Επιμέλεια: Ελ.Γ.

Εθνικό Θέατρο και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επιχορηγούνται συνολικά με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Πιο συγκεκριμένα,  ανακοινώθηκε πως το Εθνικό Θέατρο ενισχύεται για φέτος με έκτακτη επιχορήγηση ύψους μέχρι 1 εκ. ευρώ που θα εκταμιευθεί σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος έως το τέλος του έτους.

Επιβεβαιώθηκε επίσημα, επίσης, η λύση με τα «Εκτός έδρας» που απειλούσαν με ακύρωση τις περιοδείες των Κρατικών Θεάτρων στην Επίδαυρο. Όπως ανακοινώθηκε,  με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη και από τον Υπουργό Πολιτισμού και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, οι εργαζόμενοι – καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), θα αποζημιώνονται με τα ποσά των 45€ για έξοδα διανυκτέρευσης και 50€ για ημερήσια αποζημίωση για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους άνω των 50 χιλιομέτρων, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στο Θέατρο των Φιλίππων.

Επιπλέον και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώθηκε πως θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, δεδομένου ότι εκκρεμεί αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων από τον Νοέμβριο του 2014. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενσωματωθεί ποσό ύψους 2 εκ. ευρώ στην τακτική επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση του ΕΚΚ που προκλήθηκε από την κατάργηση του ειδικού τέλους στα εισιτήρια του κινηματογράφου. Επομένως, η τακτική επιχορήγηση του ΕΚΚ για το έτος 2016 ανέρχεται στα 3,6 εκ., στα οποία προστίθεται η έκτακτη επιχορήγηση των 2 εκ. ευρώ

Η ανακοίνωση προέκυψε έπειτα από συνάντηση του Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.