Μπορεί να θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα της φωτογραφίας με το Φεστιβάλ της να είναι ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου, αλλά η κατασκευή ενός αλουμινένιου πύργου που χάνεται μέσα στον ουρανό είναι πραγματική μια μαγική προσθήκη στην πόλη. Την σχεδίασε ο βραβευμένος με Pritzker το 1989 αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, διάσημος για τα περίφημα κτίρια όπως το μουσείο Γκούγκενχαιμ Μπιλμπάο. Αυτή τη φορά τα σχέδιά του αφορούν το συγκρότημα Luma Arles, ένα κέντρο τέχνης που ίδρυσε η Ελβετίδα συλλέκτρια Maja Hoffmann.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την άνοιξη του 2020, αλλά οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου. Το ύψος του πύργου αγγίζει τα 56 μέτρα και η μορφή του μοιάζει με ακατέργαστο μέταλλο. Τα σχέδια του Γκέρι θέλουν να αναπαραστήσουν τους βραχώδεις σχηματισμούς που υπάρχουν κοντά στην πόλη και τους οποίους έχει απαθανατίσει ο τότε κάτοικος της περιοχής Βίνσεντ Βαν Γκογκ το 1888.  Στο εσωτερικό του κτιρίου ένα μεγάλο αμφιθέατρο θυμίζει το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Αρλ, μέρος που έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Παρόλο που οι ντόπιοι παραξενεύτηκαν αρκετά από το σχέδιο του Γκέρι ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Miller τον χαρακτήρισε «ανεμοστρόβιλο από ανοξείδωτο χάλυβα». Το Luma Arles βρίσκεται στην περιοχή ενός σιδηροδρομικού σταθμού της SNCF που έχει εγκαταλειφθεί από το 1986. Πολλά βιομηχανικά κτίρια της περιοχής έχουν μετατραπεί σε γκαλερί ενώ πρόσφατα έχει δημιουργηθεί και ένας μεγάλος δημόσιος κήπος από τον Βέλγο αρχιτέκτονα τοπίου Bas Smets. Το ίδρυμα Luma δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει ανεξάρτητους καλλιτέχνες και η ιδρύτριά του κληρονόμος της φαρμακευτικής εταιρείας Hoffmann-La Roche, μεγάλωσε στην Αρλ.