Λάτρης των ταινιών επιστημονικής φαντασίας και της πυρετικής κίνησης, ο διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής σκηνής Αντώνης Φωνιαδάκης, στην πρώτη συνεργασία του Εθνικού θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, μας παρουσίασε δυο αποσπάσματα από το έργο του «Γαλαξίας» που θα ανέβει στο Θέατρο Κοτοπούλη- Ρεξ, από τις 3 Νοεμβρίου.

Στον Αντώνη Φωνιαδάκη δεν αρέσει καθόλου η λέξη χοροθέατρο. Αυτή την πρώτη και ιστορικής σημασίας συνεργασία των δυο μεγαλύτερων καλλιτεχνικών φορέων της χώρας, προτιμά να την αποκαλεί –ανάμεσα στο χορό και το θέατρο-. Η ομάδα που χορεύει επί σκηνής απαρτίζεται από χορευτές του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ., ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και χορευτές σύγχρονου χορού. Είναι η πρώτη φορά που ο Φωνιαδάκης χρησιμοποιεί στο έργο του λόγια, αποσπάσματα από τον Λουκρήτιο μέχρι τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και από τον Πλάτωνα μέχρι τον Ησίοδο.

Αντώνης Φωνιαδάκης: Γαλαξίας

Γιατί Γαλαξίας; Τα άστρα γεννιούνται μέσα στον γαλαξία, είναι τα μεγάλα εργοστάσια του σύμπαντος. Χωρίς άστρα δεν θα υπήρχε σύμπαν. Σε αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες και οι άνθρωποι που ψάχνουν από την αρχή της δημιουργίας τους να δουν τι είναι αυτό που τους περιβάλλει, όταν σταμάτησαν να πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του σύμπαντος και κατάλαβαν το μέγεθός τους, το μικρό και το μεγάλο ταυτόχρονα. Η αρχή και το τέλος ενός σύμπαντος κόσμου πέρα από εμάς, αλλά και η βασική έννοια της αρχής των πραγμάτων, αποτελούν τη βασική προβληματική του έργου του Αντώνη Φωνιαδάκη. Αρχή που προϋποθέτει τη σύνθεση επάνω σε γνωστές σε αυτόν δομές,  όπως ο χορός, ανοίγοντάς του παράλληλα το δρόμο για να ανασυνθέσει το λεξιλόγιο της κίνησής του, δεχόμενος τις επιρροές των νέων σωμάτων, των νέων προσώπων και της νέας δραματουργίας και καλούμενος να επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο θέμα, αποδομώντας τη στερεοτυπική γνώση και αρθρώνοντας μια νέα ενότητα πάνω σε αυτή.

Αντώνης Φωνιαδάκης: Γαλαξίας

Ένας γαλαξίας για την αρχή του κόσμου, αλλά και τη ζωή, τον έρωτα και το χάος, ξεδιπλώνεται με την δυναμική κίνηση των χορευτών που συναντιούνται, συγκρούονται και διαχωρίζονται σαν αστρικές οντότητες επί σκηνής σε σόλι, ντουέτα και ομαδικά σύνολα. «Οι απρόσμενες συμπράξεις και οι πειραματικές αναγνώσεις είναι στο επίκεντρο της έρευνας και της δημιουργίας μου», λέει ο Αντώνης Φωνιαδάκης. Ανήσυχος δημιουργός, αναζητά την αλήθεια και την ουσία της κίνησης στην αέναη κίνηση των άστρων και στην αρχή των πραγμάτων, στην «stelliferous era», την αστερογενή εποχή.

Αντώνης Φωνιαδάκης: Γαλαξίας

Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων, μαζί με τη μουσική των Γκέργκι Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη, Ζυλιέν Ταρρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς, ορίζοντας το δικό τους ταξίδι μέσα στο άγνωστο και ανεξερεύνητο σύμπαν. Και μαζί καταγράφει το δικό τους αισθητικό και καλλιτεχνικό ταξίδι στην άοκνη και επίπονη προσπάθεια των ανθρώπων να ορίσουν τη γνώση και να προχωρήσουν την έρευνα σε ένα τόπο που μας καλύπτει, μας μαγεύει και κρατά ερμητικά κλειστά και απροσπέλαστα τα μυστικά του. Ο Γαλαξίας είναι η σύμπραξη των καλλιτεχνών που ανήκουν σε τέχνες διαφορετικές, αλλά κοντινές και συγγενείς, με σκοπό να προσδιορίσουν τη συνεργασία, αλλά και την κοινή τους αναζήτηση.

Ιnfo: «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη | 3 – 27 Νοεμβρίου 2016 | Πέμπτη – Σάββατο, στις 20.00, Κυριακή, στις 19.00 | Είσοδος 10 – 15€ | Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη

Σχετικά άρθρα: «Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής, Αντώνης Φωνιαδάκης, μιλά για το χορό στην Ελλάδα», από την Αργυρώ Μποζώνη