Art-Athina 2016

Η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης επιστρέφει με περισσότερες από 50 καλλιτεχνικές πλατφόρμες

Η 21η Art-Athina, Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες της στο Κλειστό Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) την Πέμπτη 26 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 29 Μαΐου. Η Αθηναϊκή art-fair, που πέρυσι προσέλκυσε για πρώτη φορά στην ιστορία της σχεδόν 40.000 επισκέπτες, αποδεικνύει όχι μόνο ότι διατηρεί τη δυναμική ανοδική της πορεία αλλά και ότι διευρύνει τον κύκλο των ενδιαφερομένων για την σύγχρονη τέχνη.

Το διεθνές κύρος της Art-Athina, που θεσμοθετήθηκε από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης) το 1993 και διοργανώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την εταιρεία EuroΜare, ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο με νέες συμμετοχές από ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, η παρουσία των οποίων ενισχύει την εμβέλεια του σημαντικότερου εικαστικού θεσμού της χώρας. Με την απόλυτη γλώσσα των αριθμών, η συμμετοχή των εκθετών αυξήθηκε, σε σχέση με τη περσινή χρονιά, σχεδόν 25% .

Συγκεκριμένα, στην Art-Athina 2015 συμμετείχαν 41 γκαλερί, από δώδεκα χώρες. Φέτος, εντείνεται το διεθνές εικαστικό στίγμα στην Ελλάδα με 50 συμμετοχές που εκπροσωπούν στο σύνολό τους 13 χώρες, από τέσσερις Ηπείρους. Η συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των αιθουσών τέχνης, που αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης, αποδεικνύει ότι η Art-Athina σηματοδοτεί σταθερά τόσο την πορεία όσο και την εξέλιξη του ελληνικού εικαστικού γίγνεσθαι.

13015192_1809516809276680_4061769590275612814_n

Το Platforms Project@Art-Athina, με Διευθύντρια την Άρτεμις Ποταμιάνου, που παρουσιάζεται με επιτυχία από το 2013, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Art-Athina, δεικνύοντας ένα πραγματικά διεθνή χαρακτήρα. Στο Platforms Project@Art-Athina 2016 θα παρουσιαστούν 51 πολύ σημαντικές πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων- από 17 χώρες με περισσότερους από 650 καλλιτέχνες, ενώ το 2015 είχαν παρουσιάσει το έργο τους 45 πλατφόρμες από 16 χώρες. Το Platforms Project προσπαθεί να προσφέρει στον επισκέπτη την εκ-των-έσω ματιά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εμπειρία της ζύμωσης  και συνεργασίας της εικαστικής πρακτικής.

Παράλληλο Πρόγραμμα Art-Athina

Παράλληλες εκθέσεις, αφιερώματα, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις συνθέτουν το παράλληλο πρόγραμμα που στοιχειοθετεί την εικαστική αποτύπωση της εποχής.

Αναλυτικά:

Platforms Project@ArtAthina 2016. Επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου
Το Platforms Project@Art-Athina συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετέχουν 51 πλατφόρμες από 17 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 650 καλλιτέχνες οι οποίοι θα αναζητήσουν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη τετράχρονη παρουσία του το Platforms Project@Art-Athina έστησε ένα διεθνές δίκτυο μέσω των σχέσεων που δημιουργήθηκαν μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν με τις πλατφόρμες.

Art-Athina Contemporaries 2016: Αφιέρωμα στο Γιώργο Λάππα
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά,
Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Η Art Athina 2016 σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ επέλεξαν να τιμήσουν τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα, ο οποίος χάθηκε πρόωρα πριν λίγους μήνες, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης. Το έργο του είναι ευρέως γνωστό, παρόλο που ένα σημαντικό του μέρος αφορά σε νέες δημιουργίες που δεν έχουν εκτεθεί ακόμη. Τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τον Γιώργο Λάππα είναι η σχέση της τρισδιάστατης δημιουργίας με τον αρχιτεκτονικό χώρο και ο άνθρωπος ως μέτρο αναφοράς και το καθοριστικό στοιχείο της εικόνας και της αντίληψης του κόσμου.

Αφιέρωμα σε σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες
Τιμώμενη Συλλογή 2016 : Η συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων
Επιμέλεια: Ντένη Ζαχαρόπουλου
“Τιμώμενη Συλλογή” της “Art-Athina 2016” είναι η συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου,

Talks @ Art-Athina 2016
Διεθνούς φήμης θεωρητικοί τέχνης, επιμελητές και εικαστικοί θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στο πλαίσιο της 21ης Art-Athina. Τo πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται συνημμένο πίσω.

Films @ Art-Athina 2016
Η Art-Athina παρουσιάζει ένα τριήμερο πρόγραμμα με προβολή ταινιών μικρού μήκους, γιατί πιστεύει στη δυναμική τους ως μέσο εμπλουτισμού, ενός νέου πνεύματος σε μια καθιερωμένη εκδήλωση: Η δράση Films@Art–Athina 2016 δίνει την δυνατότητα σε καλλιτέχνες βίντεο και πειραματικούς σκηνοθέτες να προβάλλουν το συναρπαστικό κόσμο των κινούμενων εικόνων και να συνομιλήσουν με το κοινό. Είναι ένα φόρουμ διαλόγου και καλλιτεχνικής ανταλλαγής.

Αφιέρωμα σε μία ιστορική ελληνική γκαλερί: «Γκαλερί Κοχλίας»
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός Τέχνης, Λέκτορας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φέτος ο ΠΣΑΤ τιμά μια ιδιαίτερη όσο και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα της σύγχρονης τέχνης μας και τον ιστορικό χώρο που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη και που λειτούργησε, τηρουμένων των αναλογιών, ως ο δεσμός του Βορρά. Πρόκειται για τον ζωγράφο, πεζογράφο, ποιητή, ηθοποιό, δημοσιογράφο και γκαλερίστα Κώστα Λαχά και τον κοχλία του.

Kids LAB @ Αrt-Athina 2016
Boom Boom Dada: The Ainigma
Ιδέα
/ Επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Συντονιστής εκπαιδευτικού προγράμματος : Xάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη,
Διευθύντρια Εκπαίδευσης VYCA
Με αφορμή την εκατοστή επέτειο του καλλιτεχνικού κινήματος Νταντά, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Very Young Contemporary Art (VYCA) παρουσιάζει το Eκπαιδευτικό Πρόγραμμμα “ΒOOM BOOM DADA: The Ainigma”. Φέτος, το Kids Lab γιορτάζει τα 100 χρόνια του πιο ανατρεπτικού κινήματος του 20ού αιώνα, φιλοξενώντας μια large -scale εγκατάσταση εμπνευσμένη από την “τυχαία ποίηση” του Tριστάν Τζαρά και το γλυπτό του Mαν Ρέι “To Aίνιγμα του Iζιντόρ Ντυκάς”. Το Πρόγραμμα πλαισιώνεται από παιχνίδια ζωγραφικής, λέξων, κολάζ, καθώς και από ένα ξεχωριστό νταντά δρώμενο με αναφορά στο έργο του Ζαν Αρπ. Ενθαρρύνοντας έναν δημιουργικό διάλογο με τα αντικείμενα του χώρου και το ειδικά σχεδιασμένο εκθεσιακό περιβάλλον, τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών ανακαλύπτουν το πρωτοποριακό αυτό κίνημα και έρχονται σε επαφή με ντανταϊστικές καλλιτεχνικές πρακτικές.

Συζήτηση στογγυλής τραπέζης The Toc
«Μπορεί η Αθήνα να γίνει Βερολίνο του Νότου;»
Συνεργασία Art-Athina & The Toc

Ομιλητές:
κος Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων *
κος Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης, Λέκτορας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
κος Αρσέν Καλφαγιάν, Kalfayan Galleries, Εκπρόσωπος Πολιτιστικού φορέα / Συλλέκτης
κος Άγγελος Παπαδημητρίου, Εικαστικός
κα Ηλιοδώρα Μαργέλλου, Εικαστικός

Έκθεση «Θέμα χρόνου»
Επιμέλεια: Ιορδάνης Θεοδωρίδης
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina την έκθεση «Θέμα Χρόνου» με έργα κρατουμένων. Η παρουσίαση αυτή, περιλαμβάνει εικαστικά έργα από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και μία περφόρμανς.

Κόψτε τους φράκτες
Επιμέλεια
: Das Esszimmer – Raum für Kunst+
Το Cut the Fence είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 με τους Eλβετούς καλλιτέχνες Copa & Sordes και του χώρου τέχνης BBLACKBOXX που βρίσκεται στη πόλη Bασιλεία της Ελβετίας, για να διαδώσει την ιδέα «να πέσουν οι φράκτες στην πολιτική για τους πρόσφυγες». Κατά τη διάρκεια της δράσης Cut the Fence, είκοσι (20) μέτρα υφάσματος του «φράχτη» θα κοπεί σε αντάλλαγμα μιας χρηματικής προσφοράς. Το σύνολο των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην ανθρωπιστική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Γιατροί του κόσμου.

Έκθεση του Salon de Bricolage: «Πλάσματα μιας ημέρας»
Επιμέλεια : Άννα Χατζηνάσιου
Η ιδιωτική λέσχη Salon de Bricolage, η οποία ιδρύθηκε το 2009 από τον Χρύσανθο και τον Σπύρο Πανά είναι μεταξύ άλλων μία πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα τέχνης, με ενεργό εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται τα τελευταία επτά χρόνια η ιστορικός τέχνης Άννα Χατζηνάσιου. Στο πλαίσιο των παραλλήλων συνεργασιών της ιδιωτικής λέσχης Salon de Bricolage με φορείς που προάγουν τον πολιτισμό, εντάσσεται και η δεύτερη συνεχόμενη συνεργασία της με την Art Athina. Δημιουργήθηκε μέσα στο γήπεδο TaeKwonDo, ένας ειδικά διαμορφωμένος (VIP) χώρος, όπου τα μέλη του Salon de Bricolage και οι καλεσμένοι της Art Athina θα μπορούν να συναντιούνται και να ανταλλάζουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με όσα είδαν στην διεθνή συνάντηση σύγχρονης τέχνης.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.