Petri Sakari, Yoav Talmi, Paul Chiang, Μίλτος Λογιάδης, Μύρων Μιχαηλίδης και Στέφανος Τσιαλής.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.ΟΘ. ανακοίνωσε επίσης την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της ψηφιακής σύγκλισης με τίτλο «Δημιουργία Διαδραστικής Πολιτιστικής Πύλης Κ.Ο.Θ.», ύψους 348.000€, το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Κ.Ο.Θ., τη δημιουργία διαδραστικής ηλεκτρονικής πύλης (portal) και την υπηρεσία έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Αναφερόμενος στα εκκρεμή θέματα του φορέα ο Γεώργιος Βράνος τόνισε: «Προσπαθούμε ώστε το υπουργείο να εισακούσει τα αιτήματα μας για να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε συναυλίες. Η Κ.Ο.Θ., όπως γνωρίζετε, δεν έχει δική της στέγη και αναγκάζεται να ενοικιάζει τις αίθουσες των συναυλιών της, ενώ η μείωση της ετήσιας επιχορήγησης αγγίζει το 75% από το 2009. Επιπλέον, δεν έχουν καλυφθεί οργανικές θέσεις μουσικών που έχουν συνταξιοδοτηθεί με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε έκτακτους μουσικούς, με επιπλέον κόστος για την ορχήστρα».

Πιο αναλυτικά, η Κ.Ο.Θ. πραγματοποίησε 54 συναυλίες το 2014 και 49 το 2009. Σε αντίθεση με την αύξηση των συναυλιών, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 1.770.000€ το 2009 σε 500.000€ το 2014. Οι θεατές των συναυλιών αυξήθηκαν από 40.221 το 2009 σε 52.457 το 2014. Τις συναυλίες της Κ.Ο.Θ. παρακολούθησαν τα τελευταία δύο χρόνια 5.000 φοιτητές του Α.Π.Θ., κάνοντας χρήση του δικαιώματος σε μηδενικό εισιτήριο που τους παρέχει η ορχήστρα, ενώ 3.500 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολούθησαν τις Γενικές Πρόβες της ορχήστρας.

Παρών στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Κ.Ο.Θ. ήταν και ο Εσθονός μαέστρος Mihkel Kütson, ο οποίος θα ανέβει στο πόντιουμ της ορχήστρας για την τακτική συναυλία της ερχόμενης Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., με έργα Βασκς, Μπρίτεν και Σιμπέλιους. «Είναι πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και χαίρομαι που συνεργάζομαι με αυτή την ορχήστρα, σε ένα τόσο ωραίο πρόγραμμα. Οι μουσικοί είναι πολύ καλοί επαγγελματίες και ο σολίστας είναι καταπληκτικός», σημείωσε ο Kütson αναφερόμενος στον βιολονίστα και μουσικό της Κ.Ο.Θ. Ανδρέα Παπανικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Κ.Ο.Θ. εδώ καθώς και το πρόγραμμα των συναυλιών μουσικής δωματίου «Κυριακάτικα Πρωινά».