«Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus­» με θέμα το έργο του αρχιτέκτονα του Ωδείου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus

21 Μαρτίου 2022
- 20 Μαρτίου, 2024

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών τη νέα μόνιμη έκθεση «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus­» από τις 21 Μαρτίου.

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος (1903 – 1992) είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής.

Η εμπειρία του Bauhaus και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπήρξε καταλυτική για το μετέπειτα έργο του. Κατανόησε το Bauhaus όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης και δημιουργίας, τον οποίο εφάρμοσε στα σχέδιά του για το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (1959) και το κτήριο του Ωδείου Αθηνών, το μόνο κτίσμα που υλοποιήθηκε από την εκτενή εκείνη μελέτη.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
© Thodoris Anagnostopoulos

Με αφορμή την ανακαίνιση των χώρων του Ωδείου Αθηνών, η έκθεση στεγάστηκε στον 1ο όροφο και έλαβε μόνιμο χαρακτήρα. Επικεντρώνεται στην ιστορία του σημαντικού αυτού κτηρίου. Επίσης, προσφέρει μια περιήγηση στις διάφορες πτυχές της σταδιοδρομίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα, και φωτίζει την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε το Ωδείο Αθηνών.

Παράλληλα, η έκθεση λειτουργεί ως προτροπή προς τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να συνεχίσουν την περιήγησή τους στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου, με την επιδίωξη να γίνει κατανοητή η πρόθεση του αρχιτέκτονα να λειτουργήσει το κτήριο ως μέσο σύστασης μιας κοινότητας, η οποία θα μοιράζεται δημιουργικά το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Η επιμέλεια είναι του Λουκά Μπαρτατίλα, αρχιτέκτονα και υποψήφιου διδάκτορα στο Bauhaus-Universität της Βαϊμάρης.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
© Thodoris Anagnostopoulos

Στα εγκαίνια χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Δρ. Νίκος Τσούχλος – Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών , Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz – Ιδρύτρια Ιδρύματος Schwarz, Dr. Stefanie Peter – Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων Νοτιοανατολικής Μεσογείου, Goethe-Institut Athen, Δρ. Γιώργης Μαγγίνης – Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Λουκάς Μπαρτατίλας – Επιμελητής της έκθεσης, Prof. Dr. Regina Bittner (σε live σύνδεση) – Διευθύντρια της Ακαδημίας και αναπλ. διευθύντρια του Bauhaus Stiftung Dessau Some remarks on mediterranean modernity

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
© Thodoris Anagnostopoulos

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, εμπλουτισμένη με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, στον χώρο του υπογείου του Ωδείου Αθηνών. Αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2019 ανά την Ευρώπη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής του Bauhaus, παρουσιάζοντας μια πτυχή των σχέσεων της φημισμένης σχολής με την Ελλάδα, μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου.

*Cover photo: © Arxeio Mouseio Benaki 

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Λουκάς Μπαρτατίλας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 | 18:00
Από τις 22 Μαρτίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα–Σάββατο,  10.00 – 22.00

* Οι θέσεις την ημέρα των εγκαινίων είναι περιορισμένες, απαραίτητη κράτηση θέσεων στο [email protected]  έως τις 18/3/2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.