Σάλος, αποκαλείται το βουβό κύμα, ένα κύμα που υπάρχει χωρίς να αιτιολογείται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες, αλλά οφείλεται σε ανέμους που έχουν προηγηθεί χρονικά ή που συνέβησαν σε άλλες περιοχές. Με μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη επαναλαμβάνει την παράσταση χορού με τίτλο «Σάλος» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

Σε μια ποιητική αλληγορία για την παράδοξη σχέση των γεγονότων με το χώρο και το χρόνο, η Σοφία Μαυραγάνη συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στη ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου, εμπνέεται από τα βουβά κύματα της Ιστορίας και διερευνά τα χαρακτηριστικά του σάλου στην ιστορική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στην ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη

Λίγες ημέρες πριν από την παράσταση η Σοφία Μαυραγάνη μιλάει στο ελculture:

Γιατί δώσατε αυτό το όνομα στην παράστασή σας; Τι σημαίνει για εσάς «σάλος»;
Η λέξη σάλος είναι μιά άλλη ονομασία για το βουβό κύμα το οποίο αποτέλεσε την εναρκτήρια ιδέα δημιουργίας της παράστασης. Κατά τη διάρκεια των προβών, καθώς καθοριζόταν το εννοιολογικό πλαίσιο του έργου και απομακρυνόμασταν από την αφαιρετική διάσταση της έννοιας του κύματος, ο όρος Σάλος με τη διττή του σημασία αποτέλεσε την πιο ελκυστική επιλογή. Η παράσταση εξετάζει τη λειτουργία του βουβού κύματος στο πεδίο της ιστορικής πραγματικότητας και συγκεκριμένα στη περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη λέξη Σάλος υπονοείται το ξέσπασμα που ενδέχεται να ακολουθήσει τη μακροχρόνια περίοδο ειρήνης που ακόμα διανύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς το αποτυπώνει αυτό η χορογραφική αφήγηση;
Το έργο εμπλέκει τρεις χορευτές – ερμηνευτές, τους Νώντα Δαμόπουλο, Χαρά Κότσαλη και Σάνια Στριμπάκου, σε μια επαναλαμβανόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία, με βασικό εργαλείο το σώμα, αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Κάθε επανάληψη της φόρμας φέρει νέα χαρακτηριστικά, νέα σωματικότητα η οποία ανατρέπει τη προηγούμενη. Ο Σάλος είναι μια απόπειρα σωματοποιημένης διήγησης των γνωστών γεγονότων, σε τόνο προσωπικό.

 Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη

Η δική σας χορογραφική γενιά τι έρχεται για να μας πει;
Δεν ξέρω πώς μετράμε τις γενιές χορογράφων και χορευτών ώστε να προσδιορίσω την ακριβή θέση μου. Σίγουρα πάντως δεν ανήκω στην παλιότερη αλλά ούτε και στη νέα γενιά. Κάπου στη μέση θα είμαι. Αντίστοιχα δεν ξέρω αν η κάθε γενιά θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι καλλιτέχνες του χορού επιμένουν και καταφέρνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να μιλήσουν με την κίνηση και με το σώμα. Ίσως αυτή να είναι και η απάντηση στην ερώτηση: το σώμα μιλάει.

«Ο σύγχρονος χορός είναι οι άνθρωποι που τον δημιουργούν»

Θα μου δώσετε μια εικόνα για το διεθνές περιβάλλον του χορού;
Πιστεύω ότι ο σύγχρονος χορός εξελίσσεται, διευρύνεται, δικτυώνεται και διεκδικεί. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μία κατάσταση, η οποία αφορά στο σύγχρονο χορό εν γένει και διεθνώς. Στο Μαρόκο για παράδειγμα, όπου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο σεμινάριο του προγράμματoς playforPLACE, ο σύγχρονος χορός ακόμα διεκδικεί απλά το να υπάρχει. Χωρίς υποδομή, χωρίς χρήματα, χωρίς πληροφορίες, μόνο με τη συγκίνηση και με αυτούς τους λίγους που επιμένουν. Αλλού θα βρούμε υποδομές, χρήματα, πληροφορία, πολλούς καλλιτέχνες, ανταλλαγές, σχολές, παραστάσεις. Αλλού περισσότερες, αλλού λιγότερες, αλλού καλύτερα, αλλού χειρότερα. Το σίγουρο και σημαντικό είναι ότι ο χορός επιμένει και η ανάγκη της έκφρασης και δράσης μέσω του σώματός μας εντείνεται.

 Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη

Τι σκέφτεστε για τη δουλειά σας μελλοντικά;
Θέλω να μπορώ να κάνω δουλειά σε συνθήκες δημιουργικές, ευχάριστες και εστιασμένες στο ουσιαστικό χωρίς άγχος για το οικονομικό.

Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να αντανακλά ο σύγχρονος χορός από την κοινωνία;
Ο σύγχρονος χορός είναι οι άνθρωποι που τον δημιουργούν. Νομίζω ότι αυτό που αντανακλά είναι οι πεποιθήσεις τους, οι αγωνίες τους, οι απόψεις, οι διαισθήσεις τους, τα σώματα.

Ιnfo παράστασης: Σάλος, της Σοφίας Μαυραγάνη | Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, 20:00 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών