Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)

Ποιο είναι το ελληνικό πλεονέκτημα σήμερα; Ποιοι είναι οι πυλώνες στο ελληνικό έδαφος που χρειάζονται τη στήριξή μας για να κρατήσουν το βάρος της ανάπτυξης της Ελλάδας; Σε αυτές τις προκλήσεις φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις το Συνέδριο, που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η μεγαλύτερη αμιγώς εθνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία κλείνει φέτος 40 χρόνια δράσης.

Το Συνέδριο διεξάγεται στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και η συμμετοχή στις εργασίες είναι δωρεάν.

Ομιλητές όπως o Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής & Πολιτισμικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αναδεικνύουν τη δυναμική που μπορεί να αντλεί η Ελλάδα αξιοποιώντας το γεωπολιτικό της ρόλο, ενώ ο Simon Murray, επικεφαλής του οργανισμού Εθνικής Κληρονομιάς (National Trust) της Μ. Βρετανίας μοιράζεται
πρακτικές αξιοποίησης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που έχουν οδηγήσει την Αγγλία σε χώρα πρότυπο στον τομέα αυτό.

Στην ενότητα Πολιτισμός – Περιβάλλον – Ανάπτυξη μιλούν επίσης ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ο Inigo Bilbao Ubillos, Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού της Βιτόρια – Γκαστέιθ της Ισπανίας, Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2012, η καθηγήτρια Sharon Jackson, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βιώσιμης
Ανάπτυξης, η Παναγιώτα Ανδριανοπούλου, Εθνολόγος – Λαογράφος και ο Νίκος Κουτσιανάς, επιχειρηματίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Apivita A.E. Το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει και επιταχύνει την αναπτυξιακή διαδικασία αναλύει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος.

Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός ως δύο από τα πιο σημαντικά «εθνικά πλεονεκτήματα» αποτελούν ενότητες με ομιλητές τους κ.κ Γιώργο Φουστάνο, Συγγραφέα, Ιστορικό-Ερευνητή, Γιάννη Λύρα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Paralos Maritime Corporation S.A., Γιώργο Γράτσο, Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Άγγελο Τσακανίκα, Διευθυντή Έρευνας του ΙΟΒΕ, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο Πρόεδρο της TEMES S.A., Ανδρέα Στυλιανόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Navigator Travel & Tourist Services Ltd και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και Μάκη Φωκά, Eπιχειρηματία, Ξενοδόχο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου αρχίζουν με τους χαιρετισμούς του κ Γιάννη Μιχαήλ, Προέδρου και του κ. Κώστα Καρρά Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 23 Νοεμβρίου το Συνέδριο ασχολείται με τους τομείς του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Οι συνεδρίες της πρώτης ημέρας έχουν έναρξη στις 14.30 και ολοκληρώνονται στις 20.00.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, Σάββατο 24 Νοεμβρίου συζητείται το θέμα του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα διαρκέσουν από τις 09.00 έως τις 14.30. Μετά τις συνεδρίες υπάρχει διάλογος όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει με ερωτήσεις του.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία οργανώνει επίσημο δείπνο με κεντρικό ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 21.00.

Πληροφορίες εκδήλωσης
23-24 Νοεμβρίου 2012
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Δωρεάν συμμετοχή
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, τηλ.: +30210 8172249, e-mail:[email protected] (κα Αλεξάνδρα Κρητικού) ή στο site της ΕΛΛΕΤ
Για δήλωση συμμετοχής στο επίσημο Δείπνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στην Ελληνική Εταιρεία, κα Κ. Βλάχου ή κα Ι. Κάβουρα, τηλ. +30210 3225245, +30210 3316955 έως τις 20.11.2012

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 με στόχο να τονώσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την αξία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, να προβάλει τη σημασία της οικολογικής ισορροπίας και της ενεργούς προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο της συνθέτουν πρωτίστως υλικές δραστηριότητες, όπως έργα αναστήλωσης, προστασίας και ανάδειξης πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και άυλες δραστηριότητες, όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα περιβάλλοντος και συμμετοχή τους στην προστασία και τη χρήση ορθών πρακτικών για την διαχείριση της φυσικής και ανθρωπογενούς κληρονομιάς της χώρας μας. Παρεμβαίνει προς νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες της χώρας με γνώμονα τη βελτίωση, τροποποίηση ή και απόσυρση μέτρων που κρίνεται ότι βλάπτουν το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στον ελλαδικό χώρο την έχουν κατατάξει στους πλέον δραστήριους περιβαλλοντικούς φορείς με διεθνή αναγνώριση, όπως μαρτυρεί μεταξύ άλλων και η συνεργασία της με την Europa Nostra, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και το Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (MIO-ECSDE). Αναγνώριση της προσφοράς και του έργου της Ελληνικής Εταιρείας αποτελεί η βράβευσή της το 2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».