Με τη διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά να έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διεκδίκηση μιας πλήρους θητείας (η θητεία της λήγει στα τέλη Νοεμβρίου), και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα κανονικής λειτουργίας, η συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες από την ίδια και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του μουσείου Γεώργιο Παπαναστασίου, φανέρωσε αρχικά την μετέωρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και η διοίκηση του μουσείου, αλλά και το πολυπόθητο άνοιγμά του.

Σε εκκρεμότητα εξάλλου βρίσκεται και η επικύρωση της μουσειογραφικής μελέτης που έχει καταθέσει η Κ. Κοσκινά στην Διεύθυνση Μουσείων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα από τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η δωρεά των 3.000.000 ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που θα εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του και την πλήρη λειτουργία του μουσείου. Μετά από αναμονή αρκετών ετών, εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός, ενώ θα κατατεθεί εκ νέου αίτημα χρηματοδότησης στο Ίδρυμα , αλλά όπως είπε η κ. Κοσκινά «κανείς δε μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, αν πάνε όλα καλά, αν οι μελέτες είναι σωστές, κι αν αυτό ικανοποιήσει την Επιτροπή του Ιδρύματος» πράγμα που σημαίνει ότι όλα βρίσκονται στον αέρα, δυο χρόνια μετά το «άνοιγμα του μουσείου», το οποίο είδαμε σε πλήρη λειτουργία μόνο κατά τη διάρκεια της Ντοκουμέντα.

©Stephie Grape

Η Κατερίνα Κοσκινά και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΣΤ Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων 2016-2017,  αναφέρθηκαν στην αύξηση του προσωπικού σε συνολικά 58 υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι την τελευταία χρονιά διπλασιάστηκε ο τακτικός προϋπολογισμός, σε 800 χιλιάδες ευρώ.

Φυσικά δεν έλειψαν οι βολές κατά της προηγούμενης διοίκησης, με τον κ. Παπαναστασίου να μιλά για «χρέη από συμβάσεις που έγιναν με ανορθόδοξο τρόπο» και ένα «προσωπικό τρομοκρατημένο από τις δυσλειτουργίες ανάμεσα στη διοίκηση και το Δ.Σ.».

Εντωμεταξύ,  η συλλογή του ΕΜΣΤ εμπλουτίστηκε με 120 έργα τα οποία αγοράστηκαν σε εμπορικές εκθέσεις από το 2014 έως σήμερα, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα νέα αποκτήματα του ΕΜΣΤ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε έκθεση τον Νοέμβριο του 2017.

Η πρώτη έκθεση της νέας χρονιάς τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2018 οπότε το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει στις αίθουσες του την πρώτη εκδήλωση της Αica Ελλάς (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης) με τίτλο «Θεωρήματα». Πρόκειται για έναν νέο, διετή θεσμό της Αica Ελλάς, με αντικείμενο την παρουσίαση νέων ή παλαιότερων Ελλήνων καλλιτεχνών με πρωτότυπες έρευνες που επιλέγονται αποκλειστικά από τα μέλη της Ένωσης Κριτικών Τέχνης. Το θέμα της πρώτης εκδήλωσης «Θεωρήματα 2018» είναι «Παραγωγικά και Αξιωματικά Συστήματα» και συμμετέχουν στην έκθεση 43 εικαστικοί καλλιτέχνες.