Η εικαστική πλατφόρμα Space Under διοργανώνει το διεπιστημονικό εργαστήριο “Sound Tectonics” που θα φιλοξενηθεί στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο Αθηνών.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στη σχέση sound art με την αρχιτεκτονική. Πως μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια της αρχιτεκτονικής χρησιμοποιώντας τον ήχο ως μέσο αναγνώρισης του χώρου, δημόσιου και ιδιωτικού, αισθητικού μέσου και ως μέσο σύλληψης αρχιτεκτονικής δράσης; Η πόλη της Αθήνας είναι μια από τις Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις με ιδιαίτερα αδρανή δημόσιο χώρο, που αποτυγχάνει να αποτελέσει σύστημα δικτύωσης και επικοινωνίας με τους κατοίκους της. Από 17 έως και 24 Νοεμβρίου 2013 το εργαστήριο διερευνά τις δυνατότητες ενεργοποίησης του δημόσιου χώρου μέσα από την ενδυνάμωση της συμμετοχικής ικανότητας του πολίτη και του πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την χωρική μας αντίληψη μέσα από τη σχέση του οπτικού με το ακουστικό περιβάλλον.

Το εργαστήριο δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ήχου ως αναλυτικού μέσου και αισθητικά επικοινωνήσιμου μέσα από πειραματικές προτάσεις. Οι νέες, εύχρηστες και οικονομικά προσιτές τεχνολογίες παραγωγής computer-based διαδραστικών περιβαλλόντων έχουν γίνει πρόσφατα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το workshop προσεγγίζει μεθόδους για τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων τεχνολογιών ως εργαλεία σύνδεσης διαφορετικών πρακτικών και ως μέσα που μπορούν να επιτρέψουν την μεταφορά της αστικής κλίμακας στην κλίμακα μίας διαδραστικής κατασκευής.

Μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του εργαστηρίου:

Συνεργασία με μια ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων από Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτίες και Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε ένα ενεργό περιβάλλον μάθησης, όπου επιτρέπει την εξατομικευμένη σχέση μεταξύ καθηγητή και συμμετέχοντα με σεμινάρια και συζητήσεις.
Διαλέξεις και στρογγυλή τράπεζα προσφέρουν ένα εύρη φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων των διαπολιτιστικών και διεπιστημονικών σχέσεων παραγωγής.
Η παρουσίαση των τεχνικών σχεδιασμού και των σχετικών μεθοδολογιών κριτικής σκέψης στους συμμετέχοντες μέσω διαλέξεων και στούντιο workshops.
Δεξιότητα σε hardware και software όπως processing, arduino, super collider και μεθόδους field recording.
Ανάλυση κατασκευαστικών μοντέλων υπό κλιμακα ως κινητικές κατασκευές με διαδραστικά χαρακτηριστικά.
Ένα συνεργατικό εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο προωθεί την έρευνα με βάση τη θεωρητική κατάρτιση, το σχεδιασμό και την 1:1 κατασκευή.

Ομάδα καθηγητών συνεργατών:

Daniel Canogar [ES], Javier Pena Galiano [ES], Jon Goodbun [UK], Santiago Vilanova [ES], John Grzinich [USA | EE], Μάνθος Σαντοριναίος [GR], Νότα Τσεκούρα [GR], Ναστάζια Σπυροπούλου [GR], Τάσος Κανέλλος [GR], Άννα Λάσκαρη[GR]

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εργαστηρίου.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Από 17 έως 24 Νοεμβρίου 2013
Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο Αθηνών,
Ευελπίδων 11Α (Πεδίον Άρεως), 113 62, Αθήνα
Κόστος: 500€
Περισσότερες πληροφορίες για τις αιτήσεις συμμετοχής εδώ
Όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.

Σχετικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Sound Tectonics Workshop:
Πώς ασκείται η αρχιτεκτονική σήμερα; Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Διαλέξεις Ισπανών Αρχιτεκτόνων στο Ινστιτούτο Θερβάντες