Σε έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις, ασφυκτικό άγχος και αυξανόμενη αποξένωση από το περιβάλλον και την κοινωνία, η επιθυμία για μια ζωή που θα χαρακτηρίζεται από ηρεμία, ειρήνη και την αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση μοιάζει με ανεκπλήρωτο όνειρο.

Θέμα που συναντούμε σε ουτοπίες του Thomas Morus ή του Karl Marx, η επιθυμία για μια κοινωνία ελεύθερη από συγκρούσεις και προβλήματα αποτελεί θέμα πέρα από εθνικά ή πολιτισμικά σύνορα. Καμιά άλλη ουτοπία μέχρι σήμερα δεν αντιπροσωπεύει, ωστόσο, με τη δύναμη του αρχαίου καλλιτεχνικού μύθου της Αρκαδίας, την ιδανική αντίληψη για μια τέτοια κοινωνία.

Ξεκινώντας από το Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, ο οποίος περιγράφει την Αρκαδία στα «Βουκολικά» του ως ένα τοπίο ψυχών, η ιδέα αυτού του ευχάριστου τόπου στον κόσμο της Αρχαιότητας καθιερώνεται και βρίσκει αντίκτυπο στις τέχνες στην Αναγέννηση και στο Μπαρόκ καθώς και στην εποχή περί το 1880.

Η έκθεση «Μείνε! – Η Αρκαδία ως θέμα στη χαρακτική μεταξύ 1490 και 1830» βασίζεται στη Συλλογή Χαρακτικών του Πανεπιστημίου του Τρίερ και αναπαριστά βάσει πενήντα επιλεγμένων έργων την εξέλιξη της αρκαδικής εικόνας σε όλη την πολυπλοκότητά της.

Ιδιαίτερα, τονίζεται η ένταξη κοσμικών θεμάτων στην αναπαράσταση του παραδείσου της Χρυσής Εποχής και σκιαγραφείται η τάση της μεταφοράς του Αρκαδικού στοιχείου στην αναπαράσταση της πατρίδας.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσαλονίκης από τις 21 Νοεμβρίου 2013 έως τις 10 Ιανουαρίου 2014.