«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου στο Εθνικό Θέατρο

Μια παράσταση βασισμένη σε ένα θέμα του Λουίτζι Πιραντέλλο και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι

Το έργο του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο σμίγει ξανά με τη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζιδάκι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου και τη μουσική διασκευή και ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού. Ο πολυδιάστατος σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος, γνώστης σε βάθος της περίπτωσης Πιραντέλλο, ξαναφέρνει τον Σικελό δραματουργό στο Εθνικό Θέατρο με μια παράσταση ύμνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του.

Ένας θίασος προσπαθεί να διασκευάσει σε θεατρικό έργο το διήγημα του Λουίτζι Πιραντέλλο Λεονόρα, Αντίο!. Οι σκηνοθετικές εντολές προκαλούν σύγχυση στους ηθοποιούς, οι οποίοι στο μεταξύ ταυτίζονται τόσο πολύ με τους ρόλους τους, ώστε διώχνουν τον σκηνοθέτη προκειμένου να ζήσουν τις ζωές των χαρακτήρων που υποδύονται.

Η δύναμη του δημιουργήματος έναντι του δημιουργού είναι ζήτημα ουσιώδες για την τέχνη, αλλά και για τον Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο, το οποίο συμπληρώνει την τριλογία (Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Ερρίκος ο Δ’, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε) του συγγραφέα υπό τη μορφή «θεάτρου μέσα στο θέατρο», πραγματεύεται το πλέον αγαπημένο του θέμα: τη σύγχυση της φαντασίας με την πραγματικότητα.

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, άλλωστε, δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος συγγραφέας, τα έργα του οποίου συνεχίζουν να παίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης ένας σπουδαίος Ευρωπαίος διανοούμενος και εμβριθής πολιτικός στοχαστής.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές από 15 ετών και άνω.

Συντελεστές

Μετάφραση- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Διασκευή, Προσαρμογή, Ενορχήστρωση μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σχεδιασμός ήχου, Ενορχήστρωση: Στάθης Σκουρόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κίνηση, Χορογραφίες: Βάλια Παπαχρήστου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαρία Βαρδάκα
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ευα Οικονόμου-Βαμβακά
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρίνα Κωνιού
Βοηθός ενδυματολόγου: Μάριος Παναγιώτου

Κινηματογραφικά:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος, Αγγελος Παπαδόπουλος
Διευθυντής φωτογραφίας-ειδικά εφφέ: Αγγελος Παπαδόπουλος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Διανομή: Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μαρία Βαρδάκα, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιάννης Βογιατζής, Δημήτρης Κακαβούλας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μπένος, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Νεκτάριος Φαρμάκης, Λυδία Φωτοπούλου

Συμμετέχουν: Μιχάλης Αρτεμησιάδης, Γιάννης Αρτεμησιάδης
Μουσικός επί σκηνής: Νταλανίκα Λιλή
Φωτογράφος παράστασης:  Πάτροκλος Σκαφίδας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

29 Απαντήσεις

  1. Είδα την παράσταση την Κυριακή 11/11/18, πρώτο λάθος από τον σκηνοθέτη η παράσταση δεν είχε διάλειμμα πράγμα απαράδεκτο για ένα διαλεκτικο κείμενο το οποίο απαιτεί σκέψη, εκτός αυτού όμως κάποιος μπορεί να θέλει να ποιεί νερό ή να πάει τουαλέτα, λέω εγώ τώρα, αυτό λοιπόν δείχνει μια ασέβεια προς τον κόσμο, με την έννοια του ότι δεν το σκέφτεσαι, πάρα μόνο τον εαυτό σου και το πως το βλέπεις εσύ. Πράγμα αντίθετο με την φιλοξενία που είχε ο Χατζιδάκις στις παραστάσεις του, διότι όπως απαιτούσε τον σεβασμό στη δουλειά του έτσι τον έδειχνε και στους ακροατές που τον ακολουθούσαν – τον κόσμο του δηλαδή – τον οποίο σήμερα καλείτε στην παράσταση και στο όνομα του άρα οφείλετε να τα σκέφτεστε όλα αυτά ή αλλιώς να πάτε σε κάποια παράσταση που διοργανώνει ο γιος του Γεώργιος Χατζιδάκις να δείτε πως λειτουργούν εκεί τα πράγματα και τη είναι αντιπροσωπευτικο του Χατζιδάκι ως συμπεριφορά και επαφή με το κοινό. Επίσης δεν μπορεί η πρώτη δύο άνθρωποι που εμφανίζονται στην παράσταση να καφιοντε ότι γνώριζαν το Χατζιδάκι και κάτι έγινε, γιατί αυτά είναι πέρα και μακριά από το Χατζιδακικό ύφος. Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη επί μέρους για αυτή την παράσταση ως προς τις ερμηνείες αλλά δεν θα το κάνω γιατί την ευθύνη φέρει ο σκηνοθέτης για τις ερμινευτικες κατευθύνσεις. Θα πω μόνο πως η σκηνοθεσία καταπατα όλους τους πιραντελικους <> με τους οποίους θέτει ο ίδιος μέσα σε αυτό το κείμενο. Το μόνο θετικό και σεβαστό σε αυτή την παράσταση είναι ο Γιάννης Βογιατζής που με την θεατρική τρυφερότητα που τον διακατέχει σώζει αυτές τις κουφιες ερμηνείες και απόλυτα κακές εικόνες που προσέφερε ο σκηνοθέτης σε ένα κοινό που όχι απλά δεν ψυχαγωγισε αλλά κούρασε κιόλας.

  2. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΕΖΟΝ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΣΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.