Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζει 20 χρόνια που χαρτογραφεί την εικαστική δράση

Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης «Art-Athina 2015» γιορτάζει φέτος την 20η διοργάνωσή της. Το εικαστικό γεγονός θα ανοίξει τις πύλες του στο TAeKwonDo, Κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου, την Πέμπτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 7 Ιουνίου.

H 20η Art Athina επιβεβαιώνει την αντοχή της στον χρόνο, παγιωμένη πλέον στη συλλογική συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, όχι μόνο ως ένα από τα αναμενόμενα, αλλά και τα επιδραστικά γεγονότα εικαστικού ενδιαφέροντος στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Πυρήνας της έκθεσης αποτελούν οι συμμετέχουσες ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες σηματοδοτούν με την παρουσία τους το καλλιτεχνικό στίγμα της εποχής, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό, φιλότεχνο και μη, επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και αναδεικνύοντας τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προβληματισμούς που επικρατούν στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Αξιοσημείωτη είναι η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών με κορυφαία την περσινή Art-Athina, όπου 35.000 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι της διοργάνωσης έναντι 18.000 τα προηγούμενα χρόνια. Επιδίωξη της φετινής διοργάνωσης είναι η προσέλευση να ξεπεράσει το όριο των 40.000 επισκεπτών.

Η επετειακή Art-Athina 2015 συμπίπτει με την έναρξη μιας περιόδου έντονης πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη. Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ΕΜΣΤ, του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και τη σύναψη νέων συνεργασιών με το εξωτερικό, με αφετηρία την έκθεση Documenta 14: Μαθαίνοντας από την Αθήνα, που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.

Το Παράλληλο Πρόγραμμα της Art-Athina 2015 θα αναπτυχθεί γύρω από την καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη τέχνη και όχι μόνο  γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας και Μέσης Ανατολής. Αναλυτικά, στο Platforms@Art-Athina 2015, υπό την επιμέλεια της επιμελήτριας-εικαστικού Άρτεμις Ποταμιάνου θα συμμετάσχουν καλλιτεχνικές πλατφόρμες από 16 διαφορετικές χώρες. Ο στόχος του προγράμματος είναι η χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών καλλιτεχνών που αποφασίζουν να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα εικαστικά ερωτήματα δημιουργώντας τις λεγόμενες πλατφόρμες.

Η έκθεση Art-Athina Contemporaries, την οποία φέτος επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις αναφορικά με διαχρονικούς κοινωνικούς προβληματισμούς. Χρησιμοποιώντας συχνά αλχημιστικά μέσα, οι 39 καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν βασικές ανάγκες της εποχής, όπως είναι η σταθερότητα του τόπου και η δυνατότητα μιας αναδιοργάνωσης του κόσμου.

«Τιμώμενος Συλλέκτης» της επετειακής Art-Athina 2015 είναι ο Δάκης Ιωάννου, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο «Αναπνοή», η οποία παρουσιάστηκε στην Biennale της Βενετίας το 2005. Ξεχωριστό θα είναι φέτος και το πρόγραμμα VIP, με σημαντικές συμμετοχές προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης, συλλεκτών και φιλότεχνων. Ιδιαίτερη βάση δίνεται πάντα στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Art-Athina. Για την 20η διοργάνωση σχεδιάστηκε ένα εορταστικό πρόγραμμα για τους νεαρούς επισκέπτες της, με στόχο να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη, σε έναν ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στη διοργάνωση.

Πρόγραμμα

Ακολουθεί αναλυτικά το παράλληλο πρόγραμμα της Art-Athina 2015:

– Platforms Project @ Art-Athina 2015
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Το Platforms Project @ Art-Athina συνεχίζει για τρίτη χρονιά να χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετέχουν 48 πλατφόρμες από 15 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 700 καλλιτέχνες οι οποίοι θα αναζητήσουν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη τρίχρονη παρουσία του το Platforms Project @ Art-Athina έστησε ένα διεθνές δίκτυο μέσω των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν με τις πλατφόρμες. Τιμώμενη χώρα του αφιερώματος είναι η Ολλανδία που συμμετέχει στο αφιέρωμα τέσσερις πλατφόρμες.

– Art-Athina Contemporaries: 2015-1976
Eπιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος
Το θέμα της έκθεσης προέκυψε μέσα από την επιλογή των έργων των καλλιτεχνών και την παράλληλη ανάγνωση ορισμένων κειμένων. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις συμμετέχουσες γκαλερί του βασικού προγράμματος της Art Athina. Η έκθεση προτείνει εναλλαγές εικόνων, που ιδωμένες ως σύνολο, χαράσσουν μια αφηγηματική διαδρομή, από το σκοτάδι στο φως, από την παράσταση στην αφαίρεση, από το τώρα στο παρελθόν, από τη Δύση στην Ανατολή, από το πολιτικό στο προσωπικό, από το ασυνείδητο στο συνειδητό, από την πράξη στη σκέψη, από την εργασία στο ήλιο, από τη γη στον ουρανό.

– Αφιέρωμα σε σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες
Τιμώμενος Συλλέκτης 2015: Δάκης Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Τιμώμενος Συλλέκτης της επετειακής Art-Athina 2015 είναι ο Δάκης Ιωάννου, ιδρυτής του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που συμμετέχει με την παρουσίαση της εγκατάστασης του εικαστικού Νίκου Nαυρίδη με τίτλο «Αναπνοή» (Breath). To έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ελληνικό περίπτερο της 51η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2005. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το έργο από το ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Samuel Beckett του 1969, στο οποίο ο Ιρλανδός συγγραφέας βασιζόμενος σ’ έναν θεατρικό μινιμαλισμό, χρησιμοποίησε μία ανάσα και μόνο ως μοναδικό περιεχόμενο του έργου του. Ο Έλληνας εικαστικός μεταφέρει με ποιητικό τρόπο την ιδέα της ανάσας, όπως εκφράζεται στο έργο του Ιρλανδού διανοούμενου προβάλλοντας βίντεο στο πάτωμα που συνοδεύονται από έντονους ήχους αναπνοής.

– Talks @ Art-Athina 2015
Διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της 20ης Art-Athina.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Art-Athina.

– Αφιέρωμα σε μία ιστορική Ελληνική γκαλερί: Γκαλερί Ώρα
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Το καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» θα τιμήσει φέτος με ειδικό αφιέρωμα η Art Athina. Η «Ώρα» εγκαινιάστηκε από τον ζωγράφο Ασαντούρ Μπαχαριάν το 1969 στο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ξενοφώντος 7 στο Σύνταγμα. Την περίοδο της δικτατορίας οι χώροι του κέντρου λειτούργησαν ως ένα πεδίο έκφρασης καλλιτεχνών αποδιοπομπαίων από το σύστημα που καθόριζαν οι πολιτικές συγκυρίες της εποχής. Οι δημιουργοί που κατέθεταν στην «Ώρα» το έργο τους, δεν περιοριζόντουσαν στα εικαστικά αλλά κάλυπταν με το έργο τους ένα μεγάλο φάσμα των τεχνών. Η δράση του χώρου συνεχίστηκε με τις ίδιες παραμέτρους μέχρι και το 1992, τη χρονιά που έκλεισε το κέντρο όταν αποφάσισε ο δήμος της Αθήνας να μετατρέψει τους χώρους του νεοκλασικού της Ξενοφώντος σε γραφεία δημοτικών κινήσεων.

– Αφιέρωμα στους τοίχους της Αθήνας και η τύχη τους
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης
Ποια είναι η ζωγραφική μετά την ζωγραφική; Είναι ο τίτλος – ερώτημα του αφιερώματος που επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης το οποίο αφορά το graffiti και τους δημιουργούς τους. Το αφιέρωμα επιδιώκει να τιμήσει μια τέχνη που οι δημιουργοί της στα όρια του νόμου και των θεσμών, συχνά κυνηγημένοι ή απαξιωμένοι εκφράζουν μια ιδιότυπη εικαστική αναγέννηση σε έναν τόπο και μια εποχή βαθιάς κρίσης. Κρίση που είναι και πολιτιστική και ιδεολογική. Στην παρούσα έκθεση μετέχει συμβολικά ο Βλάσης Κανιάρης (1928-2011) «πρωτοπόρο απολογητή των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους αλλά και πρόδρομο των εκατοντάδων street artists του σήμερα» όπως σημειώνει ο επιμελητής του αφιερώματος. Το εντυπωσιακό project που παρουσιάζεται στην Art-Athina υπογράφουν ο Μανώλης Αναστασάκος, o Βασίλης Γρυπαράκης (Billy Gee) και ο Alex Martinez. Θέμα του η δημιουργία του Αδάμ από τη Cappella Sixtina αλλά με όλα τα αμφιλεγόμενα που μπορεί να έχουν οι δάκτυλοι, τα δάχτυλα, οι δακτυλικές χειρονομίες στην ανθρώπινη μοίρα.

– Kids lab @ Αrt-Athina 2015
Silver Andy @ Kids lab – Γίνε διάσημος για 15′
Ιδέα / Επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Συντονιστής εκπαιδευτικού προγράμματος: Xάρριετ Μητράκου – Γυπαράκη
Δίνοντας ιδιαίτερη βάση στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η Art-Athina θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στους νεαρούς επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες και τρόπους έκφρασης και να ενεργοποιήσουν την εικαστική τους αντίληψη, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό χώρο τέχνης μέσα στη διοργάνωση. Σε συνεργασία με την Art-Athina, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Very Young Contemporary Art, παρουσιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Silver Andy» με αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ποπ αρτ, τον Άντι Γουόρχολ. Mε άξονα δύο – λιγότερο διάσημα- έργα του Γουόρχολ, την εγκατάσταση Silver Clouds και τα ασπρόμαυρα φιλμ – πορτραίτα του καλλιτέχνη, γνωστά ως Screen Tests, το family room της φουάρ μετατρέπεται σε έναν χώρο παιχνιδιού και εικαστικού πειραματισμού φιλοξενώντας μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες.

– S.O.M.A (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής), Κερατέα Αττικής
Τα «εγκαίνια» του Διάσπαρτου Ανοιχτού Μουσείου Αττικής θα πραγματοποιηθούν στις 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Art Athina. Πρόκειται για την έκθεση που διοργανώνει το S. O. M. A (Scattered Open Μuseum of Attica) μία ανοιχτή διάσπαρτη δομή με πιλοτικό χαρακτήρα με κοινωνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά. Η έκθεση αφορά τη σύγχρονη τέχνη εστιάζοντας και ερμηνεύοντας επιλεγμένους τόπους στην Κερατέα Αττικής. Ακόμα περιέχει αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα όπως λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν σε μόνιμες συλλογές κατοίκων της Κερατέας. Σκοπός της είναι να διερευνήσει την έννοια των Μουσείων ως «Κοινών» και τις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς συλλόγους και θεσμούς που αναζητούν συμμετοχικές απαντήσεις σε σύγχρονα ζητήματα σχεδιασμού του ελληνικού τοπίου. Θα παρουσιαστούν επιτόπια έργα, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα των: Βασίλης Βασιλακάκης, Κωστής Βελώνης, Κατερίνα Βέλλιου, Βαγγέλης Γκόκας, Νίκος Καζέρος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Ρίκα Κριθαρά, Πάνος Μέτζος, Metoo, Ομάδα Φιλοπάππου, Κατερίνα Παπαζήση, Ελένη Πετούρη, Μαρία Σαρρή, Άγγελος Σκούρτης, Αγγελική Σβορώνου, Κώστας Τσώλης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Ιατρού και Χαρίκλεια Χάρη. Στο πωλητήριο του S. O. M. A θα παρουσιαστούν νέου τύπου πολιτιστικά και τουριστικά αντικείμενα από έλληνες σχεδιαστές που συμμετέχουν στον πρότζεκτ It’s all, oh so souvenir to me! (Επαναπροσδιορίζοντας το ελληνικό σουβενίρ).

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.