Δομή Σεμιναρίου

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη σε συνεργασία με το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει Σεμινάριο Πρακτικής Κινηματογράφου από 30 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2014.

Στόχος αυτού του πρακτικού εντατικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία. Μέσα από 3 βασικούς κύκλους σεμιναρίων που θα αφορούν το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ, οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να προσεγγίζουν σκηνοθετικά ένα σενάριο.

Ο βασικός αυτός κορμός σεμιναρίων θα εμπλουτιστεί με master classes που θα αφορούν την κάμερα, την υποκριτική και την παραγωγή, αλλά και με προβολές αποσπασμάτων επιλεγμένων ταινιών και ανάλυσή τους από σκηνοθετική πλευρά.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, κάθε σπουδαστής γράφει το σενάριο, σκηνοθετεί και μοντάρει την δική του ολιγόλεπτη ταινία μικρού μήκους, ενώ ταυτόγχρονα συνεργάζεται στη δημιουργία των ταινιών των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε άλλο ρόλο κάθε φορά. Υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας δύο συμμετεχόντων στη διεργασία συγγραφής του σεναρίου και της ταινίας.

Τα γυρίσματα των ταινιών-ασκήσεων πραγματοποιούνται στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.

Εισηγητές: Νίκος Λερός (Σενάριο-Σκηνοθεσία), Γιώργος Μουζακίτης (Διεύθυνση Παραγωγής*), Γιάννης Φώτου (Διεύθυνση Φωτογραφίας) , Ερρίκος Λίτσης (Κινηματογραφική Υποκριτική), Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθεσία-Μοντάζ).
Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος

Πληροφορίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 30 Ιουνίου – 25 Ιουλίου 2014, 16.00-20.00
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος

Κόστος: 180€ (Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές, ανέργους και παλιότερους μαθητές του Σχολείου του Σινεμά. Η τιμή δεν περιλαμβάνει φόρους).

Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το Σχολείο του Σινεμά.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: 2130159816 (10.00-17.00 κάθε μέρα), 6996112050 και στο schoolofcinemagr@gmail.com

*Η Διεύθυνση Παραγωγής, η Διεύθυνση Φωτογραφίας και η Κινηματογραφική Υποκριτική θα διδαχτούν με τη μορφή master classes (2 τετράωρα έκαστο, 2 συναντήσεις έκαστο).

30.6, 1.7.2014 και 3.7.2014
Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας (3 μέρες, 12 ώρες, Γιάννης Καραμπίτσος)

12, 4 και 7.7.2014
Σεναριογραφία (3 Μέρες, 12 ώρες, Νίκος Λερός)

1η συνάντηση: Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft
Οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Η γραπτή μορφή ενός σεναρίου και τα στάδια κατασκευής του.
Αναπτύσσοντας την αρχική ιδέα: Θέμα, πλοκή και χαρακτήρες.
Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας την δραματική κατάσταση. Ιστορία και Πλοκή, Θέμα και Φόρμα, Είδος και Ύφος. Επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
Παρουσίαση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετεχόντων.

2η συνάντηση Οικοδομώντας το σενάριο: Η δραματουργική δομή
Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρεις πράξεις – οκτώ σεκάνς. Τι σημαίνει αυτό σε μια μικρού μήκους ταινία; Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
Παρουσίαση και ανάλυση συνόψεων.

3η συνάντηση Γράφοντας τη σκηνή
Διάλογος και δράση, χώρος και χρόνος, point of view, δραματική κατάσταση και νόημα της σκηνής. Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο.
Παρουσίαση και επεξεργασία treatments
Συγγραφή τελικών Drafts Σεναρίων από 8 έως 14 Ιουλίου 2014
Ασκήσεις Σκηνοθεσίας (3 ημέρες 12 ώρες Γιάννης Καραμπίτσος)
Masterclass Διεύθυνσης Παραγωγής (2 μέρες 8 ώρες Γιώργος Μουζακίτης)

Δευτέρα 14.7.2014
Παρουσίαση – Επεξεργασία Τελικών Drafts Σεναρίων (Μία μέρα, 4 ώρες, Νίκος Λερός)

15 έως 18 Ιουλίου 2014: Masterclasses Σκηνοθεσίας, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Διεύθυνσης Φωτογραφίας
Masterclass Σκηνοθεσίας
(1 μέρα, διάρκεια 4 ώρες, Νίκος Λερός):
Αναζητώντας το νόημα της σκηνής
Ανάλυση σεναρίου. Δραματική ενότητα της σκηνής. Τι θέλει ο χαρακτήρας. Beats. Ο δραματικός πυρήνας: Τι θέλει ο χαρακτήρας, τι κάνει για να το πετύχει, ποιος τον εμποδίζει, τι θα συμβεί αν δεν το πετύχει. Διάλογος και δράση: Ελέγχοντας τη λειτουργία τους.

Πού θα βάλω την κάμερα; Ντεκουπάζ και βασικές σκηνοθετικές αποφάσεις.Το ντεκουπάζ ως τεχνικό κείμενο. Κατόψεις, storyboards και shooting script.

Δουλεύοντας με τον ηθοποιό: Το νόημα της σκηνής, τα δραματικά beats και τα κρίσιμα σημεία. Στόχος του χαρακτήρα και εμπόδια. Τα ρήματα δράσης. Δεδομένα και υποθετικές συνθήκες. Σκηνικές οδηγίες, δράση και blocking.

Masterclass Κινηματογραφικής Υποκριτικής (Ερρίκος Λίτσης)-Μία μέρα 4 ώρες
Masterclass διεύθυνσης φωτογραφίας Ι & ΙΙ (Γιάννης Φώτου)- 2 μέρες, 8 ώρες
Masterclass διεύθυνσης φωτογραφίας Ι: Γνωριμία με την κάμερα. Κάδρο, φακοί, διάφραγμα και βάθος πεδίου
Masterclass διεύθυνσης φωτογραφίας IΙ: Κινήσεις της κάμερας και φωτισμός μιας σκηνής

21 έως 25.7.2014 (στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης) Γυρίσματα σύντομων ταινιών ασκήσεων 2 κάθε ημέρα.

26 έως 31.7.2014 (στο Σχολείο του Σινεμά) Μοντάζ – Ολοκλήρωση των ταινιών ασκήσεων.