Πρόγραμμα

Το Reactivate Athens /101 Ideas, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία ενεργοποίησης κάθε δημιουργικού κύτταρου της Αθήνας, προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της στη 2η εβδομάδα εκδηλώσεων, μετά από την επιτυχημένη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η δεύτερη Εβδομάδα Ενεργοποίησης θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου με θεματικές ενότητες την Κοινωνιολογία (23/1), την Αρχιτεκτονική (24/1), την Τέχνη (25/1) και την Κοινωνική Δράση (26/1) επιδιώκοντας και πάλι την παραγωγική συνάντηση των Αθηναίων σε ένα πλαίσιο συμμετοχικότητας, συνεργασίας και αλληλέγγυας δράσης.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήρι του Reactivate Athens με εξαίρεση την Ημέρα της Αρχιτεκτονικής (24/01), η οποία θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Ρομάντσο, με διάλεξη του επικεφαλής του προγράμματος Reactivate Athens Alfredo Brillembourg, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο ΕΤH της Ζυρίχης και Συν-διευθυντή του Urban -Think Tank. Εντυπωσιακότερη στιγμή της συγκεκριμένης εκδήλωσης αναμένεται να αποτελέσει μια πρωτότυπη παρουσίαση αστικών θεμάτων, με τη συνοδεία live μουσικής από μπάντα στην οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος ο Alfredo Brillembourg, σε ένα πολυδιάστατο δρώμενο μεταξύ μουσικής, ποίησης και αστικής απεικόνισης.

Πληροφορίες
23 έως 26 Ιανουαρίου
Ελεύθερη είσοδος
23, 25 & 26/01: Εργαστήρι RA Lab
Αθηνάς 67 & Λυκούργου, Ομόνοια
24/01:
Πολυχώρος Ρομάντσο
Αναξαγόρα 3-5, Γεράνι

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε, επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του ερευνητικού προγράμματος www.reactivate-athens.com καθώς και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα στο facebook https://www.facebook.com/ReactivateAthens

– Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 18:00
Εργαστήρι RA Lab,
Ημέρα Κοινωνιολογίας
: «Κοινωνική συνύπαρξη στα κέντρα των σύγχρονων Μητροπόλεων»
Η συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών, επαγγελματικών, εθνοτικών και ηλικιακών ομάδων χαρακτηρίζει τους δημόσιους χώρους και το κτιριακό απόθεμα των κέντρων των σύγχρονων μητροπόλεων. Πώς διαμορφώνονται οι όροι αυτής της συνύπαρξης; Ποια είναι τα μοντέλα κοινωνικής συνύπαρξης ή αποκλεισμού που προωθούνται από διαφορετικές κοινωνικές δυνάμεις; Με ποιο τρόπο μπορούν να συνδυαστούν οι πολιτικές αστικής παρέμβασης με τη διαχείριση της κοινωνικής συνύπαρξης;

Ομιλητές:
Αγγελική Βασιλείου: Πολιτική επιστήμονας
Γεωργία Αλεξανδρή: Δρ. Κοινωνικής Γεωγραφίας
Μαρία Χαϊδοπούλου-Βρυχέα: Δρ. Πολιτισμικής Γεωγραφίας
Ίων Σαγιάς: Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ
Θα ακολουθήσει ανοιχτός διάλογος με το κοινό με συντονιστής τον Νίκο Σουλιώτη (Κοινωνιολόγος – ερευνητής ΕΚΚΕ).

– Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 18:00
Πολυχώρος Ρομάντσο
Ημέρα Αρχιτεκτονικής: «Σχεδιάζοντας για την κοινωνία»
Οι ομιλητές και το κοινό καλούνται να διερευνήσουν και να καταθέσουν ιδέες με θέμα την κοινωνική διάσταση του σχεδιασμού για την πόλη. Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα; Πώς αντιμετωπίζονται ο δημόσιος χώρος και η συνύπαρξη σε αυτόν; Ποιες είναι οι ελλείψεις και ποιες οι προτάσεις; Τι σημαίνει σχεδιασμός για όλους;

Διάλεξη:
Alfredo Brillembourg: Επικεφαλής προγράμματος Reactivate Athens, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο ΕΤΗ Ζυρίχης, Συν-διευθυντής του Urban -Think Tank.

Ομιλητές:

Γεράσιμος Kουζέλης: Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αθηνών
Νίκος Τριανταφυλλόπουλος: Επικ. Καθηγητής Πολεοδομίας Παν/μίου Θεσσαλίας
Άλκηστις Ρόδη: Επικ. Καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού Παν/μίου Πατρών
Στέλλα Δαούτη: Αρχιτέκτων -AREA Architecture
Λίνα Λιάκου: Αρχιτέκτων, ερευνήτρια
Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό με συντονιστή τον Άρη Καλαντίδη (Πολεοδόμος).

21:30: Ειδική παρουσίαση στην οποία ο Alfredo Brillembourg θα εκθέσει ιδέες για θέματα αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού συνοδευόμενος από ζωντανή μουσική
Μετά το τέλος, θα ακολουθήσει DJ set από τις Berlin Brides.

– Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 18:00
Εργαστήρι RA Lab

Ημέρα Τέχνης: «Σύνδεση των ανθρώπων στο δημόσιο χώρο μέσα από την τέχνη»
Στην Ημέρα Ενεργοποίησης για την Τέχνη θα εξεταστούν ο ρόλος και η συμβολή των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών στο δημόσιο χώρο και τους μετασχηματισμούς του αστικού περιβάλλοντος.

Ομιλητές:
Άννα Λάσκαρη: Εικαστικός καλλιτέχνης
Ζάφος Ξαγοράρης: Εικαστικός καλλιτέχνης
Μαρία Παπαδημητρίου: Εικαστικός καλλιτέχνης, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Θεσσαλίας
Άγγελος Σκούρτης: Εικαστικός καλλιτέχνης
Κωστής Σταφυλάκης: Θεωρητικός Τέχνης, εικαστικός, διδάσκων στην ΜΟΚΕ της ΑΣΚΤ
Θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος με το κοινό με συντονιστή το Γιώργο Τζιρτζιλάκη (Επικ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτονικής Παν/μίου Θεσσαλίας, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ).

– Κυριακή 26 Ιανουαρίου στη 13:00
Εργαστήρι RA Lab

Ημέρα δικτύωσης και κοινωνικής δράσης: «Η συμμετοχική διαδικασία στον σχεδιασμό»
Πολίτες και ειδικοί θα συζητήσουν θέματα συμμετοχικών διαδικασιών στη διαμόρφωση της πόλης με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, ενώ θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του κλειστού εργαστηρίου συμμετοχικού σχεδιασμού που θα έχει προηγηθεί, από ομάδες του RA Lab.

Ομιλητές:

Γιάννης Γρηγοριάδης: Αρχιτέκτων μηχανικός
Κατερίνα Συνοδινού, Γιώργος Θάνος, Νίκος Νικολαΐδης: Ομάδα Άστυ
Συντονίστρια: Ίρις Πολύζου / Κοινωνιολόγος

Μετά το τέλος, θα απολαύσουμε τις γεύσεις της Νομαδικής κουζίνας από το Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνoς, του οποίου όλα τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς, από συνεταιρισμούς καθώς και από το αλληλέγγυο εμπόριο.