«Μπορεί να δει κανείς τον κόσμο χωρίς μάτια, κοιτάζοντας μόνο με τ’ αυτιά του.»
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ο Βασιλιάς Ληρ

Το ραδιόφωνο είχε, έχει και θα έχει έναν πρωταρχικό στόχο: αυτόν της άμεσης επικοινωνίας με τον ακροατή. Ίσως γι’ αυτό, είτε αφορά στην ενημέρωση, το μήνυμα, την παρέα ή τη διασκέδαση, βρίσκεται, ακόμα και σε αυτή την εποχή των μεγάλων δυσκολιών και αλλαγών, να ακολουθεί τις εξελίξεις, να εισβάλλει δυναμικά στο διαδίκτυο, να αλλάζει μορφή, να βρίσκει τρόπους, όχι απλά για να επιβιώσει ως ένα παλιό μέσο σε έναν «καινούργιο» κόσμο, αλλά αντίθετα για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα των ακροατών.

Την ίδια στιγμή οι αλλαγές δεν έχουν μονάχα θετικό πρόσημο: οι ζωντανές εκπομπές αντικαθίστανται από playlist, η επικοινωνία από άψυχα sms, ενώ σπάνια πια υπάρχει περιθώριο για εκπομπές που εξάπτουν τη φαντασία ή, πολύ περισσότερο, για τη δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων μέσα από το ίδιο το μέσο. Κι όμως, το ραδιόφωνο ήταν πάντα επαναστάτης. Πομπός και δέκτης, ήχος και σιωπή, με τη μουσική σε ρόλο καταλύτη.
Σήμερα, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ο ακροατής αναζητούν το νέο τους ρόλο. Στην εποχή της εικόνας, καθώς το ραδιόφωνο απευθύνεται σε μία μόνο από τις πέντε αισθήσεις, πρέπει συνεχώς να διεκδικεί την προσοχή του ακροατή, σχεδόν ενάντια στις άλλες αισθήσεις.

Η εν δυνάμει κυριαρχία της μουσικής στο ραδιόφωνο είναι πιθανότατα ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας του μέσου να χωρέσει κάπου ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου χωρίς να απαιτεί την αποκλειστικότητα. Τελικά, ο ξεχωριστός ρόλος του ραδιοφώνου είναι να αποτελεί απλώς ένα διάλειμμα ή μια διέξοδο από τον κορεσμό που προκαλεί ο βομβαρδισμός των εικόνων; Και πάλι: είναι απαραίτητο αυτά τα δύο να είναι απέναντι; Τα «ιντερνετικά» ραδιόφωνα δείχνουν πως όχι.

Αυτές λοιπόν τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε, σε μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα χωρίς τη ραδιοφωνική παρουσία του παρελθόντος ή απλά σε μια συζήτηση για το ραδιόφωνο του 21ου αιώνα, ως αφετηρία για το ραδιόφωνο του μέλλοντος.

Συμμετέχουν:

Τάκης Καμπύλης – Διευθυντής Αθήνα 9.84

Γιάννης Ευσταθιάδης – Συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός

Μιχάλης Κυριακίδης – Δημοσιογράφος, συνεργάτης του Παντείου
Πανεπιστημίου, τμήμα ΜΜΕ

Αποστόλης Καπαρουδάκης, Δημοσιογράφος, radiobubble

Σταύρος Διοσκουρίδης, Παναγιώτης Μένεγος – ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εκπομπή Laternative (Σκάϊ)

Χρήστος Ξανθάκης – Δημοσιογράφος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ελένη Ορνεράκη – καλλιτεχνική Διευθύντρια Σχολής Ορνεράκη, μουσικός
παραγωγός

Την συζήτηση συντονίζει ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης, σκηνοθέτης και
παραγωγός Ραδιοφώνου (Γ΄ Πρόγραμμα)

Το Talk Forward αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζονται, θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
http://www.sgt.gr/

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη