Ο David Hockney πιθανότατα θα συνεχίσει το ρεκόρ ως ο πιο ακριβός εν ζωή καλλιτέχνης, αφού αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό στη νέα δημοπρασία των Christie’s τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο πίνακας που βγαίνει σε δημοπρασία είναι αυτός που αναπαριστά τον Henry Geldzahler με τον σύντροφό του Christopher Scott (1968-69) και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 37 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Henry Geldzahler, θρυλικός επιμελητής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης γνώρισε τον Christopher Scott στο εργαστήριο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Το έργο ανήκε στη συλλογή του μεγιστάνα Barney A. Ebsworth που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο. Τον Νοέμβριο, ο πίνακας του Χόκνεϊ “Pool with Two Figures” (1972), πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη για 90,3 εκατομμύρια δολάρια δημιουργώντας διαφορετικές αντιδράσεις στον κόσμο της τέχνης μέσα στον οποίο πολλοί θεώρησαν μια εξεζητημένη υπερβολή την τιμή στην οποία πουλήθηκε ο πίνακας. Το 2018, ο Χόκνεϊ είχε πέντε από τα πιο ακριβά έργα ανάμεσα σε αυτά που πουλήθηκαν σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Artnet Price.

Το έργο έκανε το ντεμπούτο του το 1969 σε έκθεση της γκαλερί André Emmerich στη Νέα Υόρκη. Έμεινε στην οικογένεια του εκδότη βιβλίων Harry Abrams μέχρι το 1992, όταν το πώλησαν στο Sotheby’s κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης της αγοράς. Ο Larry Gagosian αγόρασε το έργο για λογαριασμό του συλλέκτη και παραγωγού David Geffen, σύμφωνα με τους New York Times, για 1,1 εκατομμύρια δολάρια και υποσσχέθηκε να το χαρίσει στο ΜΟΜΑ. Όμως το 1997 το απέκτησε ο Ebsworth που τον κράτησε στο σπίτι του μέχρι τον θάνατό του.