Το Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού στη Συρία, ένα σπάνιας αξίας κέντρο πολιτισμού στην περιοχή, με σημαντικά ιστορικά εκθέματα, άνοιξε χθες τις πόρτες του στους επισκέπτες, έπειτα από 7 χρόνια αναστολής της λειτουργίας του λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του, Αχμάντ Ντιμπ, τόνισε ότι θα εκτεθούν αρχαιότητες από όλες τις περιόδους της προϊστορίας της αρχαίας Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού και ισλαμικού της τμήματος.

Το άνοιγμα του Μουσείου που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Συρίας, σηματοδοτεί για πολλούς την ανάκαμψη της ζωής στην ταραγμένη από τις πολεμικές συρράξεις χώρα της Ανατολής.

Το φημισμένο Μουσείο, που θεωρείται το παλαιότερο και σημαντικότερο ίδρυμα αυτού του είδους στη Μέση Ανατολή, ιδρύθηκε το 1920 και το σημερινό του κτίριο κατασκευάστηκε το 1936, με κάποιες έξτρα πτέρυγες που προστέθηκαν το 1956 και το 1975.

Ξένοι και Άραβες ερευνητές θεωρούν ότι το Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, η πρόσοψή του οποίου χτίστηκε στο μπροστινό τμήμα ενός ισλαμικού παλατιού, αποτελεί σημαντική παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

Στα μοναδικής αξίας ευρήματα του Μουσείου συναντάμε τις αποκαταστάσεις υπόγειων νεκροταφείων από την Παλμύρα που χρονολογούνται από το 108 μ.Χ., όπως και την πρόσοψη μαζί με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του Qasr Al-Hayr al Gharbi, που χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα και βρίσκονται 80 χλμ. νότια της Παλμύρας.

Από τις πέντε πτέρυγες που διαθέτει, η πρώτη περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή, ενώ η δεύτερη, η περίφημη ανατολική πτέρυγα όπως την αποκαλούν, έχει ευρήματα που χρονολογούνται από την εμφάνιση της εποχής της γραφής.  Στην τρίτη συναντάμε τοπικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή των ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στην τέταρτη ευρήματα της ισλαμικής περιόδου από την εποχή της Umayyad και η πέμπτη παρουσιάζει έργα σύγχρονης τέχνης.

Από το 2012, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων έχει αποθηκεύσει πάνω από 300.000 αντικείμενα και χιλιάδες χειρόγραφα από ολόκληρη τη χώρα σε μυστικές τοποθεσίες, οι οποίες είναι προστατευμένες από τις φωτιές και τους βομβαρδισμούς των τρομοκρατών.

Η Συρία φιλοξενεί περισσότερους από 700 αρχαιολογικούς χώρους, πολλοί από τους οποίους έχουν καταστραφεί ή λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της τρομοκρατίας, ένας από τους στόχους της οποίας, είναι η κατεδάφιση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Φωτογραφίες: SANA (Syrian Arab News Agency)