Το γκράφιτι του διάσημου καλλιτέχνη του δρόμου Banksy, το οποίο δείχνει ένα μικρό κορίτσι την ώρα που αφήνει ελεύθερο ένα μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, αναδείχθηκε το έργο τέχνης που προτιμούν περισσότερο οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα και διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ερωτηθέντων.

«Το κορίτσι με το μπαλόνι» που ο Βρετανός καλλιτέχνης αποτύπωσε με στένσιλ πάνω στην πρόσοψη ενός καταστήματος στο Σόρντιτς, μια συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, το 2002, ήρθε πρώτο στην κατάταξη ανάμεσα στα 20 καλύτερα βρετανικά έργα τέχνης.

Το γκράφιτι αφαιρέθηκε από τον τοίχο του μαγαζιού και πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2014 αντί 500.000 στερλινών (σχεδόν 560.000 ευρώ).

Καλλιτέχνης – φάντασμα που κατηγορείται για βανδαλισμό, αντάρτης του δρόμου και της τέχνης, αλλά και ένας από τους πιο ακριβούς καλλιτέχνες στον κόσμο ο Banksy είναι η πιο συζητημένη περσόνα της street art, αυτός που έκανε παγκόσμια τάση το στένσιλ στους τοίχους και κατάφερε παρά την … καταδίωξη από τα ΜΜΕ να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Sweep it Under the Carpet, London

Washing Zebra Stripes, Timbuktu, Mali

Slave Labour, London

Kissing Coppers, Brighton

Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς του η απροκάλυπτη πολιτική άποψη, που στρέφεται εναντίον του καπιταλισμού, του καταναλωτισμού, του ρατσισμού και του συγκεντρωτισμού.

Με βάση το Λονδίνο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Παλαιστίνη. «Το γκράφιτι δεν είναι η κατώτερη των τεχνών. Μπορεί να χρειαστεί να βγαίνεις κρυφά τα βράδια και να λες ψέματα στη μαμά σου, αλλά είναι μια από τις πιο ειλικρινείς μορφές τέχνης. Εκτίθεται στους τοίχους μιας πόλης και είναι διαθέσιμο σε όλους», υποστηρίζει.

Police Sniper, Bristol

Follow Your Dreams – Cancelled, Boston

Stop and Search (Girl and a Soldier), Bethlehem

Banksy Brexit Star, Dover

Child Soldier, Los Angeles, USA

Because I’m Worthless, London

If Graffiti Changed Anything – It Would be Illegal, London

Graffiti is a Crime, New York

Swing Girl, Los Angeles

Cameraman and Flower – Park City, Utah

Hammer Boy – Manhattan, New York

Peaceful Hearts Doctor, San Francisco

Very Little Helps, London

Take This Society, London

No Future, Southampton

London Calling, London