Τη δέκατη τρίτη ατομική της έκθεση με 70 έργα μικτής τεχνικής και θέμα «Άνοιξε την Πόρτα Ξανά», πραγματοποιεί η ζωγράφος Λίτσα Κασούμη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα στο Θησείο από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοέμβριου.

Η ζωγράφος σημειώνει: «Για μένα ήταν ένα παζλ από ζωγραφιές, δημιουργικό και αισιόδοξο. Κράτησε ζωντανό το παλιό σαν συνέχεια και ταξιδέψαμε μαζί στο καινούργιο, όταν με παρέσυρε η επιμονή σου για την επιστροφή στις ρίζες σου. Και τι σπουδαίο υλικό είχα! Αναμνήσεις και αγάπη. Έβαψα με χρώμα ό,τι είχε παλιώσει στη ψυχή μας. Άνοιξα την πόρτα ξανά μαζί σου στο παρελθόν και ζωγράφισα σαν μικρό παιδί τα πάντα γύρω μου με ενθουσιασμό… λίγο μεγάλη για να σκεφτώ έτσι… Διαπίστωσα όμως ότι μ’ αυτή την εμπειρία της επιστροφής, όλο αυτό μεταφράστηκε σε δημιουργία και βγήκε ό,τι πιο όμορφο είχα μέσα στην ψυχή μου καλά φυλαγμένο.

Άνοιξε την Πόρτα Ξανά της Λίτσας Κασούμη

Μπλε παπαρούνες της Οίτης

Τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές, το χωριουδάκι με τις καμινάδες να βγάζουν καπνό… Τα πέτρινα ζεστά πεζούλια, τα λουλούδια που ανθίζουν… Τα πορτοπαράθυρα που ανοίγουν πολύ πρωί την ώρα που το χωριό ξυπνά από τις καμπάνες της εκκλησίας. Είδα ξανά το τρένο να περνάει πλάι στο ποτάμι. Μπήκα στα χωράφια του κάμπου που είναι  οργωμένα και πότε γεμάτα καρπούς, μπαμπάκια καλαμπόκια, καπνά. Ένιωσα τα αρώματα στα ανθισμένα κηπάκι και τις ασβεστωμένες αυλές με τους βασιλικούς. Είδα τα φρούτα στα δέντρα να μεγαλώνουν, τα λιόδεντρα γεμάτα καρπό… Ζωγράφισα το πηγαινέλα των εποχών… Έβαλα την ανάσα της φύσης και του χωριού στα τελάρα μου. Με όλα  τα χρώματα που αγαπάω, έβαψα με χρώμα ότι παλιώνει μέσα μας όμορφα Την καθημερινότητα που την περνάγαμε την ξεχνάγαμε ή δεν τη ζήσαμε ποτέ. Άνοιξε την πόρτα ξανά.

Με τα έσοδα από το μικρό βιβλίο που έγραψα για αυτή την έκθεση ας στηρίξουμε και ενισχύσουμε τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, που η στέγη, η τροφή, η ένδυση, η μόρφωση και, πάνω απ’ όλα, η οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή, είναι προτεραιότητα για αυτά.»

Άνοιξε την Πόρτα Ξανά της Λίτσας Κασούμη

Το κιλιμάκι

Άνοιξε την Πόρτα Ξανά της Λίτσας Κασούμη

Μπλε πόρτα με λουλούδια

Βιογραφικό σημείωμα της ζωγράφου Λίτσας Κασούμη

Γεννήθηκε στο Χολαργό, κατάγεται από τη Χίο και κατοικεί στο Χαλάνδρι. Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Ελλάδα, με μεταπτυχιακό στη μακέτα, στην Αμερική. Παντρεμένη από το 1977 με τον Λεωνίδα Κασούμη, έχουν δύο κόρες, μία εγγονή και έναν εγγονό. Υποψήφια το 1975 και το 1976 για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι ζωγράφος, έχει συνεχή εικαστική παρουσία, εργάζεται από το 1977 και παρουσιάζει τα έργα της τα 25 τελευταία χρονια. Ζωγραφίζει σε ξύλο, γυαλί, καμβά, κεραμικό, ύφασμα, χρησιμοποιεί υλικά όπως κάρβουνο, τέμπερα, λάδια, ακρυλικά και ψυχρό σμάλτο. Επεξεργάζεται τα χρώματα και δημιουργεί με μεικτές τεχνικές.

Έχει κάνει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε Δημόσιους χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, από το 1990 δραστηριοποιείται δημιουργικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο Χαλανδρι, με εθελοντική κοινωνική προσφορά στους χώρους της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά και αγαπάει… να γράφει για ό,τι ζωγραφίζει (έμμετρα ή πεζά). Έχει την επιμέλεια των εκθέσεών της και προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις της κάνοντας μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά που τους αρέσει να ζωγραφίζουν.

*Cover photo: Μπλε πόρτα με λουλούδια