Βιογραφικά Εισηγητών

Η Οργάνωση Γη διοργανώνει μια δέσμη εργαστηρίων με τίτλο “Από τη θεωρία στην πράξη” που θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές του Μαΐου και του Ιουνίου στο Κέντρο της Γης με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας για τους συμμετέχοντες. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όσες και όσους θέλουν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις και να μάθουν εύκολες λύσεις για να διαχειρίζονται καλύτερα τις δικές τους ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της Γης. Απλά και πρακτικά.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων
1. (Δεν) Πετάω Κυριακή 6 Μαΐου
Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
Υπάρχουν άχρηστα πράγματα; Πώς γίνεται το άχρηστο χρήσιμο; Τι, ποια και πώς από τα χιλιάδες υλικά που περνάνε από τα χέρια μας και από το σπίτι μας μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι χρήσιμα. Ποια είναι η πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών μετά τον μπλε κάδο; Ελάτε να μάθουμε τις δυνατότητες της οικιακής κομποστοποίησης και τα πολλαπλά οφέλη και να συζητήσουμε ευφάνταστους τρόπους επανάχρησης “απορριμάτων”.

2. Μαγειρεύω Κυριακή 13 Μαΐου
Εισηγητής: Αντζελίνα Καλογεροπούλου (twominutesangie.blogspot.com)
Θα μάθουμε να ξεχωρίζουμε το κριθάρι από τη σίκαλη, τα ιταλικά ραδίκια από τα παντζάρια, θα δούμε πώς μοιάζει η φάβα στο χωράφι αλλά και θα μάθουμε πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε κάθε μέρα της εβδομάδας με μόλις 7 ευρώ και αρκετή φαντασία! Στο εργαστήριο θα μαζέψουμε ολόφρεσκα σαλατικά, μυρωδικά και όσπρια από το μποστάνι του Κέντρου της Γης και μαζί τους θα μαγειρέψουμε θρεπτικά και υγιεινά πιάτα με χαμηλό κόστος. Μαζί μας θα είναι κι ένας διατροφολόγος για να μας δώσει την οπτική ενός ειδικού.

3. Καλλιεργώ, Κυριακή 20 Μαΐου
Εισηγητής: Νώντας Ευεργέτης
Θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα χρήσιμα φυτά για τον καθένα μας και στη συνέχεια θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε στο μπαλκόνι μας μαθαίνοντας όλο τον κύκλο ζωής τους. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών. Στο επίπεδο των δεξιοτήτων θα ασχοληθούμε ειδικά με τις εργασίες εντοπισμού, συλλογής και διαχείρισης σπόρων, σποράς, μεταφύτευσης και συγκομιδής.

4. Πίσω στη Γη Κυριακή 27 Μαΐου
Εισηγητής: Δημήτρης Μπιλάλης
Είναι η γεωργία απάντηση στην κρίση; Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 1,5 εκ. νέοι άνθρωποι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στην ύπαιθρο. Πώς γίνεται αυτό στην πράξη; Τι καλλιεργείς και πώς το διαθέτεις; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο; Τι σημαίνει να ζεις στο χωριό και πόσο διαφορετικό είναι από τη ζωή στην πόλη; Ελάτε να μάθετε τις απαντήσεις σε αυτά αλλά και σε άλλα σχετικά ερωτήματά σας.

5. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, Κυριακή 3 Ιουνίου
Εισηγητής: Πέτρος Κουμπλής, Σπύρος Κατσαρός
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας; Πως μπορούμε να μειώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση; Υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να έχουμε ζεστό σπίτι τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι; Έξυπνες ιδέες, χρηστικές απαντήσεις σε ζητήματα που μας αφορούν όλους. Ο Πέτρος Κουμπλής και ο Σπύρος Κατσαρός μοιράζονται εμπειρίες από τη διάρκεια τον γυρισμάτων της πετυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Μπες στο Κλίμα» (ΣΚΑΪ), δείχνουν video με συγκεκριμένα παραδείγματα σπιτιών και προτείνουν λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και την τσέπη μας.

6. Ντύνομαι, Κυριακή 10 Ιουνίου
Εισηγήτρια: Αντζυ Ραφτακόπουλος, Βασιλεία Ροζάνα
Πώς διαλέγουμε ρούχα και τι αγοράζουμε τελικά; Πώς μπορούμε να είμαστε πάντα στη μόδα χωρίς να αλλάζουμε γκαρνταρόμπα; Σχέδια και υλικά που μας κολακεύουν. Τι σημαίνει μόδα, τελικά; Πώς μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στο νούμερο μας. Φέρτε ένα παλιό σας ρούχο και, ύστερα από συζήτηση θα το μετατρέψουμε δίνοντάς του μία νέα “ζωή”.

7. Μετακινούμαι, Κυριακή 17 Ιουνίου
Εισηγήτρια: Αφροδίτη Σημίτη
Θα παρακολουθήσουμε videos με την ισχύουσα κατάσταση, συγκριτικά τεστ αλλά και μαρτυρίες που αποδεικνύουν την ποιότητα που προσφέρει το ποδήλατο. Ακόμη, θα συζητήσουμε για τα οφέλη και τις ιδιαιτερότητες της μετακίνησης με ποδήλατο με έναν συγκοινωνιολόγο, έναν τροχονόμο, έναν γιατρό κι έναν courier που κυκλοφορεί όλη μέρα στην Αθήνα με ποδήλατο. Μετά όλοι μαζί θα κάνουμε test drive σε διάφορα ποδήλατα για να δούμε ποιο ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός, ενώ ένας ειδικός θα μας πει οδηγίες και μυστικά για πιο ασφαλή και άνετη μετακίνηση με το ποδήλατο.

Ο Δημήτρης Δερματάς είναι καθηγητής γεωπεριβαλλοντικής μηχανικής, Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής W. M. Keck στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ από το 1994 και μέχρι το 2006, με περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει επίσης διατελέσει εκδότης, συν-εκδότης, πρόεδρος και μέλος της συντακτικής επιτροπής πρακτικών διεθνών συνεδρίων και έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών, έχει εκλεγεί ως μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης και του έχουν απονεμηθεί βραβεία για τις ερευνητικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε σχέση με το γεωπεριβάλλον. Οι πρακτικές εφαρμογές της επιστημονικής του δραστηριότητας εστιάζονται στην ρύπανση αλλά και αποκατάσταση εδάφους και νερού που έχουν επιβαρυνθεί από βιομηχανικά και άλλα απόβλητα, με έμφαση κυρίως στα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, υδράργυρο και βολφράμιο.

Ο Δημήτρης Μπιλάλης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το Μάη του 1968 και είναι γεωπόνος και διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό μελετών και προγραμμάτων τόσο του Ιδιωτικού τομέα, καθώς σε Εθνικά και σε Ευρωπαϊκά, ενώ διατελεί αξιολογητής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μέλος επιτροπών για τη βιολογική γεωργία. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό ομιλιών και εκλαϊκευμένων άρθρων, καθώς και το βιβλίο «Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή» για τα ΤΕΕ του ΟΕΔΒ. Περίπου 45 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχουν γίνει πάνω από 200 αναφορές στο ερευνητικό του έργο.

Η Αφροδίτη Σημίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ξεκίνησε καθημερινές εκπομπές σε μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις οποίες συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα σπούδαζε ηλεκτρονική δημοσιογραφία σε αμερικάνικο κολλέγιο της Αθήνας. Φοίτησε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και στο Θεατρικό Εργαστήρι Βασίλη Διαμαντόπουλου. Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, στο τμήμα δημοσίων σχέσεων δισκογραφικής εταιρείας και για τέσσερα χρόνια ως δημοσιογράφος σε μηνιαίο γυναικείο περιοδικό. Στην τηλεόραση, έχει δουλέψει στην παραγωγή και την παρουσίαση εκπομπών, αλλά και ως ηθοποιός σε σειρές. Είκοσι χρόνια τώρα, ντύνει με τη φωνή της διαφημίσεις και ντοκιμαντέρ, ενώ συμμετέχει και σε μεταγλωττίσεις παιδικών ταινιών. Στο ραδιόφωνο, την ακούγαμε κάθε πρωί μέχρι τις 14/3/2012 από τη συχνότητα του Best 92,6.

Ο Επαμεινώνδας Ευεργέτης γεννήθηκε το 1970. Είναι απόφοιτος και υποψήφιος διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στην εθνοβοτανική και την χημεία φυσικών προϊόντων. Έχει συνεργαστεί ως ερευνητής με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Καποδιστριακό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως σύμβουλος ποιότητας και ανάπτυξης με διάφορους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ανέλαβε την επιστημονική επίβλεψη της σειράς Βότανα Μυστικά & Θεραπείες και διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Μέχρι και το 2014 δεσμεύται ως διευθυντής του έργου LIFE+ FRAMME, ενώ από το φθινόπωρο του 2011 ανέλαβε τον ρόλο του Επιστημονικού Συμβούλου της Οργάνωσης Γη. Αγαπά το διάβασμα, το σκάκι και την φύση.

Η blogger Two Minutes Angie (Αντζελίνα Καλογεροπούλου) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Κοινωνιολογία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μαγειρεύει ερασιτεχνικά και επαγγελματικά αλλά κυρίως για την οικογένειά της και τους φίλους της, τα τελευταία τριάντα χρόνια προτιμώντας πάντα θρεπτικά, οικονομικά, εποχικά, φρέσκα ελληνικά προϊόντα Ξεκίνησε το μπλογκ της twominutesangie.blogspot.com τον περασμένο χρόνο δημοσιεύοντας κείμενα και εύκολες συνταγές που μπορεί να μαγειρέψει ο καθένας με επώνυμα ελληνικά προϊόντα

Ο Πέτρος Κουμπλής είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής «Μπες στο Κλίμα» (ΣΚΑΪ). Από τα δεκαοκτώ χρόνια του ασχολείται με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές, έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, έχει ασχοληθεί με ντοκιμαντέρ, την συγγραφή και την σκηνοθεσία. Έργα του: «Η θεία Δίκη» (μυθιστόρημα), «Ο Θεός βαριέται τώρα τελευταία» (θεατρικό), «12 Ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια» (διηγήματα). Επί σειρά ετών διατηρεί καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο. http://www.koublis.gr

Για δήλωση συμμετοχής στείλτε email με τα στοιχεία σας (όνομα, τηλέφωνο) στο info@organizationearth.org

Οργάνωση Γη
Λ. Δημοκρατίας 67 – Ίλιον – ΤΚ 131 22
Πλατεία βιολογικών προϊόντων “Natura”, Πάρκο Τρίτση
Τηλέφωνο: 210-2325380
www.organizationearth.org