Τη Δευτέρα 25 Μαΐου διοργανώνεται συζήτηση στο πλαίσιο του X – Apartments Athens και του 2ου Fast Forward Festival με τίτλο: «Τέχνη, πολιτική και η «κοινωνική στροφή: Επανεξετάζοντας το ρόλο της αισθητικής στις σύγχρονες ανθρώπινες γεωγραφίες», στο Goethe Αθηνών. Η συζήτηση θα γίνει με την παρουσία καλλιτεχνών και συνεργατών του X – Apartments.

Εάν ανατρέξουμε πίσω στα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσουμε ότι η site-specific τέχνη θέτει ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις στους καλλιτέχνες, όχι μόνο των εικαστικών αλλά και των παραστατικών τεχνών, καθώς τους καλεί να ξεκλειδώσουν εναλλακτικά μοντέλα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρέμβασης σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους. Ταυτόχρονα, διευρύνει την ευαισθητοποίηση του θεατή για τον περιβάλλοντα χώρο του, εμπλέκοντάς τον σε έναν νέο τρόπο σκέψης της διαφορετικότητας και της απομόνωσής μας, ως άτομα και ως πολίτες που ζούμε στο ίδιο, ετερογενές αστικό τοπίο.

Δεδομένου ότι μία από τις βασικές προκλήσεις του project X Apartments είναι η παραβίαση των κοινωνικών και πολιτιστικών ορίων, αυτή η συζήτηση αποσκοπεί να ανοίξει έναν κριτικό δημόσιο διάλογο σχετικά με τις δυνατότητες που έχει η κοινωνικά στρατευμένη τέχνη να αναδείξει τις σύγχρονες αντιφάσεις και ομογενοποιημένες αντιλήψεις των ανθρώπινων γεωγραφιών. Οι δεκαπέντε site-specific δημιουργίες Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι προέρχονται από τους χώρους των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, του κινηματογράφου και της αρχιτεκτονικής, φανερώνουν την επιθυμία των επιμελητών να φέρουν την κατακερματισμένη αθηναϊκή κοινωνία σε έναν εικονικό «κοινό χώρο». Αυτές οι διαμεσικές παρεμβάσεις, εμπνευσμένες και σχεδιασμένες ειδικά για ιδιωτικούς χώρους με τη συνεργασία των ενοίκων τους, χαρτογραφούν κατά κάποιον τρόπο κεντρικές περιοχές της Αθήνας, που από το ξεκίνημα της κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών και κοινωνικών αναταράξεων.

Μπορεί ένα καλλιτεχνικό έργο να αναπλαισιώσει τις καθημερινές συνθήκες ζωής χωρίς να συμβάλει στις τάσεις εξευγενισμού τους (gentrification); Ποιες είναι οι προοπτικές και τα όρια των «κοινωνικών έργων»; Πρέπει οι πρωτοποριακές καλλιτεχνικές πρακτικές να εμπλέκονται με πολιτικά ζητήματα; Μπορεί η δημόσια τέχνη να οδηγήσει τους θεατές σε μια ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών; Θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια καλλιτεχνική δημιουργία που δεν είναι κοινωνικά ή πολιτικά στρατευμένη χωρίς να επιστρέψουμε στο μοντερνιστικό δόγμα του αυτοαναφορικού έργου τέχνης;

Συμμετέχουν:
Christopher Balme: Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θεατρικής Έρευνας.
Shannon Jackson: Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Ερευνητικού Κέντρου και Καθηγήτρια Ρητορικής και Σπουδών Θεάτρου, Χορού και Περφόρμανς στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Goldman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.
Επιστημονική επιμέλεια και συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, θεατρολόγος και Δρ Ιστορίας Τέχνης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και συνεπιμελήτρια του Fast Forward Festival

Η συζήτηση θα γίνει στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πληροφορίες
Δευτέρα 25 Μαΐου στις 19:30
Ινστιτούτο Goethe Αθηνών
Ομήρου 14-16, Αθήνα
Eίσοδος ελεύθερη