Η Αrt Athina, ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει από την 1η Νοεμβρίου.

Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina καθώς θα είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual, ενώ η έκθεση Art Athina Pop Up, που εντάσσεται στην Art Athina Virtual, θα δώσει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να έρθει σε δια ζώσης επαφή με τους καλλιτέχνες και τις γκαλερί, ως ένας πρώτος κρίκος στην αλυσίδα επανασύνδεσης με την κανονικότητα στην μετά -κορωνοϊού εποχή. Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Oι διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual θα ανοίξουν τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να «περιηγηθούν» δωρεάν σε 58 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021 θα είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος, από τις 12 έως τις 21 Νοεμβρίου σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

a antonopoulou art, Psoma Mantalina, Finding the way out

Στον εκθεσιακό αυτό χώρο που θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual θα παρουσιάσουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο θα συνοδεύεται από QR code.

Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου θα μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

Agathi Kartalos, Marina Krontira

Από την Αrt Athina Virtual 2021 δε θα λείψουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού, αποκτώντας σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί. Αυτή τη χρονιά, το πρόγραμμα ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ζαχαροπούλου όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

ART ZONE 42, Giannis Stempilis Two Iggy

Το πρόγραμμα performance φέρει την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου, και η κατηγορία Video/New Media Space δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και από τους δρόμους της Αθήνας.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

ALMA CONTEMPORARY ART GALLERY, Pat Andrea, The bleeding door

Performance

Το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual σε επιμέλεια του επιμελητή και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου (Assistant Curator, Live Programmes, Serpentine) με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», αγκαλιάζει το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις» λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα.

Συμμετέχουν με έργα τους οι Σπύρος Αγγελόπουλος, The AfroGreeks, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Άγγελος Σκούρτης, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb.

Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Art Athina Virtual.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

ALIBI GALLERY, Sofia Rozaki, the floor is lava

New Media Space

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, το Ίδρυμα Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata, το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space, παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR σε διάφορα σημεία – έκπληξη στο κέντρο της Αθήνας.

Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους. Παρουσιάζονται έργα των Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective,Elliot Dodd, Eύα Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμάς Νικολάου, Κυριακή Γκόνη, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fisher

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

Astrolavos art galleries, A.Papadopoulos, Hey you dirty dirty donkey

Live Talks & Αrt Athina Podcast

Το ετήσιο πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina επιστρέφει στον φυσικό χώρο και θα πραγματοποιηθεί «ζωντανά» στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι ομιλίες θα αναρτώνται στο Art Athina Virtual με τη μορφή του νέου Αrt Athina Podcast, διαθέσιμο από την πλατφόρμα Art Athina Virtual.

Το πρόγραμμα Live Talks, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαχαροπούλου φέρει τον τίτλο «Αισθηματική Αγωγή» και παρουσιάζει πέντε μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Μέρος του προγράμματος ομιλιών θα αποτελέσει και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina, σε συντονισμό της Δάφνης Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020/2021).

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που αφορά τη διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, με στόχο να πληροφορήσει, εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους φοιτητές για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 140 προπτυχιακών φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

BERNIER ELIADES, Dionisis Kavallieratos, The Mask of Red Death

Art Athina Virtual 2021/Art Athina Pop Up

CITRONNE Gallery, Yiannis Adamakos

Πρόγραμμα ομιλιών

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 13.00 | Πράγματα μακρινά, ιστορίες οικείες

Συζητούν οι:
Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Φοίβη Γιαννίση, Ποιήτρια, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 17.00 | Ετήσια Ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina: (Ξανά)χτίζοντας το Μέλλον

Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Art Athina 2020/2021

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 17.00 | Από την πόλη έρχομαι…

Συζητούν οι:
Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων ΟΠΑΝΔΑ
Νίκος Βατόπουλος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 17.00 | Η καταγωγή των άλλων

Συζητούν οι:
George Salameh, Εικαστικός
Poka Yio, Εικαστικός, Διευθυντής Μπιενάλε της Αθήνας
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 13.00 | Κείμενα και Παρακείμενα

Συζητούν οι:
Άγγελος Σκούρτης, Εικαστικός
Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 13.00 | Ιστορίες που κατοικούνται

Συζητούν οι:
Μάρω Μιχαλακάκου, Εικαστικός
Εύα Μανιδάκη, Σκηνογράφος, Αρχιτέκτων
Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

*Cover photo: Cube Gallery, CRUDA CRUDELTA, Demetrio Di Grado