Για τρεις ημέρες, οι χώροι εργασίας των αρχιτεκτόνων γίνονται σημεία συνάντησης της αρχιτεκτονικής με το κοινό. Δεκαεπτά διαφορετικά γραφεία, καθένα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, μας υποδέχονται σε διαφορετικές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και παρουσιάζουν το έργο τους στο χώρο δημιουργίας και γέννησης της κάθε ιδέας.

Κτίρια, συγκροτήματα κατοικιών, έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, σχεδιασμός επίπλων και αντικειμένων, πειραματικές εφαρμογές νέας τεχνολογίας, καθώς και προτάσεις που παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας, συνθέτουν τη δυναμική των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που δημιουργούν σήμερα σε πείσμα της κρίσης. Οι αρχιτέκτονες προτείνουν μία άλλη διαχείριση της αρχιτεκτονικής και παρουσιάζουν υλοποιημένες ή ουτοπικές προτάσεις ως οάσεις και σχέδια #διαφυγής από το γενικευμένο περιβάλλον της κρίσης, ιδιαίτερα αισθητό στην πόλη της Αθήνας.

Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Διοφάντους 6

Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Διοφάντους 6

Ταυτόχρονα, 5 νέοι αρχιτέκτονες και θεωρητικοί μάς ξεναγούν σε αρχιτεκτονικά προσανατολισμένους περιπάτους, αποκαλύπτοντάς μας μυστικές γωνιές και νέες αστικές αναγνώσεις της πόλης που ζούμε. Μαζί τους, εξερευνούμε το εμπορικό τρίγωνο και γνωρίζουμε τους νέους κατοίκους του, αναζητούμε τον ορίζοντα από τους λόφους της Αθήνας και ανακαλύπτουμε τα υπόγειά της, επαναπροσεγγίζοντας έτσι την πόλη που ζούμε καθημερινά, μέσα από μία σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά.

Συνοπτική παρουσίαση προγράμματος:
Την Παρασκευή 13/5 το Arch Points υποδέχεται το κοινό στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο) και παρουσιάζει το πρόγραμμα και τη θεματική του τριημέρου: τη #διαφυγή. Το κοινό θα έρθει σε πρώτη επαφή με τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και θα πληροφορηθεί αναλυτικά από τους ξεναγούς σχετικά με τις αρχιτεκτονικές διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες ημέρες.

Το Σάββατο 14/5 και την Κυριακή 15/5, από τις 11:00 έως τις 19:00 όλα τα γραφεία που συμμετέχουν στο Arch Points 2016 έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό. Οι επισκέπτες των γραφείων έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε προσωπική επαφή με τους δημιουργούς, να συζητήσουν μαζί τους και να γνωρίσουν τη δουλειά τους στον χώρο όπου παράγεται. Παράλληλα, οι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν το δικό τους πρωτότυπο έργο που δημιουργήθηκε για το Arch Points με θέμα τη #διαφυγή.

Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιούνται 5 αρχιτεκτονικές διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας. Η κάθε μία έχει το δικό της θέμα, το οποίο βασίζεται στη #διαφυγή. Το κοινό ακολουθεί μαζί με τους αρχιτέκτονες – ξεναγούς τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές και ξαναγνωρίζει την πόλη που ζούμε, τις κρυφές της γωνιές και τα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που έχει επιλέξει ο κάθε ξεναγός.

Το τριήμερο κλείνει το βράδυ της Κυριακής με ένα closing party που θα πραγματοποιηθεί στην Cantina Social (Λεωκορίου 8, Ψυρρή) στις 20:00.

Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου In Citu Αrchitects

Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου In Citu Αrchitects

Πρόγραμμα ξεναγήσεων
Παρασκευή 13 Μαΐου
20:00, Κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο)
Επίσημη έναρξη & Παρουσίαση του Arch Points

Σάββατο 14 Μαΐου
11:00 – 19:00 Ανοιχτά Γραφεία
11:00, Διαδρομή 1: Εμπορικό Τρίγωνο
14:00, Διαδρομή 2: Εξάρχεια
17:00, Διαδρομή 3: Κολωνάκι-Λυκαβηττός

Κυριακή 15 Μαΐου
11:00 – 19:00, Ανοιχτά Γραφεία
12:00, Διαδρομή 4: Μετς-Κουκάκι
16:00, Διαδρομή 5: Σύνταγμα-Παγκράτι

Συμμετέχουν τα γραφεία:
4Κ (Κανάρη 14), Studio Arco (Ζίννη 9, Κουκάκι), Audo Architects (Δεινοκράτους 22-24, Κολωνάκι), Cadu (Ύδρας 7, Αθήνα), Διοφάντου 6 (Διοφάντου 6, Παγκράτι), Hiboux (Πλ. Κυνοσάργους 6, Νέος Κόσμος), Homo Urbanus Atelier (Θεσπρωτέος 1, Εξάρχεια), In.Citu architects (Χαρ. Τρικούπη 23, Εξάρχεια), Θανάσης Μάνης (Σκουζέ 5, Αγία Ειρήνη), Log Workshop (Ματρώζου 37Α, Κουκάκι), Micromega (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), Χάρης Μπίσκος (Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι), Near Architecture|Fabiano Micocci (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), Βασίλης Ντοβρός (Πραξιτέλους 33, Αγία Ειρήνη), Μπέτυ Τσαούση & Δέσποινα Σωτηρίου (Αναξαγόρα 3, στο Ρομάντσο), Space Under (Σολωμού 10, Εξάρχεια), VM Architects (Στίλπωνος 11, Παγκράτι).

Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές του Arch Points 2016.