Το Architecture and Design Film Festival στο Μουσείο Μπενάκη

Το Architecture & Design Film Festival στο Μουσείο Μπενάκη

Ένα από τα κορυφαία θεματικά film festival για την Αρχιτεκτονική και το Design, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η πρώτη εμφάνιση του Architecture and Design Film Festival στην Ευρώπη, θα γίνει επί ελληνικού εδάφους, στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και είναι αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Archisearch.gr και της Demand, δύο σημαντικών φορέων που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια έναν συστηματικό διάλογο με τον κόσμο της Αρχιτεκτονικής και του Design.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες που αντικατοπτρίζουν το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό προφίλ της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής και του Design, να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις και να συναντήσει καταξιωμένες προσωπικότητες που προσεγγίζουν τους δύο τομείς με το πιο υψηλό αισθητικό κριτήριο σε διεθνές επίπεδο.

Το ADFF: ATHENS 2018 θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27 έως 29 Απριλίου 2018 και συμπληρωματικά των προβολών των ταινιών, περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων με κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, παράλληλα events και παρουσιάσεις.

Οι ενδιαφέρουσες προβολές, τα σημαντικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα πάνελ και μια σειρά από πρωτότυπες εκδηλώσεις αποτελούν τα χαρακτηριστικά του ADFF, κατατάσσοντάς το σε ένα από τα κορυφαία θεματικά film festival με φανατικό κοινό.

 Οι ταινίες του Φεστιβάλ:

 

Big Time
Δανία 2017
Σκηνοθεσία: Kaspar Astrup Schröder 

Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και το έργο του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενός από τους πιο καινοτόμους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες της εποχής μας.

 

Getting Frank Gehry
Αυστραλία 2015
Σκηνοθεσία: Sally Aitken 

Το University of Technology, το νέο επιχειρηματικό σχολείο του Σίδνεϋ, είναι το τολμηρό “Treehouse project” του Frank Gehry, γνωστό και ως «τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα» από τους κριτικούς του. Εκ πρώτης όψεως, το σχολείο σίγουρα θα ταράξει όποιον δεν είναι ήδη εξοικειωμένος με το παγκόσμιο έργο του Gehry. Σχεδιασμένο να είναι ριζοσπαστικό μέσα και έξω, το κτίριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις για δεκαετίες, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ως αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 21ου αιώνα, όπως ακριβώς έχουν ήδη υπάρξει πολλές άλλες δημιουργίες του. Η ταινία ακολουθεί το δράμα, καθώς το όραμα του Gehry ξετυλίγεται.

 

Aires Mateus: Matter in Reverse
Πορτογαλία 2017
Σκηνοθεσία: Henrique Câmara Pina 

Το έργο των αρχιτεκτόνων του Aires Mateus καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή – από την πολυπλοκότητα μέχρι και την αντίφαση της- μια δύσκολη κατάσταση να εκφραστεί στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Το μέγεθος του έργου που για πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει, το επιβεβαιώνει.

 

Building Hope: The Maggie’s Centres
Ηνωμένο Βασίλειο 2016
Σκηνοθεσία: Sarah Howitt 

Το Building Hope: The Maggie’s Centres  είναι μια όμορφα γυρισμένη ταινία, η οποία σκηνοθετείται από τη βραβευμένη σκηνοθέτιδα Sarah Howitt. Διηγείται την ιστορία της Maggie, την προσέγγισή στην φροντίδα του καρκίνου που προσφέρουμε και τον ρόλο που παίζει ο εξαιρετικός σχεδιασμός και το design στην υποστήριξη παθόντων από καρκίνο.

 

How to Steal a Chair
Ελλάδα/ ΗΠΑ 2017
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Καμπούρογλου 

Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σαν φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, που έκανε διεθνή πάταγο και μετά πέθανε με θάνατο αργό τη δεκαετία του ’90. Γύρω του απομεινάρια μιας τεράστιας συλλογής έργων βιομηχανικού σχεδιασμού: η άλλοτε καρδιά του Μουσείου, που τώρα είναι παροπλισμένη.

 

Made in Ilima
Αμερική 2017
Σκηνοθεσία: Thatcher Bean 

Στο κέντρο της επαρχίας του Ισημερινού, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η κοινότητα Ilima παραμένει μια από τις πιο απομονωμένες στον κόσμο. Έχουν συνυπάρξει με την απειλούμενη υπό εξαφάνιση άγρια ζωή για γενιές, αλλά καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αυξηθεί, αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα έχει υποφέρει. Το MASS Design Group συνεργάστηκε με το Αφρικανικό Ίδρυμα για την Άγρια Ζωή και την αρχιτεκτονική μας εταιρεία, το 2012, για να δημιουργηθεί ένα νέο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένα κοινοτικό κέντρο.

 

Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island
Καναδάς 2014
Σκηνοθεσία: Katherine Knight & Marcia Connolly 

Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό έργο στο νησί Fogo, Newafoundland περιγράφοντας τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής, τόσο σε σχέση με τη φύση όσο και με το σύγχρονο design.

 

The Human Scale
Δανία 2012
Σκηνοθεσία: Andreas Dalsgaard 

Το Human Scale αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για νεωτερισμούς, διερευνώντας τι συμβαίνει όταν βάζουμε τους ανθρώπους στο κέντρο των εξισώσεων μας. Για 40 χρόνια ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl έχει μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά στις πόλεις. Το σημείο εκκίνησης του ήταν το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, περισσότερο από το ενδιαφέρον του για τα κτίρια – σε αυτό που ονομάζεται Life Between Buildings.

 

Glenn Murcutt: Spirit of Place
Αυστραλία 2017
Σκηνοθεσία: Catherine Hunter 

H ταινία Glenn Murcutt – Spirit of Place διερευνά τη ζωή και την τέχνη του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αυστραλίας. Η διεθνής φήμη του Murcutt βασίζεται στην ομορφιά και την ακεραιότητα του έργου του.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 40 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.