«Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις»: Το ongoing art project στην The Project Gallery

Τοπία, αστικά ή μη, που μεταμορφώνονται από πραγματικά σε φανταστικά και αντίστροφα, την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό καλειδοσκόπιο

25 Φεβρουαρίου 2022
- 26 Μαρτίου, 2022

Η The Project Gallery σε συνεργασία με την Cube Gallery, φιλοξενεί το ongoing art project «Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις» από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαρτίου.

«Οι πόλεις, όπως και τα όνειρα, είναι φτιαγμένες από επιθυμίες και φόβους. Ακόμη κι αν το νήμα του λόγου τους είναι μυστικό, οι κανόνες τους είναι παράλογοι, οι προοπτικές τους απατηλές και τα πάντα κρύβουν κάτι άλλο.» ― Ίταλο Καλβίνο, Αόρατες Πόλεις

Το project ξεκίνησε, τον Σεπτέμβριο του 2020, σαν αμιγώς φωτογραφικό, με τίτλο «Αόρατες Πόλεις» και παρουσιάσθηκε στην Cube Gallery, όπως και η συνέχειά του, το φθινόπωρο του 2021. Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, στον χώρο της The Project Gallery παρουσιάζεται η συνέχειά του.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Vasiliki Pantazi – Aorates Poleis | Sinexomenes Poleis

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project, γράφει: «Αν και η χρονιά που ακολούθησε, αμέσως μετά από το project, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο για τον χώρο της τέχνης, αλλά και για τα ταξίδια, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, δεν μας εμπόδισε, να “συναντηθούμε” και να οργανώσουμε, τη συνέχεια των Αόρατων Πόλεων. Είχαμε ήδη συναποφασίσει, πως θα θέλαμε, οι Αόρατες Πόλεις μας, να μεγαλώσουν, με τη συμμετοχή περισσότερων φωτογράφων, αλλά και εικαστικών, από διαφορετικές πόλεις του κόσμου, που θα πρότειναν τις δικές τους εικόνες και μέσα από τη δική τους ματιά, θα άνοιγαν καινούριους ορίζοντες, στα ταξίδια του μυαλού.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Fanis Logothetis – Aorates Poleis

Ο τίτλος ”Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις”, παραπέμπει σίγουρα, στον Ίταλο Καλβίνο και το ομότιτλο βιβλίο του, χωρίς όμως να περιορίζει, ούτε να δίνει κατευθύνσεις, στους συμμετέχοντες, αλλά αντίθετα, να δημιουργεί σημεία συνάντησης, σε πόλεις, που δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ, να ανιχνεύσει σε έναν πραγματικό χάρτη, παρά μόνο να εντοπίσει, σε κάποιο νοητό χάρτη, στο χάρτη της φαντασίας και της μνήμης.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Alexandos Maganiotis – NY in Sunset 80x120cm

Όπως, ο ευφυής δημιουργός των λογοτεχνικών ”Αόρατων Πόλεων”, δημιουργεί περίτεχνα μοτίβα και οδηγεί σε καινούρια μονοπάτια εξάπτοντας τη φαντασία του αναγνώστη, με τον ίδιο τρόπο, η συνύπαρξη διαφορετικών εικόνων, οδηγεί στην ανακάλυψη, από τον θεατή, εμπειριών σε τοπία, αστικά ή μη, που μεταμορφώνονται από πραγματικά σε φανταστικά και αντίστροφα, την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό καλειδοσκόπιο.

Πιστεύοντας πως η ιδιαιτερότητα, της αντίληψης, της εικόνας μιας Αόρατης Πόλης, δεν θα μπορούσε να περιορισθεί μόνο μέσα από τον φωτογραφικό φακό, σαν μέσο και θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, μέσα από τις συνυπάρξεις των εικαστικών διαφορετικοτήτων, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στους συμμετέχοντες και εικαστικούς, όπως επίσης και έναν σκηνοθέτη, που προσέγγισαν το θέμα με τον δικό του τρόπο, ο καθένας.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Iannis Cheliotis – Aorates Poleis 2022

Περιπλανόμενοι θεατές, στις ”Αόρατες Πόλεις | Οι Συνεχόμενες Πόλεις”, ανάμεσα σε περαστικούς, φωτισμένα παράθυρα σπιτιών, εγκαταλελειμμένα κτίρια, φωτεινές επιγραφές και αεικίνητους ήχους, ακούμε τον ταξιδευτή Μάρκο Πόλο, να αφηγείται, στον Μογγόλο Αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν: “ Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη”.»

Ο Μάκης Κυριακόπουλος, επιμελητής του project, γράφει: «Στις ”Αόρατες Πόλεις” του, ο Italo Calvino δημιουργεί πόλεις που δεν υπάρχουν, αναπτύσσοντας μια αφήγηση που καταπιάνεται με ένα εύρος θεμάτων που ξεκινούν από την καταγραφή της πορείας του πολιτισμού, για να φτάσουν στην εξερεύνηση των ορίων της επικοινωνίας που μπορούμε να έχουμε. Έτσι αφηγείται νοητά κατασκευάσματα που μας δίνουν μια εξαιρετική αφετηρία για να εξερευνήσουμε τις επεκτάσεις που μπορούν να έχουν οι σημερινές πόλεις που ζούμε.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Karan Prasher – Aorates Poleis

Παράλληλες με την πραγματικότητα, αόρατες πόλεις, αποκαλύπτουν δομές που παλαιότερα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Δεν μπορεί κάποιος στις μέρες μας να μην σκεφτεί τις πολλαπλές, αόρατες ψηφιακές δομές που έχουν χτιστεί γύρω μας, δομές που είναι τόσες όσοι και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη.

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ | ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Tita Bonatsou – Aorates Sinexomenes

Νέα Συστήματα προσφέρουν έναν κόσμο που είναι εν μέρει εικονικός και εν μέρει φυσικός, επαυξάνοντας πολλαπλά δομικά μέρη του συνηθισμένου φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει, με εικονικά αντικείμενα, που ενώ αλληλοεπιδρούν στενά με μας αλλά και μεταξύ τους, διατηρούν την αυτονομία τους (ατομική ταυτότητα και συμπεριφορά), θολώνοντας τα όρια του φυσικού κόσμου.»

*Cover photo: Nassos Nalbantis – Aorates Poleis

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Alessandro Fruzzetti, Artemis Herber, Karan Prasher, Χλόη Ακριθάκη, Νίκος Βατόπουλος, Σοφία Δαλαμάγκα, Ιωάννης Κουρταλής, Μάκης Κυριακόπουλος, Λούλα Λεβέντη, Φάνης Λογοθέτης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελεάννα Μαρτίνου Τίτα Μπονάτσου, Νάσος Ναλμπάντης, Βασιλική Πανταζή, Άλεξ Παπαϊωάννου, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Γιάννης Χελιώτης, Γιάννης Χρηστάκος.

Επιμέλεια: Λιάνα Ζωζά | Φάνης Λογοθέτης | Μάκης Κυριακόπουλος
Οργάνωση: The Project Gallery | Cube Gallery

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, 18.00 – 22.00
Διάρκεια: 25 Φεβρουαρίου – 26 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.