Το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών παρουσιάζει από την Πέμπτη 8 έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου συνέδριο με θέμα «Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της».

Από την εποχή της Μεταπολίτευσης, η συζήτηση για την κατοχή και τον εμφύλιο δεν έπαψε να απασχολεί τους ιστορικούς, αλλά και την κοινή γνώμη. Είναι καιρός όμως να ξαναδούμε την πορεία της συζήτησης, να επιχειρήσουμε έναν, προσωρινό έστω, απολογισμό των μελετών που αφορούν τη δεκαετία του ’40, αλλά και τις επιπτώσεις της. Ιστορικοί από την Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναδείξουν τη συγκριτική διάσταση της τραυματικής εμπειρίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τις δυσκολίες στη διαχείρισή της.

Σκοπός του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη χορηγία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), είναι να ξαναδεί μελέτες και τάσεις όσον αφορά την ιστορική έρευνα για τη δεκαετία του 1940. Το συνέδριο γίνεται προς τιμή του Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμου καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, από τους συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου, στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου, 09.00-21.00. Στο πλαίσιο μιας επιμέρους εκδήλωσης την Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 16.30, (με ταυτόχρονη μετάφραση), διακεκριμένοι ξένοι ιστορικοί αναδεικνύουν τη συγκριτική διάσταση της πολεμικής και της κατοχικής εμπειρίας των δικών τους χωρών. Ακολουθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις ελληνογερμανικές σχέσεις στη σκιά της ιστορίας και του παρόντος.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Πληροφορίες εκδήλωσης
«Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της»
Πέμπτη 8, Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Ινστιτούτο Goethe Αθηνών,
Ομήρου 14-16
Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος, Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30)
Είσοδος ελεύθερη