Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) με το ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», που υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ, πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα, το 1948.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών. Στο νοερό αυτό ταξίδι σε Αντίφελλο, Μάκρη, Λιβίσι, Μύρα, Καστελλόριζο, οι μαρτυρίες των κατοίκων πρωταγωνιστούν, καθώς καταγράφουν το πολυκύμαντο παρελθόν του.

Η τελευταία αυτή παραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. βασίζεται στο ημερολόγιο «Ιστορίες του Kαστελλορίζου» της Χριστίνας Ευστρατιάδου, γερόντισσας Καστελλοριζιάς, στο βιβλίο «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο 1890-1948» των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή, αλλά και σε αρχειακό υλικό του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και της ΕΡΤ.

Η πρώτη παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Πολεμικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο: Στην άκρη του Αιγαίου: Καστελλόριζο/1890-1948 των Ν. Γ. Παπαναστασίου και Ν. Κ. Βογιατζή. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί και η ομώνυμη εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες του Καστελλορίζου.

Συντελεστές ταινίας
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου – Άγγελος Κοβότσος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
Αφήγηση: Νένα Μεντή – Γιώργος Κέντρος
Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης

Πληροφορίες
«Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο»
Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 19:30
Πολεμικό Μουσείο
Ριζάρη 2, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη