Φυσικά το νέο δεν αρέσει καθόλου στον οίκο Κρίστις που έκανε την πώληση. Ο Ολλανδός έμπορος τέχνης Γιαν Σιξ αποκάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα έργο του Ρέμπραντ, έναν πίνακα που αγόρασε πριν από 18 μήνες σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι του «ευτελούς» για το χώρο των δημοπρασιών ποσού των 148.000 ευρώ. Εδώ και 44 χρόνια είναι το πρώτο έργο του Ρέμπραντ που ανακαλύπτεται ενώ η αξία του σήμερα φημολογείται ότι ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια.

Το Πορτρέτο νέου άνδρα, όπως ονομάζεται το έργο, φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα γύρω στο 1634. Το έργο δεν φέρει ούτε υπογραφή, ούτε ημερομηνία. Η ιστορία του παραμένει άγνωστη. Στον οίκο δημοπρασιών Κρίστις έφτασε από μια οικογένεια Βρετανών που τον είχε στην κατοχή της για περισσότερες από έξι γενιές.

“Portrait of a Young Man”

Το πορτρέτο, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ του Άμστερνταμ εικονίζει έναν νεαρό άνδρα που φοράει σκούρο μανδύα και λευκό δαντελένιο γιακά. Ο δαντελένιος γιακάς θυμίζει παρόμοιους που είχε ζωγραφίσει ο Ρέμπραντ, όπως για παράδειγμα εκείνους στα πορτρέτα των νεόνυμφων Marten Soolmans and Oopjen Coppit (1634). Οι πίνακες των νεονύμφων ανήκαν στην οικογένεια Ρότσιλντ και με τη διαδικασία της ιδιωτικής πώλησης μέσω του οίκου Κρίστις αγοράστηκαν από κοινού από το Λούβρο και το Rijksmuseum του Άμστερνταμ για 160.000 ευρώ.

Pendant portraits of Marten Soolmans and Oopjen Coppit (1634)

Ο έμπορος τέχνης Γιαν Σιξ, όταν είδε τον πίνακα στη δημοπρασία των Κρίστις κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για έναν Ρέμπραντ. Λάτρης των έργων του κορυφαίου ζωγράφου, τον αγόρασε χωρίς να αποκαλύψει αρχικά την ταυτότητά του. Ο πίνακας έχει ήδη πιστοποιηθεί και από άλλους ιστορικούς τέχνης, μεταξύ των οποίων και από τον Ερνστ φαν ντε Βέτερινγκ, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στα έργα του Ρέμπραντ. Ο τυχερός έμπορος τέχνης Γιαν Σιξ προτίθεται να πουλήσει τον πίνακα μετά την έκθεση στο Άμστερνταμ, η οποία θα διαρκέσει για ένα μήνα.